Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
66 komentara

Nakon pune 21 godine: HRM ispalio bojnu raketu na moru

U sklopu vježbe “Združena snaga 15”, Hrvatska ratna mornarica je u akvatoriju Dugog otoka ispalila raketu RBS 15 s raketne topovnjače “Dmitar Zvonimir”...

Screenshot
Foto: Screenshot
66 komentara

Prvi put nakon 1994. godine HRM je ispalio bojnu raketu na moru. Raketu RBS 15  u akvatoriju Dugog otoka  s raketne topovnjače “Dmitar Zvonimir” ispalila poručnica Maja Matković, raketno-topnička časnica HRM-a, a ispaljena je na udaljenost od 26 kilometara. Ministarstvo obrane je za ovu priliku na javnom natječaju kupilo jedan otpisani brod koji je bio meta na vježbi. To se sve odvijalo u sklopu velike vojne vježbe “Združena snaga 15”.

Raketa RBS 15 jedno je od najmoćnijih oružja Hrvatske vojske i osnovno je naoružanje raketnih topovnjača. Domet joj je do 80 kilometara. Krajem 80-ih godina prošlog stoljeća nabavila ju je bivša JNA ali je nikad nije ispalila. Hrvatska vojska ih je zarobila u skladištu u Žrnovnici. Ispaljena je jedini put na vojnoj vježbi “Posejdon 94”.

Namijenjena je za uništavanje brodova od 200 t do 15 000 t. Kako je velikog dometa ima mogućnosti leta iznad kopna te gađanja ciljeva iza horizonta odnosno ciljeva u radarskoj sjeni otoka, kao i gađanja pod kutom od 90 stupnjeva. Vjerojatnost pogotka je visoka, a učinak bojne glave razoran. 


Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message