Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
12 komentara

Napravio sam 3000 kućica kažuna i crkvica od kamena

Svaka ima svoju priču: Ivan Vesnaver (65) iz Poreča je ponosan na svoje uratke za koje kaže da su unikatni i da nemaju cijenu. Njegova kamena zdanja vjerne su kopije postojećih originala koje pronalazi diljem Istre

Foto: Hajrudin Merdanović/24sata
12 komentara

Ivan Vesnaver (65) iz Poreča s kamenom u rukama više od trideset godina doslovce piše kamene priče zidajući minijaturne replike starih istarskih kuća, kula, crkvica, kažuna i koječega.

Njegova kamena zdanja vjerne su kopije postojećih originala koje pronalazi diljem Istre.

Foto: Hajrudin Merdanović/24sata

- Odmalena sam se igrao u starim istarskim kućama koje su danas osuđene na zaborav pa ih vjernim kopijama nastojim oživjeti i očuvati. Prvo što sam napravio od kamena bila je minijaturna replika stare istarske kuće s baladurom i šternom pored štalice. Trebalo mi je sedam mjeseci da bih je izradio. Ta kućica će ostati kod mene zauvijek, sve što sam radio mogao sam prodati i pokloniti, ali ovu kuću nikad – priča nasmijani Ivan pokazujući unikatne primjerke koji nemaju cijenu.

Procjenjuje da je dosad napravio oko 3000 kamenih replika starih istarskih kuća, kažuna, kula, krušnih peći, ognjišta i satova. Svaki model, kaže Ivan, ima neku priču. Veselilo ga je pokazati ljudima što se sve može napraviti od kamena, pa je prije 12 godina postao prvak na smotri istarskih suvenira.

- Prvi kažun napravio sam prije 16 godina, a u pozadini ima maslinu. Trebalo mi je mjesec dana da ga izradim. Koristio sam kamen, drvo i mahovinu. Kamenčiće spajam žbukom. Pijesak meljem dva puta na fino te miješam s vapnom i cementom kao za pravu kuću – otkriva Ivan način izrade kažuna, jednoprostornih manjih kamenih zdanja karakterističnih za Istru i Dalmaciju. Ivanovim ateljeom dominira najveći kameni sat na ploči reljefnih kontura Istre s alatima. Godinu dana čuvao je kamenu ploču dok mu nije sinula ideja da napravi kameni sat. Kutija s kamenim pločama već je spremna za novi izazov zidanja replike stare kuće s tri baladura. Da Ivanova mašta nema granica, uvjerili smo se i ugledavši unutrašnje i vanjske zidove garaže koje je obložio stotinama izgubljenih automobilskih ratkapa.     

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message