Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Nasukala se jedrilica: Lučka kapetanija spasila petero Čeha

Do nasukavanja češke jedrilice najvjerojatnije je došlo zbog kvara pogonskoga stroja u trenutku dok su na moru vladale nepovoljne vremenske prilike

Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
4 komentara

Na šibenskom području nadzora sigurnosti plovidbe u srijedu je poduzeta akcija spašavanja peteročlane posade koja se nasukala,  dok su u utorak na zadarskom području poduzete dvije akcije hitnoga medicinskog transporta pacijenata.

Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) u srijedu u 11.55 sati zaprimila je posredstvom sudionika u pomorskom prometu dojavu o nasukanju nepoznate jedrilice na istočnoj strani otoka Kaprije. Nakon dojave, Središnjica u koordinaciji sa Lučkom kapetanijom Šibenik pokrenula akciju spašavanja.

Djelatnici šibenske Kapetanije ubrzo su pristigli na dojavljenu poziciju, uvala Luke, gdje su pronašli manju jedrilicu, dužine 7,5 metara, češke zastave nasukanu na otočnim stijenama, dok je peteročlana posada na obližnjim stijenama dočekala pomoć.

Do nasukavanja češke jedrilice najvjerojatnije je došlo  zbog kvara pogonskoga stroja u trenutku dok su na moru vladale nepovoljne vremenske prilike, te se jedrilica nasukala na stijene otoka Kaprije, dok se peteročlana posada spasila iskakanjem iz plovila na obalu.  Na jedrilici je oštećen trup, no more nije onečišćeno. 

Voditelj jedrilice kao i ostalih četvero članova posade, svi češki državljani, prevezeni su službenim plovilom u Šibenik. 

Dvije akcije medicinskog prijevoza pacijenata

Na zadarskom području nadzora sigurnosti plovidbe zabilježene su dvije akcije medicinskoga transporta pacijenata sa otoka Božava u Zadar, a koje su u utorak poduzeli djelatnici Lučke ispostave Božava.

Prvi medicinski prijevoz započeo je u 9.23 sati nakon što je pristigao poziv u pomoć iz mjesta Sali na Dugom otoku. Djelatnici božavske ispostave službenim plovilom preuzeli su hitan transport pacijenta F.S. (rođen 1941. godine), njemački državljanin, te su ga prevezli u Sukošan, gdje su pacijenta u daljnje medicinsko postupanje preuzeli djelatnici Hitne medicinske pomoći Zadar.

Drugi medicinski prijevoz obavljen je u 14.40 sati  iz uvale Telašćica sa školskoga broda "Kraljica mora". S broda je službenim plovilom Lučke ispostave Božava u hitan medicinski transport, u pratnji dežurne saljske liječnice, preuzet učenik R. C. (rođen 1998. godine) te je također prevezen u Sukošan, gdje su ga u daljnje postupanje preuzeli djelatnici HMP Zadar.

Možda vas zanima i ovo:
Message