News

Komentari 23

Našli nepravilnosti: Poslovanje Plitvica u neskladu sa zakonom

Našli nepravilnosti: Poslovanje Plitvica u neskladu sa zakonom

Državni ured za reviziju pregledao je osam nacionalnih i 11 parkova prirode i samo su Plitvice dobile nepovoljno mišljenje za usklađenost poslovanja sa zakonom

Nacionalni park Plitvička jezera, dobio je od Državnog ureda za reviziju nepovoljno mišljenje za usklađenost poslovanja za 2017.,  jer su nepravilnosti utvrđene u gotovo svim područjima revizije, rečeno je u Uredu koji je u petak Hrvatskom saboru dostavio 54 izvješća o revizijama koje je obavio.

Osim Saboru, ta je izvješća dostavio i DORH-u, a kad je riječ o Plitvicama na adresu DORH-a dostavio je i dokumentaciju za sve utvrđene nepravilnosti.

Pomoćnica glavnog državnog revizora Biserka Čoh Mikulec konkretizirala je o čemu se radi. U godini kad je promijenio tri ravnatelja, za zaštitu i održavanje Plitvičkih jezera za 2017. godinu, od planiranih 30 milijuna kuna, izvršeno je samo tri milijuna, dakle 10 posto, iako je na računu koncem godine bilo preko 200 milijuna kuna. 

Osim toga, nisu primijenjene sve raspoložive mjere naplate za zajmove davane od 2010. do 2014. u iznosu od oko 2,5 milijuna kuna. 

Za izradu pojedinih projekata, za iznose veće od 7,5 milijuna kuna nije postupljeno po Zakonu o javnoj nabavi, kaže Čoh Mikulec i tumači kako se to mahom odnosi na izuzeća od primjene Zakona o javnoj nabavi. Zakon to poznaje, ali NP Plitvička jezera nije imao dokaze za izuzeće od primjene, rekla je. 

Državni ured za reviziju pregledao je osam nacionalnih i 11 parkova prirode i samo su Plitvice dobile nepovoljno mišljenje za usklađenost poslovanja sa zakonom. Za financijske izvještaje Revizija im je dala uvjetno mišljenje.

Kad je riječ o nacionalnim parkovima i aktualnim uhićenjima u nekima od njih, Čoh Mikulec ističe da se nepravilnosti koje je Ured utvrdio u parkovima tiču 2017., a ne ove godine. 

Virovitica: U tijeku revizija za 2018.

Osim toga, u Uredu dodaju kako u okviru njegove nadležnosti nisu utvrđene nepravilnosti koje se sada spominju kod uhićenja. 

Kad je riječ o Virovitici i nestanku 17 milijuna kuna iz proračuna grada o čemu se piše odvih dana, Čoh Mikulec navodi da je Revizija posljednju financijsku reviziju u tom Gradu obavila za 2015. godinu.

U tijeku je revizija za prošlu godinu, započeta u ožujku. Kad izvješće bude gotovo objavit ćemo ga na mrežnoj stranici Ureda i dostaviti Saboru, a u njemu će biti navedeno sve što se u reviziji utvrdi, rekla je pomoćnica glavnog državnog revizora. 

Najčitaniji članci