News

Komentari 14

Nancy Pelosi posjetit će Tajvan, Bijela kuća negoduje, čeka se reakcija Kine na njen dolazak

Nancy Pelosi posjetit će Tajvan, Bijela kuća negoduje, čeka se reakcija Kine na njen dolazak

Tajvanske vlasti pišu kako će Pelosi prenoćiti u njihovoj državi, ali još uvijek nije poznato kada će sletjeti u Taipei. Američke vlasti maksimalno se trude kako bi predvidjeli kineske korake te osigurali da Pelosi bude sigurna

Američka glasnogovornica Nancy Pelosi uskoro će posjetiti Tajvan u sklopu njene azijske turneje, prenosi CNN. Bidenova administracija upozorila je Pelosi da je takav posjet opasan s obzirom na to da nisu sigurni kakva će biti reakcija Kine.

Tajvanske vlasti pišu kako će Pelosi prenoćiti u njihovoj državi, ali još uvijek nije poznato kada će sletjeti u Taipei. Američke vlasti maksimalno se trude kako bi predvidjeli kineske korake te osigurali da Pelosi bude sigurna.

Pitanje Tajvana, kojeg Kina priznaje kao njihov vlastiti teritorij, ostaje i dalje nerješiv problem. Američki predsjednik Joe Biden i njegov kineski kolega Xi Jinping razgovarali su četvrtak dva sata i 17 minuta telefonski s obzirom na sve veće tenzije između SAD-a i Kine.

- Tajvan je jedan od najvećih problema u odnosu Kine i Amerike - rekao je kineski ambasador Qin Gang u srpnju.

Biden je prošli mjesec izjavio kako se američka vojska protivi odlasku Pelosi u Tajvan koja se nije oglasila nakon upozorenja. Bijela kuća tvrdi kako oni ne mogu odlučivati gdje će njihova glasnogovornica ići.

Kineska ambasada protivila se njenom odlasku na Tajvan, koji je ranije bio zakazan za travanj, ali je zbog bolesti tada put otpao.

- Rekao bih da je pritisak kineske ambasade kako bi se otkazao taj put bio jako velik. Ali nije njihov problem to gdje ćemo mi ići - rekao je demokrat Rick Larssen.