Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
18 komentara

'Nama treba poštena plaća za pošten rad, a ne darovi i cvijet'

Radnice 'Maraske' odbile su jučer primit darove uprave povodom Međunarodnog dana žena. Njima to, kažu, ne treba dok su god potplaćena i dok na njihvom radnom mjestu vlada rodna diskriminacija

Foto: Dino Stanin/PIXSELL
18 komentara

Djelatnice 'Maraske', najstarije zadarske živuće tvornice poručile su kako im ne treba nekakva boca likera za koji se godinama već ne može naći tržište, neki cvijetak ili  čokolada, već ravnopravnost i poštena plaća za pošteni rad.

Njih 20-ak požalilo se na iste probleme - rodnu diskriminaciju na radnom mjestu i potplaćenost, donosi zadarskilist.hr

- Dobile smo plaću od svega 3000 kuna za prošli mjesec, a radimo u  dvije smjene. Neke od nas imamo i po 35 godina radnog staža, a ta  plaća uključuje putne troškove i topli obrok što znači da bi nam bez toga bila svega 2500. Naši muški kolege za isti posao dobivaju tisuću pa i  više kuna. Čak i ovi mladi što dolaze tek na posao imaju veći koeficijent  od nas, a uz to, teret obuke pada na nas. Mi ih učimo raditi da bi na  kraju mjeseca dobile manju plaću od njih. To je teška diskriminacija.  Razmišljamo i o kolektivnoj tužbi zbog toga što nam je poslodavac prije nekoliko godina smanjio plaću pa će nam isplatiti i sve zaostatke i  kamate,- ogorčeno poručuju radnice Maraske

Njih je jučer na porti tvornice kod portira čekao poklon. Sve starije radnice koje su u to vrijeme završile posao odbile su ga uzeti, a njihove kolegice koje su jučer radile  drugu, poslijepodnevnu smjenu kazale su u prolazu kako dar ni one  neće uzeti po završetku smjene.
Napomenule su kako se bliži sezona kad se povećava obim posla te  da ju ne žele dočekati s koeficijentom plaće od 1,7 posto, kao NK radnice, a posebice stoga što njihovi kolege, od kojih su im dvojica jučer  dali podršku, za isti posao imaju koeficijent od 2,4 pa i više.

Prošlo ljeto, nakon sezone, izborili su se da radnicima budu isplaćeni  bonusi pa su oni koji su pristali raditi subote dobili dodatnu stimulaciju od oko 100 kuna. No to, kažu nije dovoljno jer se s tri tisuće kuna ne  može preživjeti od plaće do plaće, a većina njih drugih prihoda nema.
 

Tema: Hrvatska

Možda vas zanima i ovo:
Message