Obavijesti

News

Komentari 0

Nakon lošeg ljeta britanski turizam čeka veliki val otkaza

Nakon lošeg ljeta britanski turizam čeka veliki val otkaza

Nove rezervacije za ovogodišnje ljeto bile su niže za 83 posto u odnosu na pretpandemijsku razinu pa većina članica planira otpustiti još radnika krajem mjeseca, kada će vlada ugasiti sve preostale potpore

VIDEO

Britanski sektor putovanja priprema novi val otpuštanja radnika zbog restriktivnih vladinih propisa o putovanjima koji su pokvarili ljetnu sezonu i gašenja preostalih mjera potpore, izvijestila je u utorak udruga ABTA.

Nove rezervacije za ovogodišnje ljeto bile su niže za 83 posto u odnosu na pretpandemijsku razinu pa većina članica planira otpustiti još radnika krajem mjeseca, kada će vlada ugasiti sve preostale potpore, objavila je udruga koja predstavlja više od 4.300 turističkih brendova.

Zrakoplovni prijevoznici i putničke kompanije žestoko su kritizirali vladine propise o putovanjima, ustvrdivši da su pretjerano skupi i komplicirani i odgovorni za još jednu izgubljenu sezonu ljetnih godišnjih odmora.

Boris Johnson zbog krize zdravstva i socijalnog sustava povećava poreze Britancima
Boris Johnson zbog krize zdravstva i socijalnog sustava povećava poreze Britancima

- Vladine putničke mjere zagušile su prodaju putovanja ovoga ljeta, dovodeći u opasnost radna mjesta, poduzeća i britansku vezu sa svijetom - rekao je izvršni direktor ABTA-e Mark Tanzer.

Novi val otkaza podići će broj izgubljenih radnih mjesta u sektoru putovanja, povezan s pandemijom, blizu razine od 100 tisuća, odnosno na 226 tisuća kada se dodaju i kompanije u opskrbnom lancu, priopćila je ABTA.

Pridružili su se pozivima zrakoplovnih prijevoznika i zračnih luka vladi da ukine obavezne PCR testove za potpuno cijepljene putnike na povratku u Veliku Britaniju.

Također su poručili da bi vlada trebala pružiti prilagođenu financijsku potporu turističkom sektoru koji i dalje trpi financijske poteškoće dok se domaće gospodarstvo uspjelo oporaviti.

Pandemijski efekt

Oporavak gospodarstva očitovao se u podatku da su britanski poslodavci u kolovozu zaposlili rekordnu 241 tisuću radnika, čime je broj zaposlenih premašio razinu prije uvođenja mjera zatvaranja u prvom valu pandemije u 2020. godini, pokazali su službeni podaci.

Tvrtke su u kolovozu prijavile nešto više od milijun slobodnih radnih mjesta, najviše otkada je 2001. ured za statistiku počeo objavljivati podatke, a stopa nezaposlenosti blago je pala u tri mjeseca zaključno sa srpnjem, na 4,6 posto.

Broj zaposlenih porastao je pak u istom razdoblju za 183 tisuće.

Velika Britanija pokreće najveće probno testiranje krvi u svijetu na čak 50 tipova karcinoma
Velika Britanija pokreće najveće probno testiranje krvi u svijetu na čak 50 tipova karcinoma

Srpanj je obilježio vrhunac "pingdemije", kada su stotine tisuće radnika bile prisiljene na samoizolaciju nakon što ih je vladina aplikacija na mobitelu zvučnim signalom upozorila da su bili u kontaktu s osobama zaražnim covidom 19, tumači Reuters. 

Prosječne tjedne plaće bile su u tromjesečnom razdoblju do kraja srpnja 8,2 posto veće nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, ali ta brojka odražava snažan utjecaj pandemije i programa očuvanja radnih mjesta, upozorava ONS.

Plaće bez dodataka porasle 6,8 posto, no stvarna stopa rasta vjerojatno je iznosila od 3,6 do 5,1 posto, navodi statistički ured.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a