Obavijesti

News

Komentari 21

Najavljen antiratni skup u Zagrebu: "HV je u Oluji počinila puno zločina nad Srbima"

Najavljen antiratni skup u Zagrebu: "HV je u Oluji počinila puno zločina nad Srbima"

Zahtijevamo procesuiranje počinitelja ratnih zločina počinjenih tijekom i nakon Oluje. Zločini u Oluji su odgovornost hrvatske države, navode u priopćenju

Polusatna antiratna akcija najavljena je danas u podne na Trgu bana Jelačića u Zagrebu.

Organizatori navode da će se održati "u znak sjećanja na naše sugrađane, državljane ove zemlje ubijene i protjerane tijekom i nakon vojne operacije Oluja".

- Akcijom izražavamo solidarnost sa svim žrtvama rata i sa svim žrtvama zločina počinjenih u naše ime. Za vrijeme i nakon operacija Oluja pripadnici Hrvatske vojske i policije te civili počinili su veliki broj zločina nad srpskim stanovništvom RH, a da najveći broj tih zločina nikada nije procesuiran.

Prema procjenama civilnog društva, tijekom i nakon Oluje ubijeno je više od 600 civila i spaljeno više od 22.000 kuća. Hrvatsku je tada napustilo oko 150.000 njezinih građana, čiji je povratak godinama bio sustavno otežavan i onemogućavan - navodi se u priopćenju kojim se medije obavještava o današnjoj akciji. 

Srpsko narodno vijeće: I Zagreb i Beograd trebaju se posvetiti nestalima i smanjiti ratne traume
Srpsko narodno vijeće: I Zagreb i Beograd trebaju se posvetiti nestalima i smanjiti ratne traume

Upozorava se da su tijekom i nakon Oluje ubijeni Srbi, da su protjerivani i da je njihova imovina pokradena i uništena te se navodi da postoji državno poricanje činjenica.

- Suprotstavljamo se državnom poricanju činjenica te ukazujemo i upozoravamo na to da su tijekom i nakon ove operacije ubijeni naši sugrađani srpskog etniciteta, njihova je imovina pokradena i uništavana, članovi njihovih obitelji su protjerani, a povratak im je de facto onemogućen. Društvo utemeljeno na nepriznavanju svojih grešaka iz prošlosti, nema perspektivu mirne budućnosti. Zahtijevamo procesuiranje počinitelja ratnih zločina počinjenih tijekom i nakon Oluje. Zločini u Oluji su odgovornost hrvatske države - stoji u priopćenju.

Nesreća u centru Zagreba: 'Palo je stablo i ozlijedilo jednu ženu'
Nesreća u centru Zagreba: 'Palo je stablo i ozlijedilo jednu ženu'

Potpisnici priopćenja optužuju hrvatske političare za neodgovorno ponašanje prema suočavanju s prošlošću, a aktualnu vlast prozivaju da ne pokazuje iskrenost, poniznost i poštovanje prema žrtvama. 

- Neshvatljivo nam je neodgovorno ponašanje hrvatskih političara prema suočavanju s prošlošću. Aktualno političko rukovodstvo u Hrvatskoj ne pokazuje iskrenost, poniznost i poštovanje prema žrtvama ovih zločina, prema ljudima koji su ubijeni. Za nas kao predstavnice/ke civilnog društva, suočavanje s Olujom treba biti put pomirenja, a ne put razdora. To ne treba biti put slavlja, nego put razumijevanja. Sve dok se ne suočimo s ratnim zločinima u Oluji, nemamo pravo upirati prste u druge - navodi se još u priopćenju. 

Na kraju stoji kako akciju organiziraju i priopćenje potpisuju Centar za žene žrtve rata – ROSA (Zagreb), Centar za građansku hrabrost (Zagreb), Inicijativa mladih za ljudska prava (Zagreb), Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije - UDIK (Sarajevo), Ženska mreža Hrvatske.