Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
1 komentara

Najprofitabilnija tvrtka svijeta Saudi Aramco izlazi na burzu

Saudijski naftni div Saudi Aramco potvrdio je u nedjelju da izlazi na burzu u Rijadu, što bi mogla biti najveća javna ponuda dionica neke tvrtke u povijesti

Saudi Aramco logo is pictured at the oil facility in Khurais
Foto: MAXIM SHEMETOV/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1 komentara

Kompanija u državnom vlasništvu utvrdit će cijenu dionica nakon što ispita interes ulagača. Vjeruje se da je najprofitabilnija tvrtka na svijetu vrijedna oko 1.2 trilijuna dolara.

IPO bi trebao dati vjetar u leđa ambicioznim reformama princa Mohameda bin Salmana koji želi prikupiti milijarde dolara za ulaganja u ne-energetske industrije i diverzificirati državne prihode.

Izvori iz poslovnog svijeta kažu da će Aramco ponuditi jedan do dva posto dionica na lokalnoj burzi u Rijadu i tako prikupiti između 20 i 40 milijardi dolara.

Svaki iznos veći od 25 milijardi dolara nadmašio bi zasad rekordnu inicijalnu javnu ponudu kineske internetske trgovine Alibabe iz 2014..

UBILI GA AMERIKANCI Rijad pozdravio Bagdadijevu smrt: 'Iskrivili su sliku islama'

U tvrtki kažu da zasad ne planiraju izlistavanje na nekoj stranoj burzi.

- Što se toga tiče, objavit ćemo to u pravo vrijeme. Zasad izlazimo samo na Tadawulu (rijadskoj burzi). Čelnici kompanije će u idućih desetak dana razgovarati s investitorima, vidjeti kakav je njihov interes i potom objaviti cijenu dionica - rekao je direktor Aramcoa Yasir al-Rumayyan.

Korijeni Saudi Aramcoa sežu u 1933. kada su Saudijska Arabija i američki Standard Oil Company of California, koji je kasnije postao Chevron, osnovali  novu tvrtku za istraživanje i bušenje nafte.

Između 1973. i 1980. Saudijska Arabija postala je vlasnikom cijele kompanije.

Ta država ima druge najveće rezerve nafte na svijetu, iza Venezuele. Druga je i po proizvodnji nafte, nakon SAD-a. No njezina moć proistječe i iz toga što je monopolist u državi i što je bušenje nafte jeftino.

- To je najveća kompanija na svijetu koja nije na burzi, radi se o golemom proizvođaču nafte.To je majka svih naftnih tvrtki - rekao je David Hunter, direktor marketinških studija u Schneider Electricu.

FILE PHOTO: An oil pump is seen operating in the Permian Basin near Midland I DALJE PADA Cijene nafte oštro pale drugi tjedan zaredom, više od 5%

Profitabilnost Saudi Aramcoa je fenomenalna. U prvoj polovini 2019. ostvarila je neto profit od 46.9 milijardi dolara koji je kroz dividendu isplaćen saudijskoj državi.

Radi usporedbe, u istom je razdoblju Apple, trenutno najvrjednija svjetska kompanija, ostvarila profit od 21.6 milijardi dolara, a Exxon Mobil, najveća izlistana naftna tvrtka 5.5 milijardi. (bs)

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message