Obavijesti

News

Komentari 22

Naredio istragu o napadima za vrijeme predsjedničkih izbora

Naredio istragu o napadima za vrijeme predsjedničkih izbora

Američki predsjednik Barack Obama naredio je obavještajnim agencijama da istraže kibernetičke napade i strane intervencije na ovogodišnjim predsjedničkim izborima

VIDEO

Obama je naredio obavještajnim agencijama da istraže kibernetičke napade i strane intervencije na ovogodišnjim predsjedničkim izborima, te da o tome dostave izvještaj prije no što mu 20. siječnja završi mandat, objavila je u petak Bijela kuća. 

Američka vlada je u listopadu službeno optužila Rusiju za niz kibernetičkih napada na organizacije Demokratske stranke uoči izbora 8. studenog, a Obama je istaknuo kako je upozorio ruskog predsjednika Vladimira Putina na posljedice tih napada. 

Obamina savjetnica za domovinsku sigurnost Lisa Monaco rekla je novinarima kako će rezultati ove istrage biti uručeni zastupnicima i drugim dužnosnicima. 

"Predsjednik je uputio obavještajnu zajednicu da provede potpunu provjeru onoga što se događalo tijekom ovogodišnjeg izbornog procesa ...te da iz toga izvuku lekcije i o tome izvijeste niz dionika, uključujući Kongres", istaknula je Monaco. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Glasnogovornik Bijele kuće Eric Schultz naglasio je kako će istraga "ići duboko" i tražiti obrazac takvog djelovanja u posljednjih nekoliko godina. Dodao je kako Obama želi da ona bude dovršena tijekom njegovog mandata. 

"To je velik prioritet za predsjednika SAD-a", istaknuo je glasnogovornik.

Novoizabrani predsjednik Donald Trump je tijekom svoje predizborne kampanje hvalio Putina i pozivao Rusiju da pronađu izgubljenu elektroničku poštu njegove protivnice Hillary Clinton iz vremena dok je bila državna tajnica pod Obamom. 

Izvor iz vlade tvrdi kako je ova istraga djelomično pokrenuta zbog zahtjeva demokrata da se odgovori ruskom djelovanju, kao i da bi se saznalo koliko obavještajnog materijala o toj temi može biti deklasificirano i javno objavljeno.

Monaco je istaknula kako kibernetički napadi nisu novost, no kako su ove godine probili "novu granicu". 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 22
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a