Obavijesti

News

Komentari 64

'Nastavnici moraju dolaziti u školu, naučit će raditi online'

'Nastavnici moraju dolaziti u školu, naučit će raditi online'

Nakon hakerskih napada, sustav za virtualnu nastavu je stabiliziran, te je uspostavljeno 40.000 virtualnih zbornica i učionica. Nastavnici i dalje moraju dolaziti u škole, kaže ministrica Divjak

VIDEO

Danas je stanje stvarno dobro. Krenuli smo punom parom. Sustav je stabilan, kazala je ministrica Blaženka Divjak pred Banskim dvorima o situaciji sa školom na daljinu. Od petka je podsjetimo, trajao hakerski napad na sustave CARNET-a i Srca preko kojih ide tehnička podrška virtualnim učionicama, e-dnevnicima itd.

- Uspostavljeno je 40.000 virtualnih zbornica i učionica. U pogon treba staviti manje od 10 posto cijelog sustava.  Većina škola, bez obzira jesu li u Istarskoj županiji ili diljem Hrvatske danas je normalno krenula s online nastavom i mi očekujemo sutrašnji nastavak bez većih teškoća - kazala je Divjak, ističući kako je Hrvatska jedna od  rijetkih europskih država koje su to uspjele staviti u funkciju od prvoga dana tako da dobivamo dobre vijesti od naših ljudi i iz drugih zemalja gdje velik broj korisnika koristi naš sustav, gdje su djeca doma i nemaju nastave u školama matičnih država, gledaju naš program na youtubeu ili preko nekih drugih kanala.
Istovremeno, Sindikat hrvatskih učitelja poslao je zahtjev Nacionalnom stožeru civilne zaštite, nakon istog zahtjeva Ministarstvu znanosti i obrazovanja, te zdravstva, da oslobode zaposlene u školstvu obaveze dolaska na radna mjesta.
Ministrica i dalje ponavlja kako je zadaća svih u sustavu, pa i učitelja i profesora, da učenici dobiju kvalitetno obrazovanje. Dok Stožer ne izda nove mjere, ostaje odluka o dolasku na posao, a Divjak nastavnicima savjetuje da tijekom ovog vremena nauče raditi online, te se u suradnji s kolegama što bolje pripreme za rad od kuće.
Na pitanje hoće li ova situacija utjecati na plaće nastavnika i učitelja, ministrica je podsjetila na izjavu premijera Andreja Plenkovića da plaće i mirovine trenutno nisu ugrožene. 
Daljnje mjere je teško prognozirati, dodala je istaknuvši da se uopće nije razgovaralo o tome da bi se dokidali dodaci na plaće nastavnika koji su dogovoreni.

- Sada je najvažnije da sve što odlučujemo bude temeljeno na argumentima i analizama a tako dugo dok ih nemamo, nagađanja nemaju smisla - poručila je ministrica Divjak.

Iz Srca su također javili kako je Sustav AAI@EduHr stabilan. Zbog kibernetičkih napada do daljnjega je onemogućen pristup s računala koja nisu u mrežama pružatelja internetskih usluga na području RH.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

 

Ovdje pogledajte raspored nastave za cijeli tjedan na HRT-u i Sportskoj televiziji.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 64
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a