Obavijesti

News

Komentari 160

Šef Hrvatskih voda: 'Vodostaj Kupe na rekordnim razinama od 1966., no nema opasnosti'

Šef Hrvatskih voda: 'Vodostaj Kupe na rekordnim razinama od 1966., no nema opasnosti'

Hrvatske vode su zbog vremenskih nepogoda objavile upozorenje u kojem navode kako se obilne i intenzivne oborine i problemi s izlijevanjem očekuju i u subotu

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
22.30

U Ozlju voda ušla u 16 kuća

U Ozlju je voda ušla u podrume kuća, a kolika je šteta još nije poznato.

- Zatvorene su četiri prometnice, u 16 kuća je ušla voda. Do sada je iskorišteno 1500 vreća, a i dalje se pune za zečje nasipe. Kiša je stala, ali vodostaj ne opada. Na terenu je 30 vatrogasaca, pomažu nam i volonteri. Sada će nam doći čamac jer do nekih mjesta možemo doći jedino njime - rekao je za HRT zapovjednik DVD-a Jaškovo Marko Udiković.

22.18

 Kupa odnijela most blizu svog izvora

21.30

Ronioci HGSS-a otklonili kamen koji je zaglavio klapnu za reguliranje oborinskih voda

Troje ronioca stanice Karlovac danas su svojom intervencijom u Donjem Pokuplju možda spriječili potop. Naime, klapna teška 70 kilograma, koja služi za reguliranje oborinskih i poplavnih voda nije se mogla zatvoriti. Fotografije njihovog pothvata objavili su na Facebook stranici HGSS - Hrvatska Gorska Služba Spašavanja.

VIŠE PROČITAJTE OVDJE.

21.00

Stožer CZ Karlovačke županije: Veće probleme s poplavama više ne očekujemo

Stožer Civilne zaštite Karlovačke županije u subotu je navečer s predstavnicima općina i gradova zahvaćenih problemom visokih voda Kupe i Dobre održao tiskovnu konferenciju s koje su poručili građanstvu da se "veći problemi od dosadašnjih više ne očekuju". 

Kupa u Karlovcu je u 20 sati mjerila 749 cm, što je samo jedan centimetar niže od razine kada se proglašavaju “izvanredne mjere obrane od poplave”.

Županica Martina Furdek Hajdin rekla je da se u idućih nekoliko sati očekuje vrhunac vodnog vala u Karlovcu, a koji ne bi trtebao biti puno iznad 750, tek koji centimetar više, “te se ne očekuju veći problemi”. A probleme imaju gradovi Karlovac, Ozalj i Ogulin, te općine Kamanje i Žakanje, s tim da je najteže je stanje u Ozlju.

Kako je rekla članica Stožera gradonačelnica Ozlja Lidija Bošnjak, tridesetak vatrogasaca pruža pomoć građanima koji su cestovno potpuno odsječeni od ostatka grada, a to su sela Trg, Levkušje, dio Donjeg Pokupja i Zorkovac na Kupi.Tamo je osam poplavljenih kuća, a u još desetak kuća su poplavljeni podrumski i garažni prostori.

Ozaljski most na Kupi prema Hidrocentrali nije zatvoren, smatra se da je siguran, iako su naplavine “ogromne”, jer su statičari procijenili da će sve biti u redu i da s uklanjanjem naplavina treba pričekatida dok se Kupa ne smiri, rekla je gradonačelnica Bošnjak i naglasila da je karlovačka Ispostava Hrvatskih voda već obećala pomoć u čićenju Kupe uz most.

Voda za piće je u redu, a povremeni i česti su nestanci električne energije zbog jučerašnjeg jakog nevremena, koje je posebno zahvatilo Jaškovo, Slapno i Vrhovac, također djelove Grada Ozlja.

U Ogulinu se rješava problem izlijevanja Dobre na prometnice i obrana osam kuća, u Karlovcu su se obranile neke prometnice od izlijevanja Kupe, a za promet su zatvorene samo dvije lokalne ceste, na Gradcu i na Brodarcima.

Načelnica Stožera Civilne zaštite Ivana Fočić izrazila je zadovoljstvo što glavne prometnice nisu poplavljene, da vatrogasci uspješno interveniraju za obranu dviju lokacija u kojoj su ugrožene obiteljske kuće, ali je Karlovčane pozvala na iznimni oprez u zonama rekonstrukcije vrelovoda Toplane, jer su iskopi puni vode.

Županica Furdek Hajdin je podsjetila da je dio sustava obrane od poplava završen, a da su se na ugroženom djelu u Koritinji i na Brodarcima učinkovitima pokazale “interventne protupolavne barijere” punjene vodom.

U ime Hrvatskih voda je voditeljica karlovačke Ispostave Biljana Željeznjak rekla da se uskoro očekuje stagnacija i pad vodostaja na Dobri u Ogulinu, da se stanje stvari ni u Karlovcu neće značajnije promijeniti tijekom noći i da sutra slijedi smirivanje.

Naglasila je da na “konačno povoljno stanje utječe i činjenica da Mrežnica i Korana nisu u znatnom porastu”.

20.28

 DVD Jurovski Brod

24sata
24sata
Komentari 160