Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Imate priču? Zovite i šaljite! 099/224-2424 za WhatsApp, Viber, MMS, SMS email: reporter@24sata.hr telefon za čitatelje: 01/24-24-242

'Nastavnici moraju dolaziti u školu, naučit će raditi online'

Nakon hakerskih napada, sustav za virtualnu nastavu je stabiliziran, te je uspostavljeno 40.000 virtualnih zbornica i učionica. Nastavnici i dalje moraju dolaziti u škole, kaže ministrica Divjak

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
64 komentara

Danas je stanje stvarno dobro. Krenuli smo punom parom. Sustav je stabilan, kazala je ministrica Blaženka Divjak pred Banskim dvorima o situaciji sa školom na daljinu. Od petka je podsjetimo, trajao hakerski napad na sustave CARNET-a i Srca preko kojih ide tehnička podrška virtualnim učionicama, e-dnevnicima itd.

- Uspostavljeno je 40.000 virtualnih zbornica i učionica. U pogon treba staviti manje od 10 posto cijelog sustava.  Većina škola, bez obzira jesu li u Istarskoj županiji ili diljem Hrvatske danas je normalno krenula s online nastavom i mi očekujemo sutrašnji nastavak bez većih teškoća - kazala je Divjak, ističući kako je Hrvatska jedna od  rijetkih europskih država koje su to uspjele staviti u funkciju od prvoga dana tako da dobivamo dobre vijesti od naših ljudi i iz drugih zemalja gdje velik broj korisnika koristi naš sustav, gdje su djeca doma i nemaju nastave u školama matičnih država, gledaju naš program na youtubeu ili preko nekih drugih kanala.
Istovremeno, Sindikat hrvatskih učitelja poslao je zahtjev Nacionalnom stožeru civilne zaštite, nakon istog zahtjeva Ministarstvu znanosti i obrazovanja, te zdravstva, da oslobode zaposlene u školstvu obaveze dolaska na radna mjesta.
Ministrica i dalje ponavlja kako je zadaća svih u sustavu, pa i učitelja i profesora, da učenici dobiju kvalitetno obrazovanje. Dok Stožer ne izda nove mjere, ostaje odluka o dolasku na posao, a Divjak nastavnicima savjetuje da tijekom ovog vremena nauče raditi online, te se u suradnji s kolegama što bolje pripreme za rad od kuće.
Na pitanje hoće li ova situacija utjecati na plaće nastavnika i učitelja, ministrica je podsjetila na izjavu premijera Andreja Plenkovića da plaće i mirovine trenutno nisu ugrožene. 
Daljnje mjere je teško prognozirati, dodala je istaknuvši da se uopće nije razgovaralo o tome da bi se dokidali dodaci na plaće nastavnika koji su dogovoreni.

- Sada je najvažnije da sve što odlučujemo bude temeljeno na argumentima i analizama a tako dugo dok ih nemamo, nagađanja nemaju smisla - poručila je ministrica Divjak.

Iz Srca su također javili kako je Sustav AAI@EduHr stabilan. Zbog kibernetičkih napada do daljnjega je onemogućen pristup s računala koja nisu u mrežama pružatelja internetskih usluga na području RH.

 

Ovdje pogledajte raspored nastave za cijeli tjedan na HRT-u i Sportskoj televiziji.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message