Obavijesti

News

Komentari 10

Nakon 64 godine na Cresu u mjestu Ivanje ori se dječji plač: Život u prirodi bila nam je želja

Nakon 64 godine na Cresu u mjestu Ivanje ori se dječji plač: Život u prirodi bila nam je želja

U životu svatko treba napraviti svoju matematiku vremena kojeg provodi na radnom mjestu i van njega, pa ako na poslu nismo zadovoljni onda ta matematika nema smisla, rekao je mladi bračni par

VIDEO

Nakon 64 godine na otoku Cresu u malenom selo Ivanje čuje se dječji plač. U tom malenom selcu živi svega petero ljudi  uključujući dvoje starosjedioca te, od nedavno, mladu obitelj s dvomjesečnom kćerkicom.

Do njihovog obiteljskog gnijezda dolazi se nakon skretanja za Ivanje točnije 8 kilometara vožnje po dugoj bijeloj cesti kroz šumsku oazu nad kojom nadlijetanju bjeloglavi supovi.

U preuređenoj obiteljskoj starini, Tomislava Anić (35) i Elena Brožić (35) odlučili su se udaljiti od gradske vreve, šušura i svega što veliki grad podrazumijeva te odgajati kćerkicu Alunu okruženi cvrkutom ptica, životinjama i nepreglednim pogledom na Jadransko more i Učku.

- Život u prirodi oduvijek nam je bio duboka, unutarnja želja, a kako sam još od malih nogu s roditeljima redovito dolazio u svoju djedovinu ovdje, odlučili smo da je to idealno mjesto za naš život. Ja sam se doselio nešto prije Elene, koja je bila vezana za grad (Rijeku) isključivo zbog posla učiteljice, a kada nam se rodila Aluna, tu smo odlučili pustiti korijenje - kaže nasmijani otac Tomislav, koji je radi u poznatom oporavilištu za bjeloglave supove Beli, naglašavajući iznimnu sreću što je zaposlen na mjestu koje također podrazumijeva boravak u prirodi. 

- U životu svatko treba napraviti svoju matematiku vremena kojeg provodi na radnom mjestu i van njega, pa ako na poslu nismo zadovoljni onda ta matematika nema smisla. Zato smatram da je, osim mjesta i okruženja, iznimno bitno uskladiti svoj profesionalni s privatnim životom jer jedino tako imate ujedno zadovoljnog radnika i poslodavca, koji od sebe daju 110% - smatra Tomislav , koji je, kao i Elena, studij završio u Italiji, ona za učiteljicu, a on humanističke znanosti.

Vožnja terencem po makadamskim cestama, jesenje bujice, hladne zime, odlazak na posao, po namirnice i do banke u 25 kilometara udaljeni Cres, kao i povremeni odlasci liječniku u Rijeku, mladom paru ne predstavlja problem.

-  Da se razumijemo, ovaj život nije za svakog, ima tu mnogo izazova, ali opet se vraćam na ono da je čovjek funkcionalan ondje gdje je zadovoljan pa se tako uspiju riješiti i svi ti izazovi kojima se jednostavno prilagodite. Mi smo se odlučili za manje komforno mjesto po nekim civilizacijskim standardima, tj. za život u prirodi sa svim raznolikostima svojeg bogatstva, daleko od gradskog "šušmuša", riječi koja ništa ne znači, ali najbolje opisuje strku, frku, paniku, stres i otuđenost koje nosi grad. Ovdje nemamo potrebu bježati od stvarnosti i nestrpljivo čekati godišnje odmore jer je svaki dan odmor. Ono što nas cijelo vrijeme vodi je taj osjećaj zadovoljstva, balansa i mira koji nam prirodno okruženje pruža. Što se ono kaže - sto ljudi, sto čudi, svi smo različiti i dobro je da je tako, a upravo nam priroda najbolje pokazuje kakvo je ta raznolikost bogatstvo - kaže Tomislav.

U slobodno vrijeme, koje se, naglašava, ne razlikuje puno od neslobodnog, mladi roditelji obrađuju svoj vrt s voćem i povrćem, brinu o ovcama ili sa svoja dva psa odlaze na izlete i šetnje po nepreglednim obroncima koji ih okružuju.

- Ovakav život dopušta da odvojite i posvetite vrijeme aktivnostima koje u gradu nisu moguće. Ovdje ritam prirode, ciklusi mjeseca i sunca, nepregledno nebo puno zvijezda, svaki dan daje novi vizual i osjećaj mira i slobode u kojem obraćate pozornost na bitne stvari i ostajete konstantno svjesni prisutnosti u svim prirodnim ciklusima. Živući u njoj naučite poštivati ju na jedan održiv način, što samo po sebi nosi određeni mir i zadovoljstvo. Pa nije tajna kako su svi veliki mislioci i drevni mudraci svoje izvore razmišljanja nalazili upravo u prirodi - objašnjava Tomislav.

Njegova životna suputnica Elena, s kojom je već dugih 17 godina, dijeli njegov entuzijazam.

-Jako smo sretni ovdje, pogotovo jer je ovo za nas idealno mjesto za odgoj djeteta. To je oduvijek bio naš san, kojeg sad živimo. Okruženi smo životinjama, prirodom, morem, mirom i tišinom i to je ono što smo našoj Aluni htjeli priuštiti - zaključuje mlada mama djevojčice čije ime znači - izvor života pa ne čudi što će odrastati kao šumska vila.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca