Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se

Kad škverani marširaju: Plaće će ipak dobiti, ali iz kredita?

Tisuću radnika Uljanika i 3. maja poručit će u Zagrebu Vladi da odluči želi li brodogradnju ili ne. Posljednja opcija je kredit za plaće uz državno jamstvo

Valter FlegoValter Flego
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL
155 komentara

Mi radimo brodove iste kvalitete kao europska brodogradilišta, ali smo plaćeni znatno manje. U Europi država pomaže, pa i naša Vlada mora odlučiti želi li brodogradnju ili ne u Hrvatskoj.

Kaže to Veljko Todorović iz štrajkačkog odbora 3. maja. Uz to riječko brodogradilište, koje je u sastavu Uljanika i koje je na koljenima jer su posudili više od pola milijarde kuna Uljaniku, stala je cijela Rijeka. Oko 500 radnika u deset autobusa ide u ponedjeljak u Zagreb pred Vladu.

- Rijeka se digla i stala uz nas. Građani nas masovno pitaju trebaju li što donijeti, hrane, vode za put. Građani će nas ispratiti u Zagreb - kaže Todorović.

Još 500 radnika stiže iz pulskog Uljanika, potvrđeno nam je iz njihovih sindikata. Radnici ne odustaju od štrajka dok ne stigne plaća.

- Jedino Vlada može u ovom trenutku naći model za plaću, ali trebamo i dugoročno rješenje. Ili neka kažu da odustaju od brodogradnje - poručuje i Rajko Kutlača iz Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije koji djeluje u Uljaniku.

A hoće li se uspjeti dogovoriti plaća barem za srpanj i kolovoz dok se ne odobri u EU plan restrukturiranja? Nakon što su otpali modeli preko državnog HBOR-a i posudbe CERP-a, izgleda da se ide prema kreditu komercijalnih banaka uz jamstvo Vlade.

Uprava Uljanika je na tom tragu poslala priopćenje u kojem je istakla da s državnim institucijama traži rješenje i premoštenje financiranja.

- Za realizaciju modela kjučna je podrška državnih institucija uključenih u program restrukturiranja. To bi bio drugi korak kredita za pomoć koji već odobren - priopćili su.

I N1 televizija je neslužbeno saznala da je Vlada u pregovorima s EU uspjela iznaći rješenje preko komercijalnih banaka, a da državna jamstva ne budu tretirana kao nedopuštena pomoć pomoć, nego dio programa restrukturiranja. Nužno je da Europska komisija što prije odobri taj program kako bi i strateški partner Danko Končar mogao dati svoj jači novčani doprinos.

Radnici Uljanika su se u nedjelju našli i pred drugim teškim izborom. Naručitelj kruzera, koji je inače pomagao brodogradilištu, zatražo je da njegovi kooperanti odrade dio poslova na brodu koji se radi. Ako ih ne puste, mogao bi se povući i iz budućih narudžbi. Odluku će radnici donijeti u ponedjeljak.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message