Obavijesti

News

Komentari 10

Naletiliću 3,5 godine zatvora: Naredio je ubojstvo D. Brekala

Naletiliću 3,5 godine zatvora: Naredio je ubojstvo D. Brekala
1

Mladena Naletilića Tutu tereti se za povezanost s nestankom Roberta Nosića 1993. godine te poticanje na ubojstvo Damira Brekala 1995. u Širokom Brijegu

VIDEO

Na zagrebačkom Županijskom sudu sudac Ivan Turudić u četvrtak je nepravomoćno na 3 i pol godine zatvora osudio Mladena Naletilića Tutu, zapovjednika tzv. Kažnjeničke bojne i jednog od 'gospodara rata' u BiH 1990-ih, zbog poticanja na ubojstvo Damira Brekala 1995. Za nestanak Roberta Nosića 1993. oslobođen je optužbi. 

Naletilića terete da je 24. studenoga 1993. godine s 50 naoružanih pripadnika postrojbe, uletio u PU Mostar gdje su razoružali stražu. Potom su pretražili zgradu tražeći Roberta Nosića, osumnjičenog za ubojstvo pripadnika Tutine postrojbe. Kako ga nisu našli uletjeli su i u upravu Vojne policije. I tu su razoružali stražu, upali u zgradu i našli Nosića. 

Odveli su ga i potjerali da ide prema istočnom dijelu Mostara, koji su držali Bošnjaci. Uslijedila je pucnjava s obje strane. Nosićeva sudbina do danas nije razjašnjena. 

Drugom točkom optužnice Tutu se tereti za poticanje na ubojstvo Damira Brekala. Njega su, zajedno s drugim pritvorenicima, 15. travnja 1995., tvrdi tužiteljstvo, u Širokom Brijegu zlostavljali pripadnici Tutine postrojbe.

Naletilić je jednom vojniku naredio: "Što đubre ne ubiješ? Ubij ga!". Vojnik je potom pucao Brekalu u glavu. Život mu je spašen hitnom medicinskom intervencijom.

Naletilić je na Haškom sudu bio osuđen na 20 godina zatvora zbog ratnih zločina nad Bošnjacima u BiH. U veljači 2013. pušten je iz zatvora u Rimu gdje je odslužio posljednjih pet godina kazne.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca