News

Komentari 5

Najveće MORH-ovo gradilište - Diže se "dom" Black Hawku

Najveće MORH-ovo gradilište - Diže se "dom" Black Hawku

U prosincu ove godine bit će završen prvi od dva hangara za nove helikoptere Black Hawk, tvrdi bojnik Slavko Klapan

Klapan je ispred MORH-a glavni koordinator gradnje ovih objekata, piše u ponedjeljak Jutarnji list.

Riječ je o manjem parkirnom hangaru u kojem će za otprilike tri mjeseca biti parkirana dva nova helikoptera koja su Sjedinjenje Države Hrvatskoj isporučile još u veljači i privremeno su smješteni u bazi na Plesu. Ukupna vrijednost radova je 14,2 milijuna kuna plus PDV.

Klapan naglašava da je projekt pokrenut 2021. godine da bi mali hangar bio završen do isporuke prvih dvaju helikoptera. No, zbog problema s procesom javne nabave sve se otegnulo i, prema procjenama, oba hangara bit će na raspolaganju krajem sljedeće godine.

Zbog kašnjenja s radovima na ministra obrane se proljetos žestoko obrušio i predsjednik Zoran Milanović. No, prema neslužbenim informacijama, Ministarstvo obrane nije moglo utjecati na tijek zakonski propisanog procesa javne nabave.

Naime, odabrani izvođač koji je dobio posao na prvom natječaju za manji hangar zatražio je avansno plaćanje, bez čega nije želio početi s radovima.

Kako natječajem to nije bilo predviđeno, natječaj je bio poništen i krenulo se u novi postupak. U međuvremenu su cijene materijala skočile u nebo i ukupni predviđeni iznos prešao je limit, nakon čega se natječaj morao objaviti u oglasniku Europske unije.

Sve je to usporilo proces te je izvođač odabran tek u lipnju ove godine, a radovi su počeli 8. kolovoza. Natječaj za drugi, puno veći hangar još je u tijeku, a bojnik Klapan se nada da bi ugovor mogao biti potpisan sredinom studenoga.

Parkirni hangar prostirat će se na 1000 četvornih metara, a osim njega bit će sagrađena stajanka za helikoptere veličine 1000 četvornih metara, piše novinar Jutarnjeg lista Krešimir Žabec.

Najčitaniji članci