Obavijesti

News

Komentari 199

Izraelci upali u najveću bolnicu u Gazi. WHO: Ponovno smo izgubili smo kontakt s osobljem

Izraelci upali u najveću bolnicu u Gazi. WHO: Ponovno smo izgubili smo kontakt s osobljem

Militanti su rekli da pozivaju UN da "uspostavi međunarodni odbor za inspekciju svih bolnica u Gazi", kako bi se "razotkrile neistine u narativu okupacije"

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
22.12

Vijeće sigurnosti usvojilo rezoluciju kojom se poziva na humanitarnu pauzu

Prekinuvši šutnju nakon više od mjesec dana od početka rata Hamasa i Izraela, UN-ovo Vijeće sigurnosti, sve dosad podijeljeno, pozvalo je u srijedu na višednevne humanitarne stanke" u pojasu Gaze.

U rezoluciji koju je sastavila Malta a prihvaćena je s 12 glasova 'za' i tri suzdržana (Sjedinjene Države, Velika Britanija i Rusija), "poziva se na proširene i žurne višednevne humanitarne stanke koje bi bile dovoljne" da se civilima u Gazi dopremi humanitarna pomoć.

Takva formulacija postavlja pitanje koliki bi se broj dana smatrao "dovoljnim". U prethodnoj inačici teksta koji je AFP dobio na uvid, zahtijevala se prva stanka od pet dana zaredom, 24 sata od prihvaćanja rezolucije.

Rezolucije Vijeća sigurnosti obvezuju, iako ih neke zemlje ne poštuju.

U rezoluciji koja u gotovo svim člancima ističe situaciju u kojoj su djeca, "zahtijeva da sve strane poštuju svoje obveze po međunarodnom pravu, napose u vezi sa zaštitom civila, ponajprije djece".

Ujedno "poziva" na "trenutačno i bezuvjetno oslobađanje svih talaca koje drži Hamas i drugih skupina, posebno djece", ne osudivši krvavi napad palestinskog pokreta na Izrael 7. listopada, u kojemu je ubijeno oko 1200 ljudi, po podatcima izraelskih vlasti.

Vijeće sigurnosti je neuspješno pokušavalo reagirati jedinstveno nakon Hamasova napada i uzvratnog izraelskog bombardiranja.

Vijeće je, pokazavši još jednom stare razlike u stajalištu o izraelsko-palestinskom pitanju, u listopadu odbilo četiri nacrta rezolucije jedan za drugim, zbog ruskog i kineskog veta s jedne strane i američkog s druge.

Amandman koji je uputila Rusija, tražeći kao i Opća skupština "trenutačnu i trajnu humanitarnu stanku koja će omogućiti prekid neprijateljstva" odbijen je.

"Htio bih upitati naše američke kolege (...) koji odbijaju sve što bi moglo upućivati na potrebu prekida neprijateljstva: znači li to da želite da se rat na Bliskom istoku nikad ne završi?", rekao je ruski veleposlanik Vasilij Nebenzja.

20.12

Šef izraelske opozicije traži Netanyahuovu smjenu

Izraelski oporbeni čelnik Yair Lapid pozvao je da se smijeni premijera Benjamina Netanyahua i da se na njegovo mjesto postavi druga osoba iz stranke Likud, bez raspisivanja novih nacionalnih izbora. U intervjuu za vijesti Channel 12 Lapid kaže da je javnost izgubila povjerenje u Netanyahua nakon Hamasovog pohoda po južnom Izraelu 7. listopada.

"Ne možemo voditi proširenu vojnu operaciju s premijerom u kojeg ne vjerujemo", naveo je. Nije imenovao još jednog člana Likuda za kojeg misli da može preuzeti posao, ali tvrdi da postoji nekoliko zastupnika u stranci koji shvaćaju kako je vrijeme da Netanyahu ode. 

Kaže da bi se njegova stranka Yesh Atid pridružila širokoj vladi koju vodi Likud ako bi na čelu bila druga osoba. Kao odgovor, stranka Likud poručila je da je "tužno i neugodno" vidjeti Lapida "kako se igra politike u vrijeme rata" i pokušava svrgnuti premijera "koji vodi operaciju".

19.32

Najmanje 42 novinara poginula od početka sukoba

Broj poginulih među novinarima koji pokrivaju rat između Izraela i Hamasa porastao je na 42 od početka sukoba 7. listopada, prema neprofitnom Odboru za zaštitu novinara (CPJ). Većina novinara - 37 - bili su Palestinci, prema podacima CPJ-a. Četvorica novinara bili su Izraelci, a jedan Libanonac. 

Fotograf Al Qahera Newsa Ahmed Fatima i direktor lokalnog radija Yaacoub Al-Barsh bili su među posljednjim novinarima ubijenim u napadima na Gazu, naveo je CPJ pozivajući se na više novinskih kuća i skupina za slobodu tiska.

"CPJ također istražuje brojna nepotvrđena izvješća o drugim novinarima koji su ubijeni, nestali, pritvoreni, ozlijeđeni ili im se prijetilo te o oštećenju medijskih ureda i domova novinara", dodala je neprofitna organizacija.

18.30

Izraelci objavili snimku: U bolnici smo pronašli puške, granate, uniforme...

17.25

Netanyahu: Nema mjesta u Gazi koje Izrael neće dosegnuti

24sata

Nema nijednog mjesta u Gazi koje koje Izrael neće dosegnuti, nijednog skrovišta, nijednog skloništa, upozorio je premijer Benjamin Netanyahu u srijedu pošto je izraelska vojska prodrla u najveći bolnički kompleks u Gazi i ustvrdila da je ondje pronašla oružje palestinskog pokreta Hamas.

"Čekat ćemo i eliminirat ćemo Hamas i vratiti taoce", to su dvije "svete misije", izjavio je šef izraelske vlade pri obilasku jedne vojne baze u Izraelu.

Više pročitajte OVDJE.

Komentari 199