Obavijesti

News

Komentari 28

Nada nema kamo: Jako me strah, živim u zgradi punoj rupa

Nada nema kamo: Jako me strah, živim u zgradi punoj rupa

Nada Škrbić (71) nakon potresa ostala je živjeti u zgradi koja ima crvenu naljepnicu. Zidovi su oštećeni, žbuka pada, grije se na grijalicu... U tom stanu živi već 44 godine

VIDEO

Rado bih se iselila iz stana u suterenu, ali nitko se ne želi mijenjati ili pak kupiti nekretninu. U tom sam stanu već 44 godine. Ispričala nam je to Nada Škrbić (71) koja je nakon velikog potresa u ožujku ostala stanovati u zgradi na zagrebačkom Tomislavovom trgu iako zgrada ima crvenu naljepnicu i oznaku da je ‘trajno neuporabljiva’.

- Zidovi su derutni, oštećeni, žbuka konstantno pada. Građevinska tvrtka je osigurala željezne potpornje od prvog do četvrtog kata. Sedam sam godina bila predstavnica stanara. Zajedničku terasu sam uređivala godinama, sve sam biljke sama posadila. Posadila sam ovaj bor, star je 25 godina. Sjećam se kako je bio malen. Postavila sam i klupu da se lijepo može sjesti - priča nam gospođa Nada.

U zgradi, sagrađenoj 1880., osim nje trenutačno žive još četiri stanara. Svi su, kako kaže, stariji ljudi, a dvoje stanara povremeno dolazi.

- Želim probiti vrata iz podruma na terasu pa da svi stanari mogu uživati u zelenilu, ali ne znam tko će se usuditi vratiti - objašnjava nam.

'Bojim se vibracija tramvaja'

Doda je se ne boji nadolazeće zime i snijega iako joj je velika poplava u rujnu donijela mnoštvo nevolja. Voda je probila u sve sobe, razina je dosegla i više od dvadeset centimetara te pod nogama i danas osjeti dizanje parketa. Nije joj hladno. Iako je dimnjak urušen, ima grijalice pa se grije na struju. Plin je uveden u zgradu, kako kaže, prije nekoliko mjeseci pa se sve polako vraća u normalu, koliko se to može nazvati normalnim u ovim okolnostima. Slabo čuje, ali i danas osjeti vibracije tramvaja. Strah ju je novih podrhtavanja. I korona virusa.

- Kažu da svaki dan Zagreb podrhtava. Primijetila sam da bi, iako smo počistili zgradu, ponovno trebalo neke dijelove čistiti. Znači da se i dalje zidovi urušavaju - priča nam.

Dosad je samo dva puta bila na vrhu zgrade otkako je potres pogodio grad. Kroz smijeh kaže da je to zbog neposlušnih koljena.

- Na dan potresa bilo je grozno, uistinu grozno - zamišljeno je rekla Nada.

- Sve je bilo zatrpano žbukom, a svi su otišli jer su se prestrašili za život. Ja sam ostala čistiti - priča.

'Jaka sam, čistit ću snijeg'

Preostali stanari, sve odreda stariji ljudi, ove jeseni su sastavili popis ljudi za čišćenje snijega. Na popisu se izmjenjuje šest imena koja će na sebe preuzeti tu odgovornost. Drugih, mlađih i poletnijih nema. Nada kaže da je jaka i da joj to ne predstavlja problem.

- Osjećam istovremeno tugu zbog situacije, smiješnu grižnju savjesti prema sugrađanima što nisam na listi čišćenja snijega te bijes prema gradskim i državnim vlastima koji daju pompozne izjave pred kamerama o obnovi Zagreba, a ulazimo u deveti mjesec kako nitko ne brine kako preživljavaju ti starci u ruševinama po centru Zagreba - rekla je stanarka koja se morala iseliti iz dugogodišnjeg doma jer više nije siguran za život.

- Požurit ćemo s donošenjem posebnog zakona o obnovi Zagreba nakon potresa 22. ožujka - izjavio je premijer Andrej Plenković u travnju 2020. godine, mjesec dana nakon potresa.

Zakon o obnovi zgrada oštećenih potresom izglasan je u saboru tek 11. rujna. Ni gotovo devet mjeseci nakon potresa nije počela njegova primjena u praksi. U potresu je oštećeno 25.000 zgrada. Nakon potresa neuporabljivo je više od 6000 zgrada.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 28
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Najveći dosje o Rafaleima: Ovo je cijela istina o zrakoplovima koje su Francuzi masno naplatili
ANALIZA EKSPERTA 24SATA

Najveći dosje o Rafaleima: Ovo je cijela istina o zrakoplovima koje su Francuzi masno naplatili

Plus+ Minimalan iznos za održavanje iznosi oko 75 milijuna eura ili šest milijuna eura po avionu. Godišnje. Dakle, samo za 12 Rafalea trebat će četiri puta više novca, nego na sve ostale avione i helikoptere u HRZ-u
Manjine: Jandrokovića ćemo podržati za predsjednika Sabora
ODLUČILI NAKON SASTANKA

Manjine: Jandrokovića ćemo podržati za predsjednika Sabora

Tom bi odlukom HDZ uz svoj 61 mandat imao svih osam 'manjinaca' te bi u slučaju da se dogovore s Domovinskim pokretom koji ima 13 mandata imali 82 ruke