Obavijesti

News

Komentari 97

Nancy Pelosi 'nije Milanovićeva razina'. Zato Orban i Dodik jesu

Nancy Pelosi 'nije Milanovićeva razina'. Zato Orban i Dodik jesu

"To nije moja razina, to nije hamburger, to je nothingburger", kazao je Milanović, objašnjavajući zašto se nije sastao s Nancy Pelosi u Zagrebu. Ali zato se privatno družio s Viktorom Orbanom i Miloradom Dodikom.

VIDEO

"To nije moja razina, to nije hamburger, to je nothingburger", ispalio je jučer predsjednik Zoran Milanović, objašnjavajući zašto je pobjegao od susreta s Nancy Pelosi, predsjednicom Donjeg doma američkog Kongresa.

Pelosi, dakle, nije njegova razina.

Ali zato Viktor Orban i Milorad Dodik jesu.

S Pelosi se neće sastati jer je navodno veleposlanstvo SAD-a prekasno tražilo sastanak, ali da je došao američki državni tajnik Milanović kaže da bi "vjerojatno ostao u Zagrebu". Osim toga, Pelosi "za dva tjedna neće više biti to što je sada", nakon američkih izbora za Kongres. A usput, Milanović je dodao kako u Krimskoj platformi vidi "puno cinizma i nepoštenja prema jadnom ukrajinskom narodu i ne želi biti još jedan pozer koji će u tome sudjelovati".

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Nakon što već mjesecima bježi od bilo kakve pomoći ili podrške Ukrajini.

Putinova večera

Međutim, dok izbjegava čak i protokolarni susret s predsjednicom američkog Kongresa, Milanović se privatno sastaje i prijateljski druži s mađarskim autokratom i dosadašnjim liderom Republike Srpske.

Sljedbenicima i saveznicima Vladimira Putina.

Milanović se s Viktorom Orbanom družio ljetos na prijateljskoj večeri na Hvaru, i to nakon Orbanove izjave da bi "i oni imali luku da im nisu uzeli more", misleći na Rijeku, kao i nakon niza izjava kojima potpiruje nostalgiju za povijesnim mađarskim zemljama koje uključuju i dijelove Hrvatske. 

A i nakon što ga je Milanović, valjda kako bi relativizirao Orbanovu opasnu iliberalnu politiku, nazvao "klaunom".

Osim toga, Orban je postao odbačenik u Europskoj uniji, čak i od prijateljskih i ideološki bliskih zemalja kao što je Poljska, on je samozvani kreator iliberalne demokracije, autor pronacističkih izjava i jedan od glavnih saveznika Vladimira Putina nakon agresije na Ukrajinu.

Dernek u Laktašima

A nakon izbora u Bosni i Hercegovini predsjednik Milanović proveo je tri sata na privatnom imanju Milorada Dodika u Laktašima, političara koji se nalazi pod međunarodnim sankcijama i kojega se definira kao jednog od razbijača BiH, ali istodobno političara koji se javno hvali podrškom Vladimira Putina i predstavlja kao ruski igrač na Balkanu.

To je Milanovićeva razina.

Nipošto Nancy Pelosi, kao što je na jedvite jade primio na razgovor Sannu Marin, finsku premijerku, nakon što je prijetio vetom za primanje Finske u NATO i nakon što ju je ostavio da ga čeka u prizemlju Pantovčaka.

To nije Milanovićevo društvo. Orban i Dodik jesu.

Ruski saveznici

To je društvo koje se otvoreno deklarira kao ruski saveznici, nastupaju kao remetilački faktori u EU, kao destabilizirajući elementi na Balkanu, kao političari koji prkose Europskoj uniji i NATO savezu. 

Milanović se s njima ne sastaje službeno, već privatno.

Ne sastaje se s Orbanom i Dodikom u sklopu svojih državničkih dužnosti, za koje se može reći da ih je preuzeo kao šef države, već na privatnim druženjima i sastancima. Stavljajući time Hrvatsku u odabrano društvo nepoželjnih i problematičnih političara. 

Milanović time i sebe i Hrvatsku gura u društvo političara koji pripadaju ruskom interesnom krugu i naslanjaju se na utjecaj Vladimira Putina, dok bježi od predsjednice američkog Kongresa, pri čemu se čak i izruguje tvrdnjom da "to nije hamburger, to je nothingburger".

Istodobno, isticao je prijateljstvo s turskim predsjednikom Tayyipom Erdoganom, još jednim autokratom, i hvalio Tursku da je bila jedna od samo dvije delegacije koje su došle na sprovod Franji Tuđmanu.

To je Milanovićevo društvo.

Bježi od sastanaka

Čak i u najboljim vremenima Zoran Milanović, nekad karijerni diplomat, panično bježi od diplomatskih susreta i sastanaka, kao što je to učinio prošle jeseni u New Yorku kad je izbjegao najavljeni susret s glavnim tajnikom Ujedinjenih naroda Antoniom Guterresom.

Ali sada je postavio obrazac kojeg se postojano drži.

Dok američka političarka nije njegova razina, Orban i Dodik evidentno su puno više od toga. S Nancy Pelosi ne može se susresti čak ni protokolarno, s Orbanom i Dodikom provodi sate na privatnim večerama.

To nije diplomatski "nothingburger". To je nešto puno gore.

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 97
VIDEO

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!
SPEKTAKL

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!

Lani sam u ovo vrijeme bila doma u alkoholiziranom stanju. Ovo je veliki uspjeh za mene i moj mali tim velikih ljudi, rekla je Karabatić

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović
Ovo su 'preskakači' izbora: U Sabor idu Vučemilović, Zurovec, Stier, Bartulica, Krstičević...
PREFERENCIJALNI GLASOVI

Ovo su 'preskakači' izbora: U Sabor idu Vučemilović, Zurovec, Stier, Bartulica, Krstičević...

Preferencijalni glasovi su skinuli mandate Mostu, Domovinskom pokretu, PGS-u, ali otkrili i stranačke netrpeljivosti i pomrsili planove šefovima stranaka. Čačić i Glavašević ipak neće u Sabor