Obavijesti

News

Komentari 25

Najstarija kumica: Kata (95) već pola stoljeća hrani Riječane

Najstarija kumica: Kata (95) već pola stoljeća hrani Riječane
8

ŽIVOT U SREĆI: ‘Vavik san radila, bila vesela i pivala te nikad nisam ništa tražila ni od koga’, kaže Katica Rubelj. Nema tko je ne zna i ne pozdravi, a dolazit će dok god bude mogla

VIDEO

Pred ulazom u mliječni paviljon na glavnoj riječkoj tržnici već godinama je rezervirano mjesto za najstariju riječku “kumicu” - Katicu Rubelj (95), svima znanu kao baka Kata.

Nema tko je ne zna i ne pozdravi dok na svojem malom benčiću već pedeset godina svako jutro dobacuje šale i, ovisno o sezoni, prodaje grančice maslina, imele, proljetne pupoljke, ljubičice, domaće voće, povrće koje uzgaja i bere u svojem vrtu. Rodom iz Budaka kraj Benkovca, gdje je u mladosti čuvala stotinjak ovaca, ova vesela i šaljiva bakica pojašnjava kako je - vaik radila, bila vesela i pivala te nikad ni od koga ništa nije tražila.

rubelj



- E, dite moje, ja sam na Kozali prodavala cviće kad ovdi niko nije znao što je to. Bilo je to prije pedeset godina. Nema što nemam u vrtu, trišnju, višnju, kruške, kaki, deset stabala smokvi, vinograd, masline, cviće koje ubrano traje deset dana. Imala san i breskvu, na njoj je sunce granjivalo i zalazilo, to su ti bile breskve, a ne ovo danas, to je bez okusa i mirisa. Dođi k meni pa ćeš past na gu’icu, kol’ko toga imam. Do lanjske sam godine sadila i krumpir, ne mogu više, imala sam ja i plastenike, al’ što ćeš, stisle godine. Znaš kako idem u vinograd - postavlja pitanje i na njega odmah odgovara: - Nosim stoličicu, pa kad se umorim, ja sjednem te tako kopam, zalivam i zapivan. Cili život radim na zemlji i sa zemljom i nije mi teško jer imam volju. Zemlja mi je sve dala, i novce i spokoj i zdravu hranu - objašnjava baka Kata tajnu svoje mladolikosti. Dodaje kako joj svaki dan započinje odlaskom autobusom na riječku placu gdje prvo popije kavu, a onda se “baca” na posao da bi popodne nastavila s radom u vrtu. U svemu joj pomaže najmlađi od pet sinova Ivan.

rubelj

- Najstariji je Mile, pa Rade, ne, ne, onda ide Jure, pa Rade, pa Marko i Ivan, Ranko moj, srce moje, on je osta’ sa mnom - kaže, a na pitanje je li Ranko ili Ivan, odgovora da se zove Ivan, ali da ga od milja zove Ranko jer je “ćaća bio Ivan, pa muž Ivan, puno Ivana u familiji”.

– Ne znam koliko je majki sretno sa sinovima, ali ovaj moj je anđeo, skuva mi, pere, sprema. Sretna sam s njime, isprati me ujutro na autobus i ja krenem - priča vesela i energična baka Kata dodajući da ima i kućne ljubimce - dvije žabe, koje se ljeti igraju vani, a zimi joj pod noge dođu u kuću.

rubelj



Na pitanje do kada će na tržnicu, odgovara dok bude mogla, dok ostale prodavačice dobacuju kako se ne radi samo o najstarijoj bakici na placi, nego i duhom najmlađoj.

Najmlađi sin ostao je s majkom

Četiri starija sina ‘razasula’ su se po svijetu s obiteljima, a baka Kata redovito ih je obilazila. No sad joj, kaže, ne daju više da leti avionom, ali joj zato 12 unuka i 10 praunuka redovito dolazi u posjet.

I danas sama uzgaja vrt

Baka Kata voli dati djeci, koju zove i gura im voće u ruke te od milja viče: ‘Ajde, klipani, dođite, uzmite, i’te, to je bakino!’.
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 25
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.