Obavijesti

News

Komentari 11

Nakon pucnjave na policajca i Banske dvore, Vlada proglasila Markov trg štićenim prostorom

Nakon pucnjave na policajca i Banske dvore, Vlada proglasila Markov trg  štićenim prostorom

Ministar Božinović objasnio je kako će i dalje omogućiti kretanje stanarima, zaposlenicima, zastupnicima, dužnosnicima Vlade, vjernicima i prosvjednicima. Odluka se donosi nakon pucnjave 12. listopada

VIDEO

Nakon što je mladi Danijel Bezuk (22) s kalašnjikovom došao na Markov trg i izrešetao Banske dvore te s četiri metka pogodio policajca Oskara Furija, koji je stajao ispred, okolo zgrade Vlade i Sabora postavljene su barikade, a prostor 0-24 štite policajci. 45 dana od toga stravičnog događaja, koji je završio Bezukovim samoubojstvom, a Furijevim oporavkom u bolnici, Vlada je u četvrtak na sjednici prostor Markova trga proglasila štićenim prostorom.

Pogledajte video: Ispalio je više od 30 metaka

Pokretanje videa...

Videovijesti 17.10 01:06

A odnosi se, stoji u dopunjenoj uredbi o štićenim osobama i objektima, na prostor u neposrednom okruženju sjedišta Sabora i Vlade. 

- I to 1,2 metra od vanjskog ruba objekta Hrvatskog sabora sa sjeverne, istočne i južne strane, 1,2 metra od vanjskog ruba objekta Vlade Republike Hrvatske sa sjeverne i zapadne strane, prostor Trga sv. Marka između istočne strane objekta Vlade Republike Hrvatske, zapadne strane objekta Hrvatskog sabora te sjevernog i južnog kolnika na Trgu sv. Marka, Freudenreichova ulica i dio južnog kolnika Trga sv. Marka od Freudenreichove ulice do Ćirilometodske ulice - stoji u obrazloženju u kojem se naglašava kako ni u kojem slučaju neće biti ograničeno pravo na javno okupljanje i mirni prosvjed u skladu sa Ustavom. 

Ranjeni policajac poručuje: Borac sam i neću se predati
Ranjeni policajac poručuje: Borac sam i neću se predati

- Određivanjem ovog prostora štićenim, stvorio bi se pravni temelj za trajnije provođenja mjera osiguranja i zaštite štićenih objekata i osoba te  primjenu elemenata sustava tehničke zaštite i kontrole pristupa, čime bi se smanjila mogućnost izravnog pristupa i ugrožavanje sigurnosti, kako osoba, tako i objekata - istaknuo je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović dodavši kako će pristup i kretanje Markovim trgom biti i dalje omogućeno svima kojima je to nužno, zaposlenicima, dužnosnicima, zastupnicima Sabora, Vlade, sucima Ustavnog suda, stanarima, vjernicima koji posjećuju crkvu sv.Marka.

Drugom policajcu s Markova trga Bezukov metak prošao kroz hlače, na Vladu ispalio 20 hitaca
Drugom policajcu s Markova trga Bezukov metak prošao kroz hlače, na Vladu ispalio 20 hitaca

- Opseg i vrstu mjera osiguranja i zaštite, sukladno članku 9. Uredbe o određivanju štićenih osoba, objekata i prostora te provođenju njihove zaštite i osiguranja odredit će nadležna ustrojstvena jedinica državnog tijela koje provodi mjere osiguranja i zaštite, na temelju procjene razine ugroženosti, sigurnosnih prosudbi sigurnosno-obavještajnih agencija, podataka i informacija drugih državnih tijela - dodao je Božinović.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.