Obavijesti

News

Komentari 42

Najveći izvori zaraze su i dalje svadbe, noćni izlasci i ljetovanja

Najveći izvori zaraze  su i dalje svadbe, noćni izlasci i ljetovanja
1

Najviše zaraženih u proteklom tjednu imala je Splitsko-dalmatinska županija, a slijedi je Grad Zagreb. U kontinentalnoj Hrvatskoj izvor zaraze su ljetovanja i svadbe, a na moru najviše noćni izlasci

VIDEO

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je tjedno izvješće s najnovijim podacima vezanim za borbu protiv korona virusa, a uz broj novozaraženih po županijama, njihovoj prosječnoj dobi i udjelu hospitaliziranih pacijenata, značajne su informacije vezane uz turiste i izvore zaraze.

Najviše zaraženih u proteklom tjednu imala je Splitsko-dalmatinska županija, sa 672 nove oboljele osobe. Slijedi Grad Zagreb s 404 nova slučaja zaraze koronavirusom, a treća je Zadarska županija koja je u proteklom tjednu potvrdila 114 novih slučajeva.

U Hrvatskoj 145 novozaraženih
U Hrvatskoj 145 novozaraženih

U proteklom tjednu oboljelo je 1948 osoba, hospitalizirano je njih 189. Prosječna dob oboljelih je 40,6 godina. Stopa potvrđenih slučajeva na 100.000 stanovnika je 47,6 posto. U posljednjih tjedan dana preminulo je 13 osoba, od toga je šest osoba bilo na respiratoru.

U kontinentalnoj Hrvatskoj izvor zaraze - ljetovanja i svadbe

U posljednjih tjedan dana u svim županijama kontinentalne Hrvatske zabilježeni su novooboljeli slučajevi, najviše u Gradu Zagrebu, Brodsko-posavskoj te Zagrebačkoj županiji, dok su najviše sedmodnevne stope na dan 31. kolovoza u Požeško-slavonskoj županiji Brodsko-posavskoj te Gradu Zagrebu.

U većini županija i dalje se nastavlja priljev oboljelih čiji se izvor zaraze povezuje s ljetovanjem i izlascima u klubove na Jadranu. Nova grupiranja zabilježena su oko svadbenih slavlja u Požeško-slavonskoj županiji te Virovitičko-podravskoj županiji.

Također, bolest se proširila i u domu za starije u Požeško-slavonskoj županiji. Značajan dio oboljelih slučajeva kontakti su prethodno oboljelih ili su slučajevi uvezeni iz Bosne i Hercegovine s obzirom da je većina poznatog izvora zaraze, epidemiološka situacija je pod nadzorom.

Na moru najviše oboljelih slučajeva povezanih s noćnim izlascima

Najveći broj oboljelih te najveće sedmodnevne stope u posljednjih tjedan dana zabilježen je u Splitsko-dalmatinskoj županiji, Šibensko-kninskoj i Zadarskoj županiji. U Splitsko-dalmatinskoj županiji grupiranja su zabilježena u zdravstvenom sustavu, ustanovama za smještaj u sustavu socijalne skrbi te jednoj predškolskoj ustanovi.

Unatoč tome, većina oboljelih mlade su osobe čije se obolijevanje veže uz noćne izlaske. U ostalim županijama Primorske Hrvatske grupiranja su zabilježena oko vjenčanja u Primorsko-goranskoj županiji te druženja umirovljenika u Zadarskoj županiji. Kao i u kontinentalnom dijelu zemlje, značajan je udio oboljelih koji su kontakti prije poznatih slučajeva.

KBC Split: Troje djece s hematoonkologije zarazilo se korona virusom
KBC Split: Troje djece s hematoonkologije zarazilo se korona virusom

Najviše novozaraženih između 19 i 30 godina

Oboljelo je 161 dijete te oni čine najmanji udio (8,3 %) u oboljelima u proteklih tjedan dana. Najmanje je oboljelo djece mlađe od jedne godine, ukupno četvero te djece u nižim razredima osnovne škole, ukupno 17, koji svaki čine manje od 1 % oboljelih. Najviše je oboljele djece srednjoškolskog uzrasta, 80 ukupno, odnosno 4,1 %.

Skoro trećinu oboljelih (538, odnosno 27,7 %) u posljednjih tjedan dana čine mlade odrasle osobe, od 19 do 30 godina, što se uklapa u epidemiološku situaciju gdje je znatan priljev oboljelih povezanih s ljetovanjem i izlascima jer osobe iz te dobne skupine najviše izlaze tijekom ljetovanja.

Općenito, odrasli čine najveći udio u ukupnom broju prošlotjednih oboljelih osoba, odnosno 1546 (79,6 %), tako dobnu skupinu od 19 do 30 godina slijede dobna skupina od 31 do 40 godina starosti te dobna skupina od 51 do 65 godina starosti s ukupno 367 (18,9 %), odnosno 361 (18,6 %) oboljelih osoba, a najmanje oboljelih odrasle dobi ima u dobnoj skupini 41-50 godina – 280, odnosno 14,4 %. Osoba starijih od 66 godina, te ujedno i najugroženijih osoba je 234 odnosno 12,1 %.

Stožer od nedjelje sve podatke o koroni u državi objavljuje u 10
Stožer od nedjelje sve podatke o koroni u državi objavljuje u 10

Najviše zaraženih turista ima Makarska

Kad je riječ o turistima, od 7. 7. do 28. 8. broj zaraženih iznosi 362. Od toga je njih 122 boravilo u više mjesta, a gledano pojedinačno, najveći broj zaraženih turista ima Makarska - 70, iza koje slijede Split s 50 te Novalja s 36 novozaraženih.

Najviše novozaraženih su austrijski turisti, njih 145, a slijede Ujedinjeno Kraljevstvo sa 115 te Slovenija s 52 slučaja zaraze.

Detaljne podatke možete pogledati ovdje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 42
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"