Obavijesti

News

Naša pjevačica posvojila je curicu iz Afrike: Ovako je o tome pričala prije dvije godine

Naša pjevačica posvojila je curicu iz Afrike: Ovako je o tome pričala prije dvije godine
5

Bivša pjevačica grupe E.N.I. sa suprugom je htjela posvojiti dijete u Hrvatskoj. U šest godina zvali su na stotine centara, a dobili su tek jedan poziv kad su bili blizu posvajanju. Prošli su sve testove, edukacije...

VIDEO

Nikolina Tomljanović, riječka glazbenica i bivša pjevačica grupe E.N.I. i njezin suprug, sveučilišni profesor Jakob Patekar, nakon šest godina bezuspješne i beznandne borbe s hrvatskim sustavom, posvojili su 2018.  godine afričku djevojčicu Salome. 

Nikolina je o tome pričala za 24sata prije dvije godine. Podsjećamo, u Zambiji su uhićeni Hrvati koji su otišli posvojiti djecu, ali su završili na sudu s optužnicom za pokušaj trgovanja djecom. 

Riječka pjevačica za 24sata opisala je prije dvije godine mukotrpan put do posvojenja.

'Danima sam plakala'

Tada je opisala kako su ona i suprug prošli sve testove, procjene, radionice, predavanja, imali su sve uvjete.

Zvali su na stotine centara, a samo jedanput u šest godina bili su blizu posvajanja. 

- Odluka o posvajanju došla je promišljanjem i mojom i suprugovom željom za posvajanjem. Obratili smo se Centru za socijalnu skrb, prošli niz razgovora, psiholoških testova, procjenu uvjeta, radionica, predavanja i edukaciju kako bi se kvalificirali za roditeljstvo. Kada smo ušli u registar posvojitelja obratili smo se svim centrima, njih više od stotinu, kontaktirali ih, nerijetko nailazeći na zaista neljubazne i neraspoložene djelatnike. Sjećam se da sam si na jedan papir zapisivala koji Centar smijem, a koji ne smijem opet povremeno nazvati. Riječi: "Ne morate nas više zvati, imamo vas u registru" uz još negativan ton, nisu zvučale optimistično. Rijetko bi dobili toplu riječ ljubazne osobe koja bi nam zaželjela sreću i olakšala situaciju. 

VIDEO Pogledajte kako na sud u Zambiji dovode Hrvate: Slušaju se svjedokinje, čeka se odluka
VIDEO Pogledajte kako na sud u Zambiji dovode Hrvate: Slušaju se svjedokinje, čeka se odluka

'Samo jednom u 6 godina su nas zvali'

- Samo jednom u posljednjih 6 godina dobili smo poziv i bili blizu posvajanja sestrica, no gospođa u Centru nije nas ni nazvala da nam kaže da ipak nećemo biti njihovi roditelji. Dobili smo hladan tuš i nismo stigli ni priupitati griješimo li u nečemu. Danima sam plakala, ne zato što nismo posvojili djevojčice jer vjerujemo, još uvijek, da centri odabiru najbolje roditelje za određeno dijete, već zbog cijelog odnosa, nemoći - pričala je.

Rijeka: Pjeva?ica Nikolina Tomljanovi? sa suprugom Jakobom Patekarom

Tada su se odlučili pokušati nekom djetetu iz Afrike osigurati ljubav i dom.

Đurđica je posvojila djecu iz Afrike: 'Mama, što ako me u školi pitaju jesi li me kupila?'
Đurđica je posvojila djecu iz Afrike: 'Mama, što ako me u školi pitaju jesi li me kupila?'

Ušla je u naš dom i razoružala nas smiješkom

Početkom 2018. sa suprugom je otišla u Afriku i posvojila djevojčicu Salome.

- Mi smo postali njezini roditelji i ona naša kći iste sekunde kada smo se ugledali. Ušla je u prostoriju s tako veselim, razoružavajućim osmijehom. Znala je tko smo i jedva nas je dočekala. Vjerujem da je tako trebalo biti. Salomé je pričala nekoliko riječi francuskog i nekoliko riječi svahilija. Mi smo na početku, doslovno samo prvih dana u Africi pričali s njom francuski, one osnove (koje smo ubrzano pred put učili preko Duolinga - aplikacija za učenje stranih jezika), ali prirodno je došlo da razgovaramo na hrvatskom. Svi su se čudili tom našem 'čudu' jer je u samo tri mjeseca već jako dobro baratala našim jezikom. Ona je inače vrlo vesela, druželjubiva, vrckasta, raspjevana, rasplesana, empatična osoba, omiljena u društvu. Voli se igrati Lego kockicama, loptom, izrazito uživa kad joj se čita, obožava more i jedva čeka ljeto. Cijela obitelj neizmjerno ju voli. Znam reći da je ona najbolji član naše familije. Sve joj se sviđa i svih jako voli. Još kad te pogleda onim velim, vedrim okama - pričala nam je tada oduševljeno Nikolina.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...

Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...
FELJTON: ČERNOBIL, 3. DIO

Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...

Hrabro su ušli ispod reaktora i ispustili vodu, ali i tamo su prošli pravu dramu jer su ostali bez svjetla. Iako su znali da riskiraju bolnu smrt od radijacije, otišli su i spasili svijet od još veće katastrofe...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.