Obavijesti

News

Komentari 1

Najmanje 14 mrtvih u Peruu: Napali selo gdje se proizvodi koka, ubijeno i dvoje djece

Najmanje 14 mrtvih u Peruu: Napali selo gdje se proizvodi koka, ubijeno i dvoje djece

14 ubijenih mještani su sela San Miguel del Ene, u dolini kojom protječu rijeke Apurimac, Ene i Mantaro, na jugu zemlje, koja je središte proizvodnje koke u Peruu

VIDEO

Četrnaest osoba, među kojima dvoje djece, ubijeno je iz vatrenog oružja u peruanskoj zabiti gdje se proizvodi koka, a oružane snage sumnjaju da su napadači pripadnici maoističke pobunjeničke skupine Blistavi put.

Pokolj bi mogao povećati napetosti u kampanji za drugi krug predsjedničkih izbora 6. lipnja. Populistička kandidatkinja desnice Keiko Fujimori optužuje svog suparnika, krajnjeg ljevičara Pedra Castilla da je povezan s političkim krilom Blistavog puta, što ovaj odlučno niječe.

Četrnaest ubijenih mještani su sela San Miguel del Ene, u dolini kojom protječu rijeke Apurimac, Ene i Mantaro, na jugu zemlje, koja je središte proizvodnje koke u Peruu. Vlada tvrdi da na tom području još djeluje Blistavi put, maoistička pobunjenička skupina koja se od 1980. do 2000. borila protiv peruanske vojske, prouzročivši tisuće žrtava.

- Na mjestu napada su pronađeni letci u kojima se poziva stanovnike da ne sudjeluju na izborima u 2021. - ističe vojska u priopćenju, optuživši za napad skupinu Blistavog puta kojoj je na čelu Victor Quispe Palomino poznat kao "drug Jose".

Premda je velika većina vođa maoističke gerile u zatvoru, neki su borci ostali u udaljenim šumskim i planinskim područjima.

Vlasti procjenjuju da ih je oko 350 i tvrde da surađuju s krijumčarima droge.

"Odlučno osuđujem ubojstvo ovih 14 ljudi", objavio je na Twitteru privremeni peruanski predsjednik Francisco Sagasti koji je naredio "raspoređivanje vojno-policijskih ophodnja" u tome kraju kako "taj teroristički čin ne bi ostao nekažnjen".

Državno odvjetništvo vodi istragu o ubojstvima. Ministrica obrane Nuria Esparch obećala je da ona "neće ostati nekažnjena".

G. 2003. Povjerenstvo za utvrđivanje istine i za pomirbu procijenilo je da je u sukobu vojske i pobunjeničkih skupina Blistavi put i Revolucionarni pokret Tupac Amaru od 1980. do 2000. poginulo oko 70.000 ljudi.

Peru je uz Kolumbiju i Boliviju jedan od najvećih proizvođača koke i kokaina u svijetu.

Foto: Ilustracija

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea
VIDEO: STIGLO ŠEST BORBENIH AVIONA

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea

Milanović je čestitao svima koji su sudjelovali u nabavi Rafalea. Podsjetio je na Rudolfa Perešina i ostale pilote koji su "dali čudo" u vremenima stvaranja države.
VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice
OKLIZNULA SE

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice

Vještak Stanko Smodlaka  je potvrdio da je u nesreći smrtno stradala žena od udara vlaka koji se kretao iz Perkovića prema Solinu