Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
3 komentara

Najuspješniji alkar bio je rođeni Bračanin: Osvojio je 12 puta...

Alku je najviše puta dobio Nikola Cerinić koji ju je osvojio 12 puta, a Ante Grabovac Ivanov trčao ju je čak 45 puta. Alkarske svečanosti su 1928. odgođene jer su alkari otišli u Zagreb na sprovod Stjepana Radića

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
3 komentara

Sinjska alka je, iz velike obitelji europskih viteških nadmetanja, jedina koja je preživjela u kontinuitetu gotovo tri stoljeća, do danas.

Održava se svake godine u nedjelju u prvoj trećini mjeseca kolovoza u Sinju, na godišnjicu pobjede nad turskim osvajačima 14. kolovoza 1715. Na taj dan je 700 vojnika iz Sinja uspjelo odbiti navalu vojske glavnog zapovjednika Bosne, turskog vrhovnog komandanta ili seraskera Mehmed-paše Čelića. Njegova vojska tada je brojala 60.000 vojnika.

Četiri puta trčala se izvan Sinja

Izvan Sinja, Alka se trčala četiri puta - 1832. u Splitu, 1922. u Beogradu (zbog ženidbe jugoslavenskog kralja Aleksandra),  1946. u Zagrebu povodom III. kongresa USAOJ-a (Ujedinjeni savez antifašističke omladine Jugoslavije) i ove godine u svibnju u Vukovaru. Tada je trčalo 17 sinjskih alkara (to je maksimalan broj koliko ih smije biti)  u čast hrvatskih branitelja Vukovara i cijele Hrvatske.

ferata.hr | Autor: ferata.hr Foto: ferata.hr

Alka se u starini trčala u različito vrijeme nego danas, a prigodno i po dva puta na godinu. Znala je biti održavana prigodom posjeta vladara ili važnih osoba. Godine 1818. na putu po Dalmaciji, Sinj je posjetio car i kralj Franjo II. U čast njemu mještani su priredili svečanu alku. Car je dobitnika nagradio briljantnim prstenom vrijednim 800 forinti.

Najstariji pisani spomen o Sinjskoj alci potječe iz 1784. godine. To su tri soneta i jedna oda koje je na talijanskom jeziku ispjevao splitski liječnik i glazbenik Julije Bajamonti.

Trčao Alku čak 45 puta

Alku je najviše puta dobio Nikola Cerinić koji ju je osvojio čak 12 puta, a natjecao se od 1867. do 1899. godine. On je inače bio rođeni Bračanin čiji je otac došao u Sinj kad je Nikola imao četiri godine.  Iako su stari alkarski propisi dozvoljavali sudjelovanje u Alci samo onima rođenim na prostoru Sinjske krajine, Cerinić je mogao trčati Alku na temelju domicila, odnosno činjenice da je 20 godina neprekidno živio u Sinju.

ferata.hr | Autor: ferata.hr Foto: ferata.hr

Nikola Jelinčić prvi put postao slavodobitnik 1904., a zadnji put je slavio 1935. On ju je osvojio osam puta.

Najveći broj nastupa na Sinjskoj alci ima alkar Ante Grabovac Ivanov. On je u razdoblju od 1873. do 1926. čak 45 puta trčao Alku te četiri puta postao i slavodobitnikom. 

Vicko Grabovac bio je najdugovječniji alkarski vojvoda s 28 zapovijedanja alkarskom feštom (1908 - 1936).

Pobjeda Sinjana slavili i u Veneciji

Pobjeda i junaštvo Sinjana u bitci protiv Osmanlija 1715. godine toliko su se slavili u Veneciji da su vrhovne mletačke vlasti u Duždevoj dvorani dale naslikati sliku bitke pod Sinjem.

Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

Alkarske svečanosti su se 1928. godine odgodile zbog tragičnog ubojstva Stjepana Radića. Umjesto na alkarsko trkalište, alkari su otišli u Zagreb na Radićev sprovod.

Alka se prvi put mogla pratiti i preko malih ekrana i to 1965. godine. Komentator prvog televizijskog prijenosa Alke bio je legendarni sportski novinar, Sinjanin Mladen Delić.

Alkari i alkarski momci bili su 1991. jedina hrvatska povijesna postrojba koja je sudjelovala na svečanoj smotri Zbora narodne garde u Zagrebu (28. svibnja). Taj se dan danas slavi kao dan rođenja Hrvatske vojske.

Gradska glazba Sinj, jedan od simbola alkarskih svečanosti prvi put je uveličala trčanje Alke 1863. godine

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Trebao je doći i britanski kralj

Sinjskoj alci trebali su 1936. prisustvovati britanski kralj Edward VIII. i njegova odabranica i buduća žena Wallis Simpson, koji su se u to vrijeme nalazili na krstarenju duž dalmatinske obale. Sinjani su zbog posjete, tada najzanimljivijeg ljubavnog para na svijetu, posebno svečano uredili svoj grad.

Napravili su čak i posebnu ložu na alkarskom trkalištu za kralja i njegovu pratilju, ali u Sinj su pohrlili brojni  svjetski novinari i fotoreporteri u stopu pratili kralja i njegovu izabranicu, dvostruku razvedenicu Wallis Simson. Do posjeta u zadnji tren ipak nije došlo.

Sinjska alka je 15. studenoga 2010. upisana na UNESCO-v popis nematerijalne svjetske baštine u Europi.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message