Obavijesti

News

Komentari 2

'Naknade za Ovčaru su male, ali je Srbija time priznala krivnju'

'Naknade za Ovčaru su male, ali je Srbija time priznala krivnju'

Po riječima Igora Matiješevića iz Sotina, koji zajedno s članovima obitelji nestalih godinama traga za nestalima iz toga vukovarskog prigradskog naselja, do sada su podignute 52 tužbe od kojih su tri i potvrđene

VIDEO

Odštete koji su dosuđene obiteljima ubijenih na Ovčari 1991. neprimjerno su male, ali je njihova važnost ponajprije u tom što je Srbija priznala krivnju, rečeno je u utorak u Vukovaru na konferenciji za novinare o ratnim odštetama obiteljima ubijenih na Ovčari i u Sotinu.

Žalbeni sud u Beogradu potvrdio je tri presude kojima je dosuđena odšteta članovima obitelji ubijenih na Ovčari 1991. i obvezao je Ministarstvo obrane Srbije da isplati naknadu štete zbog smrti bliske osobe, podsjetila je izvršna direktorica Fonda za humanitarno pravo iz Beograda Ivana Žanić.

"Činjenica je da su ovi postupci za isplatu nematerijalne štete trajali oko dvije i pol godine, što je zadovoljavajuće posebno kada se zna da isti takvi postupci znaju trajati i po deset godina. Nažalost, u međuvremenu je umro veliki broj članova obitelji koji nisu doživjeli ovu satisfakciju. Imamo za sada tri presude, ali planiramo i druge postupke pokretati", rekla je Žanić.

Po riječima Igora Matiješevića iz Sotina, koji zajedno s članovima obitelji nestalih godinama traga za nestalima iz toga vukovarskog prigradskog naselja, do sada su podignute 52 tužbe od kojih su tri i potvrđene, a obiteljima je u prosjeku isplaćeno po 50.000 kuna.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Obitelji žrtava Ovčare dobile su presude za mizerne odštete: 'To su neprimjereno niski iznosi'
Obitelji žrtava Ovčare dobile su presude za mizerne odštete: 'To su neprimjereno niski iznosi'

Ostale tužbe su u raznim fazama pa su neke u procesima žalbi, kod drugih su završeni prvostupanjski postupci, a kod nekih postupci još traju, rekao je, dodajući kako dosuđeni iznos, iako mali, nije toliko važan koliko činjenica je da tim presudama Republika Srbija priznala krivnju.

Beogradski odvjetnik Mihailo Pavlović, pravni zastupnik obitelji žrtava, podsjetio je da je Hrvatska u slučaju "Brdar protiv Hrvatske"  članovima obitelji isplatila po 23.000 eura, što bi trebao biti približan iznos i kada je riječ o Srbiji.

Presudom Okružnog suda u Beogradu iz 2009. godine pripadnici Teritorijalne obrane Vukovar i dragovoljačke postrojbe "Lijeva supoderica“ - obje u sustavu tadašnje Jugoslavenske narodne armije – Miroljub Vujović, Stanko Vujanović, Predrag Milojević, Goran Mugoša, Miroslav Đanković, Ivan Atanasijević, Saša Radak i Nada Kalaba osuđeni su na višegodišnje zatvorske kazne zbog ubojstva najmanje 200 ratnih zarobljenika na poljoprivrednom dobru Ovčari, od kojih su identificirane 193 žrtve koje su imenom i prezimenom navedene u presudi.

Prvostupanjska presuda potvrđena je presudom Žalbenog suda u Beogradu 2017., a na temelju te presude obitelji ubijenih pokrenule su  parnične postupke protiv Ministarstva obrane Srbije za naknadu štete zbog smrti bliske osobe, tražeći po 2.000.000 dinara, što je približno 17.000 eura.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Dvoje mrtvih kod Varaždina! Quadom su sletjeli u Bednju, policija objavila detalje nesreće
POGINULA DVA MUŠKARCA

Dvoje mrtvih kod Varaždina! Quadom su sletjeli u Bednju, policija objavila detalje nesreće

Dvojica muškaraca starosti 33  i 39 godina vozili su se quadom i u jednom trenutku s ceste su sletjeli u rijeku Bednju. Obojica su smrtno stradala.

VIDEO Pogledajte najskuplji traktor na sajmu u Gudovcu! Ova mrcina košta 350.000  €
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte najskuplji traktor na sajmu u Gudovcu! Ova mrcina košta 350.000 €

Najatraktivniji i najskuplji traktor izložen na sajmu je Fendt 942 Vario. Proljetni sajam u svom 25. izdanju prvi je put produljen na četiri dana. Jedna od atrakcija sajma su i Izidora i Izidor, zaštitnici ratara
VIDEO Zagrepčanka Ivana opet je hit u Gudovcu: Muški me se boje, a dolazimo i na sahrane!
POZIRA UZ MRCINE

VIDEO Zagrepčanka Ivana opet je hit u Gudovcu: Muški me se boje, a dolazimo i na sahrane!

GUDOVEC Ivana radi u tvrtki za organizaciju evenata. Kako nam je rekla lani, organiziraju sve, od vjenčanja do sprovoda, a otkrila je i kako je se muškarci boje. Ove godine pozirala je uz najskuplji traktor na sajmu - Fendt 942 Vario od 350.000 eura i kombajn Massey Ferguson 7345 S PL, kombajn prvi put izložen u Hrvatskoj koji vrijedi 240.000 eura