Obavijesti

News

Komentari 127

UN usvojio rezoluciju kojom se poziva na mir u Ukrajini, traži od Rusije da povuče svoje trupe

UN usvojio rezoluciju kojom se poziva na mir u Ukrajini, traži od Rusije da povuče svoje trupe
7

Prošlog vikenda SAD je rekao da ima obavještajne podatke koji sugeriraju da bi Kina mogla početi isporučivati oružje Rusiji

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
21.49

UN usvojio poziv za mir u Ukrajini

Opća skupština Ujedinjenih naroda večeras je velikom većinom glasala za usvajanje rezolucije kojom se poziva na mir u Ukrajini.

Rezolucijom, koja nije obvezujuća, zemlje članice su zatražile da Rusija povuče trupe iz Ukrajine.

To se događa u trenutku kada se sutra obilježava jedna godina od invazije ruskih trupa na zemlju, čime je započeo rat koji i danas traje.

21.38

Supruga Zelenskog: Ukrajina će obilježiti 'godinu uspješnog otpora'

24sata

Ukrajina u petak neće obilježiti prvu godišnjicu ruske invazije – već godinu uspješnog otpora, rekla je večeras Olena Zelenska.

Ukrajinska prva dama rekla je da je njezina zemlja pretrpjela "godinu pakla" kada je na daljinu govorila o događaju u Vilniusu u Litvi.

"Godina rata velikih razmjera užasan je datum za obilježavanje", rekla je. “Ovo je godina napada, agresije i ubojstava".

“Danas ne obilježavamo godinu rata, već obilježavamo godinu otpora agresiji, godinu hrabrosti, godinu međusobnog pomaganja i spašavanja jednih drugih, godinu humanosti i godinu prijateljstva. 

"Siguran sam da ćemo uskoro s vama moći podijeliti ono najvrjednije - pobjedu. Našu zajedničku pobjedu." 

Događaju u Vilniusu nazočilo je nekoliko desetaka ukrajinskih izbjeglica, uglavnom žena i djece, te litvanski predsjednik Gitanas Nauseda. 

"Ovo je godina užasa koju smo svi doživjeli. I vjerujemo da smo ušli u pobjedničku (godinu), sljedeća godina će definitivno biti pobjednička", rekla je Viktoriia Dolbitseva, 54, izbjeglica iz Harkiva. 

"Tamo gdje se događa horor, uz njega se otkriva i čovječanstvo. I to je stvarno nevjerojatno. Vidjela sam kako obični ljudi postaju heroji, jer nisu imali drugog izbora", rekla je Maria Kolomiets (43).

21.17

Znamenitosti osvijetljene u bojama ukrajinske zastave

Sjedište Europske komisije večeras je osvijetljeno plavo i žuto kako bi se obilježila godišnjica rata u Ukrajini.

Le Berlaymont u Bruxellesu ima ukrajinsku zastavu projiciranu sa svoje strane na fotografiji koju je na društvenim mrežama podijelila Ursula von der Leyen.

- Poštujemo hrabrost ukrajinskog naroda. Sjećanje na pale. Čvrstoću cijele zemlje u otporu - napisala je.

. Neka ovo osvjetljenje bude podsjetnik da zajedno možemo prevladati čak i najmračnija vremena - dodaje.

21.08

Biden će s čelnicima G7 razgovarati o Ukrajini

Američki predsjednik Joe Biden razgovarat će sutra s čelnicima zemalja G7 kako bi razgovarali o ruskoj invaziji na Ukrajinu, priopćila je Bijela kuća.

Dužnosnici su dodali da će SAD također sutra objaviti daljnje sankcije protiv ruskih pojedinaca i entiteta.

20.56

EU bez dogovora o novom paketu sankcija protiv Rusije

24sata

Članice Europske unije u četvrtak se nisu uspjele dogovoriti o novom paketu sankcija protiv Rusije, potencijalno propustivši planirani rok da se uvedu godinu dana od invazije Moskve na Ukrajinu u petak, rekao je diplomatski izvor Reutersu.

Svih 27 članica EU-a mora se jednoglasno složiti s uvođenjem sankcija. Izvori tvrde da Poljska blokira paket zbog predloženih izuzeća od zabrane uvoza ruske sintetičke gume u EU.

Više pročitajte OVDJE.

Komentari 127