Obavijesti

News

Komentari 7

'Naši đaci su sretni i uspješni jer uče baš ono što ih zanima'

'Naši đaci su sretni i uspješni jer uče baš ono što ih zanima'
5

Profesor Nikica Simić (62) predaje fiziku i matematiku u Zadarskoj privatnoj gimnaziji (ZPG) s pravom javnosti. Simić je suosnivač i bivši ravnatelj gimnazije

VIDEO

Svakog dana u tiskanom izdanju 24sata stručnjaci, profesori i učitelji, roditelji i djeca, obični ljudi i znanstvenici upozoravat će na probleme, otkrivati rješenja i objašnjavati slučajeve koji mogu pomoći da imamo bolje obrazovanje za bolju Hrvatsku.

Nikica Simić (62) više od 30 godina radio je kao profesor fizike u 10-ak škola, od strukovnih škola do raznih gimnazija te u učilištu za obrazovanje odraslih. Svestrani profesor, suautor šest gimnazijskih udžbenika iz fizike i recenzent udžbenika za 7. i 8. razred, danas predaje fiziku i matematiku u Zadarskoj privatnoj gimnaziji (ZPG) s pravom javnosti. Simić je suosnivač i bivši ravnatelj gimnazije.

Ta je gimnazija po profilu opća gimnazija, ali se od ostalih gimnazija razlikuje po mnogočemu. Veliki naglasak je na individualnom radu jer se učenicima pojedinačno posvećuje više pažnje nego drugdje. Razredi su ograničeni na 15 do 18 učenika pa je atmosfera puno prisnija, bolja je povezanost učenika, a rad usmjereniji. I nastava je organizirana drugačije. Djeca u školu dolaze u devet, a nastava traje do 16.30 sati, s pauzom za ručak od 13 do 14 sati. U cjelodnevnom radu učenici napišu i domaći rad te nauče gradivo uz pomoć dežurnih nastavnika, brže i lakše nego kod kuće. Zadarska privatna gimnazija počela je s radom 1999., a profesor Simić osmislio je prilično drugačiji koncept srednje škole, čak i eksperimentalni program, na čijem je tragu upravo ovih dana aktualizirana Strategija znanosti, obrazovanja i tehnologije.

24sata

- Iskustvo osnivanja i djelovanja privatne srednje i osnovne škole sustav mi je razotkrilo do kraja. Stvaranje škole bila je mogućnost implementiranja vlastitih ideja u školski sustav, a nakon

13 godina djelovanja rezultati škole najjasnije govore o uspješnosti implementacije mojih ideja i prethodnih iskustava. Zadarska privatna gimnazija ima viziju škole u kojoj je odgoj na prvome mjestu. Naša djeca veselo žive svoju srednju školu. I to je naš kvalitet na koji sam najponosniji. Odgajanje nije samo slanje odgojnih poruka, nego interakcija temeljena na ljubavi - kaže Simić.

Dodaje da stoji iza tvrdnje da odgajanje nije gubitak vremena jer učenici kojima se posveti pažnja i usmjerava ih se na prihvatljiv način daju rezultate, a do njih dolaze uživajući usput.

- Učenici ZPG-a su u proteklih 15 godina bili sudionici 28 državnih natjecanja i smotri iz devet predmeta. Svi naši učenici položili su državnu maturu, a u zadnjoj generaciji maturanti su upisali tri medicine, dva strojarstva, pet prava, jednu mikrobiologiju, tri menadžmenta, kineziologiju, agronomiju i defektologiju.

24sata

Dvojica učenika naše škole autori su prvog e-dnevnika u Hrvatskoj, desetak godina prije nego što ih je država počela uvoditi. Još 2003. učenici Anđelo Martinović i Pavle Šprljan osmislili su e-dnevnike. Program smo besplatno ponudili svim zadarskim školama. Nevjerojatno, ali ni jedna škola tada nije prihvatila poklon - kaže profesor Simić te napominje da ZPG na godinu odgoji i školuje manje od sto učenika.

Kroz školu je prošlo desetke učenika stranaca i hrvatskih povratnika koji stižu iz drugačijeg školskog sustava. Oni su dolazili iz zemalja u kojima se uči pet-šest kolegija i morali su se prilagoditi na naš sustav s 15 i više predmeta, a gotovo svi su imali problema s nedovoljnim poznavanjem hrvatskog. I iskustva sa stranim učenicima značajno su utjecala na kreiranje eksperimentalnog programa u školi.

- ZPG je drugačijim pristupom, u vrlo kratkom vremenu, ostvario značajne rezultate i na državnoj razini. Izvrsni pedagozi su individualnim pristupom uspijevali otkriti i afirmirati sklonosti učenika u raznim područjima. Uspjeli smo se ne samo održati, nego i napredovati u ciljevima koje smo si zadali - zaključuje profesor Nikica Simić.

24sata

Lajkaj stranicu Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska na Facebooku.

Pročitajte više o temi na stranici Bolje obrazovanje.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.