Obavijesti

News

Komentari 137

Premijera zadovoljila proslava: Atmosferu ste mogli dodirnuti

Premijera zadovoljila proslava: Atmosferu ste mogli dodirnuti
7

Kuća Europe namijenjena je svima i mjesto je dijaloga EU s njezinim građanima. U njoj je Ured za informiranje EP-a u Hrvatskoj i Stalno EU predstavništvo u Hrvatskoj

VIDEO

Predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz i predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso otvorili su u ponedjeljak Kuću Europe u središtu Zagreba. 

- Danas je za Hrvatsku i Europu dan radosti. Velika je čast i privilegija biti s vama kako bi proslavili ovaj povijesni dan. Hrvatska je uvijek bila dio Europe. Danas, pristupanjem u EU,  Hrvatska se vraća u svojem mjestu koje joj pripada u europskoj obitelji. Ovo je velik korak prema ujedinjenju Europe, danas se otvara novo poglavlje za Hrvatsku i za EU. Vi, hrvatski narod, obogatit ćete EU novim iskustvima i novim perspektivama, idejama i inicijativama. Veselimo se tome - rekao je Schulz. 

Kuća Europe, mjesto za dijalog s građanima

Napomenuo je kako mu je vrlo drago da na dan pristupanja EU ima priliku otvoriti Kuću Europe. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Želio bih da ova Kuća Europe bude više od niza ureda, da bude mjesto sastanaka i centar rasprave. Gdje ljudi dolaze kako bi raspravljali što EU čini u svojem svakodnevnom radu. Mjesto suradnje između EU institucija i mjesto za dijalog s građanima. Gdje će hrvatski građani doći i iznijeti svoje zabrinutosti, ali i svoje ideje - rekao je predsjednik EP-a. 

'Vašim pristupanjem u EU svi dobivaju'

Schultz je dodao kako EU želi odati počast hrvatskom narodu. 

- Hrabro ste proveli reforme, stvorili institucije na temelju demokracije i vladavine prava. Pokazali ste kako odlučnost i naporan rad vode do uspješnog članstva u EU. EU ni tijekom krize nije izgubila svoju privlačnost. Vaše pristupanje u EU je situacija u kojoj svi dobivaju. Danas milijuni  Europljana dolaze u vašu zemlju na odmor, koja je  jedna od pet najljepših u Europi - rekao je Schulz. 

I tada je dodao ono što nije imao napisano u svom govoru. 

'Hrvati su nam dali nadu i entuzijazam'

- Ono što sam jučer osjetio na svečanosti u ponoć jest ta ideja Europe, u kojoj zemlje i nacija surađuju jer znaju da su zajedno jače nego same. Ideja Europe je da zemlje i nacije prelaze sve granice, kulturološke, jezične, ekonomske, koje su nas u prošlosti razdvajale sada se spajaju i udružuju u zajedničkom poštovanju i suradnji. Takvoj ideji nema premca. To se sinoć moglo čuti i osjetiti. Hrvati su nam dali nadu i entuzijazam, a pogotovo smo to sinoć mogli vidjeti kod mladih ljudi, što za njih znači pridruživanje Europskoj uniji.

Barroso: Do 2020. imate na raspolaganju milijardu eura godišnje

Jose Manuel Barroso rekao je kako je Europska unija oruđe koje može omogućiti građanima da bolje žive. 

- Jutros su se Hrvati po prvi puta probudili kao građani EU-a. U vašoj prošlosti Europska komisija uvijek je bila uz vas i podupirala vas. Sada pa do 2020. godine na raspolaganju imate milijardu eura godišnje - poručio je Barroso. 

Milanović: Atmosfera je bila toliko ljudska da ste je mogli dodirnuti rukama

Premijer Zoran Milanović bio je zadovoljan proslavom u nedjelju kao i povijesnim ulaskom u EU.

– Ovo je vedro jutro bez mamurluka i opijenosti. Jučer je bilo jedinstveno. Atmosfera je bila toliko ljudska da ste je mogli dodirnuti rukama. Bila je toliko različita od političkih pobjeda u kojima uvijek postoje pobjednici i gubitnici ili sportskih dočeka gdje je sve euforično – poručio je Milanović. 

No, napomenuo je da našim ulaskom nastavljamo posao koji neće završiti. 

- Nije sve u EU fondovima. Infrastrukturu smo sami izgradili, ali to ne znači da odustajemo od potpunog iskorištavanja novca Europske unije koji nam je na raspolaganju – rekao je Milanović.

Kuća Europe je na raspolaganju svim građanima

Inače, u Kući Europe nalazi se Ured za informiranje Europskog parlamenta u Hrvatskoj i Stalno predstavništvo Europske unije u Hrvatskoj, koje počinje raditi upravo danas. Bit će na raspolaganju građanima, koji će ondje moći dobiti sve informacije o Europskoj uniji i pravima koja im pripadaju kao građanima EU-a. 

Na svečanosti su bili premijer Zoran Milanović te potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić, ali i brojni drugi strani delegati i domaći političari.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 137
VIDEO

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag