Obavijesti

News

Komentari 72

Najavio povećanje, ali nije htio otkriti koje trošarine idu gore

Najavio povećanje, ali nije htio otkriti koje trošarine idu gore
1

Potpredsjednik Vlade Branko Grčić nakon saborskog aktualca nije želio otkriti koje će se trošarine povećati kako bi se zadovoljili zahtjevi EK o dodatnim uštedama

VIDEO

Potpredsjednik Vlade Branko Grčić nakon saborskog aktualca nije želio otkriti koje će se trošarine povećati kako bi se zadovoljili zahtjevi EK o dodatnim uštedama. Jasan je da povećanja poreza neće biti kao ni kresanja plaća, mirovina i socijalnih davanja. 

- Morat ćemo neke naknade, a vjerojatno će biti riječi i o korekciji trošarina. Drugo je područje rezanja troškova koje smo već najavili značajna rekonstrukcija sustava agencija i njihovih troškova. Tu će biti nekih mjera vezanih za sama javna poduzeća odnosno popravljanje njihove bilance. Bit će tu još mjera na materijalnim troškovima možda nešto malo na subvencijama. U sljedeća dva tri dana ćemo preciznije definirati te mjere. Ono što je zahtjev EK prema Vladi, ušteda 0,4 posto BDP-a, mislim da mi možemo zadovoljiti taj kriterij uz nacionalni plan reformi koji je doveden u finalnu fazu - rekao je.

 Na pitanje koliko će se mjere ušteda koje Vlada planira odraziti na standard građana, Grčić poručuje:

- Naše zalaganje i sve naše aktivnosti, dugotrajni pregovori s EK oko svakog zahvata i mjere idu u smjeru da ne opteretimo građane. Mi ćemo se i dalje maksimalno truditi da izbjegnemo dodatna značajnija opterećenja građana posebno onih koji direktno u sektoru socijale i mirovina ovise o proračunu - rekao je. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Komentirao je i upozorenje guvernera HNB-a Borisa Vujčića da bi krediti u eurima mogli rasti. Upitan boji li se toga te kakve bi to posljedice moglo imati za gospodarstvo, odgovara: 

- Priča o tome da je Euribor na povijesno niskim razinama to je jasno. Za građane da pojasnimo riječ je o parametrima koji se koriste za utvrđivanje kamatnih stopa koji su varijabilni. Treba računati da ako su sada na povijesno niskoj razini da u nekoj budućnosti, a teško je procijeniti u kojoj, bi ti parametri mogli rasti, a time i kamatne stope. U tom smislu je guverner u potpunosti u pravu. Međutim, svatko preuzima svoj dio rizika kad se zadužuje pa čak i država. Svi koji se zadužuju moraju biti oprezni i znati da jednog dana to može utjecati i na porast kamata sve ovisno o odnosu ponude i potražnje na financijskom tržištu i ukupnih kretanja - izjavio je. 

Na pitanje je li Ivo Josipović ukrao slogan SDP-u s obzirom da bi se njegova stranka trebala zvati "Naprijed Hrvatska" s obzirom da na slogan vladajuće stranke koji se temelji na riječi "naprijed".

- Ne bih ulazio u tu priču. Mislim da svakim danom i tjednom se građani osvjedočuju da je ova Vlada u tri godine stvorila uvijete da krenemo naprijed i to je naša glavna poruka. Mi sa rezultatima ulazimo u buduće izbore i naša strategija je bazirati kompletnu pripreme za izbore bazirati na rezultatima koje postižemo, a oni su jako jako vidljivi - rekao je Grčić koji je uvjeren da građani uviđaju rezultate "mukotrpnog rada" koji je počeo davati rezultate krajem prošle godine i da se pozitivni trendovi nastavljaju u 2015. 

Šuker: Te su mjere pomalo smiješne

Za Ivana Šukera (HDZ) mjere štednje o kojima se priča kako bi se zadovoljili zahtjevi EK su pomalo smiješne. Pita se i kome je trebao igrokaz o smanjenu deficita te je poručio da je to jedna neodgovornost vladajućih koji su koristili metodologiju kojoj se to nije radilo. 

- Ako igrate nogomet onda igrate po tim pravilima, a ne pravilima za ragbi - rekao je. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 72
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a