News

Komentari 22

Natjerao farmaceute iz SAD-a neka priznaju laži o proteinu

Natjerao farmaceute iz SAD-a neka priznaju laži o proteinu

Istražujući navode američkih kolega, zagrebački ortoped sa timom suradnika otkrio je da protein koji reklamiraju kao bezopasan kod muškaraca uzrokuje sterilitet

Liječnici u SAD-u prije nekoliko godina izazvali su revoluciju korištenjem proteina rhBMP2. On pomaže pri zarastanju slomljenih kostiju ili nadomješta koštano tkivo ako ga odstrane operacijom te kod operacija kralježnice. Proizvođač je preklani samo na tom proizvodu zaradio više od 4,5 milijardi kuna u SAD-u. Protein se ne prodaje u Hrvatskoj, no mladi znanstvenik Smoljanović s grupom kolega počeo je 2006. istraživati studije američkih kolega objavljene na internetu. Iako su američki liječnici u početku govorili o nevjerojatnu uspjehu zahvata koji su prolazili bez posljedica, Smoljanović i suradnici uočili su na rendgenskim snimkama pacijenata da posljedice ipak postoje.

- Protein je svojim djelovanjem počeo stvarati velika oštećenja na kralješcima, kosti su se jednostavno topile. Tu smo ih uhvatili u prvoj nedosljednosti. Uvidjeli smo i da uzrokuje teške upale korijena živaca, okoštavanje prostora kralježnice u kojem kosti ne bi trebalo biti, stvaranje oteklina u predjelu vrata koje su mogle ugušiti pacijente i općenito, otkrili smo da pacijenti trpe nevjerojatno teške bolove. Na kraju smo otkrili da protein kod muškaraca uzrokuje neplodnost - objasnio je Smoljanović.

Svoja zapažanja poslali su kolegama u SAD, no oni su ih ignorirali. Tek 2010. uspjeli su probiti barijeru. Službe istražuju proizvođača koji je znao za posljedice, a očekuju se i tužbe pacijenata, koje nitko nije upozorio na rizike.

Bivši olimpijac ne zna za odustajanje

Tomislav Smoljanović široj javnosti je poznat kao uspješan veslač. Njegova ekipa je na Olimpijskim igrama u Sydneyu 2000. osvojila brončanu medalju, a srebrnu na svjetskom prvenstvu u Luzernu 2001.

Reportažu o ortopedu gledajte u petak u emisiji “Dobro jutro, Hrvatska” ili na www.ponoshrvatske.hr

Najčitaniji članci