Obavijesti

News

Komentari 1

'Nautika obogaćuje turističku ponudu i produljuje sezonu'

'Nautika obogaćuje turističku ponudu i produljuje sezonu'
3

Nautički turizam neizostavan je segment hrvatske turističke ponude, čiji razvoj moramo nedvosmisleno podržavati, poručila je Kolinda  Grabar-Kitarović

VIDEO

Nautika je važan segment hrvatskog turizma jer obogaćuje njegovu ponudu i produljuje sezonu, što je i cilj turističke politike, poručila je u četvrtak predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović otvarajući 21. Biograd Boat Show, koji je okupio rekordnih 400 izlagača i na kojemu se do 20. listopada očekuje oko 20 tisuća posjetitelja.

"U dva desetljeća ova je nautička, gospodarska i turistička manifestacija izrasla u jedan od vodećih nautičkih sajmova u Europi koju svake godine posjeti tisuće posjetitelja. Sajamske manifestacije poput ove promoviraju iznimno važan segment naše turističke ponude, nautiku, čiji razvoj moramo nedvosmisleno podržavati", kazala je Grabar-Kitarović.

Dodala je kako je uspjeh i važnost Biograd Boat Showa prepoznala i Hrvatska gospodarska komora (HGK), koja u sklopu tog sajma treći put organizira i Dane nautike.

Nautički turizam neizostavan je segment hrvatske turističke ponude, čiji razvoj moramo nedvosmisleno podržavati, poručila je  Grabar-Kitarović.

Naglasila je kako je važno i "komplementiranja turizma s drugim industrijama u Hrvatskoj", gdje ponajviše vidi "našu poljoprivredu da konačno ostvarimo ono što stalno govorimo, da zelena Hrvatska hrani plavu Hrvatsku, da se razvija kontinentalni turizam, o čemu smo posebno govorili na nedavnim Danima turizma u Osijeku".

Nautički turizam označila je važnim i zato što privlači goste veće platne moći, koji kroz veću potrošnju snažnije doprinose gospodarstvu. Također, dodala je, nautički turizam produljuje sezonu, budući da se velik broj regata organizira u predsezoni i posezoni i jer se njegovim razvojem potiče i mala hrvatska brodogradnja. 

"Nautički turizam daje imidž prestiža hrvatskom turizmu, zbog čega je zanimljiv i najzahtjevnijim turistima i stavlja našu zemlju uz bok najrazvijenijim svjetskim turističkim destinacijama. Hrvatska se afirmirala i kao odlična charter destinacija ostavljajući iza sebe Grčku, Tursku i druge", kazala je predsjednica, koja je nakon Biograda posjetila i Zadar te naselje Novi Bokanjac gdje se gradi nova osnovna škola.

Hrvatska nautička velesila, ali mora paziti na održivost

Biogradski sajam počeo je panelom "Je li Hrvatska i dalje vodeća charter destinacija u svijetu?", a u iduća tri dana održat će se i sjednice strukovnih udruženja HGK vezanih za brodarstvo i nautiku, kao i novi dvodnevni B2B događaj "Croatia Charter Expo", na kojemu će charter tvrtke razgovarati s agentima, brokerima i dobavljačima. Na sajmu će biti proglašen i Hrvatski brod godine 2019.

Potpredsjednik HGK Dragan Kovačević je, sudjelujući na otvorenju sajma i trećim Danima nautike HGK, ocijenio je da je Hrvatska nautička velesila i jedna od najznačajnijih nautičkih destinacija na Mediteranu, ali i globalno.

"To potvrđuju i brojke - Hrvatska ima flotu od 4.300 plovila, više od 140 luka nautičkog turizma s više od 17 tisuća vezova i milijun putnika na kruzerima. Prosjek potrošnje nautičara je 126 eura dnevno, a u čarteru 183 eura, pri čemu više od 30 posto tog novca troše na druge oblike turizma, od kulturnog do vinske i gastronomske ponude", iznio je Kovačević.

Naglasio je kako se upravo zbog tih brojki, ali i potencijala i razvoja nautičkog turizma u Hrvatskoj, "mora čuvati obala i more, ali i otklanjati prepreke, posebice one zakonske, za snažnije investiranje i konkurentnost nautičkog sektora", pri čemu je važno i što prije donijeti izmjene zakona o pomorskom dobru i morskim lukama za stvaranje pravne sigurnost kao preduvjeta novih investicija i razvoja.

Državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Josip Bilaver rekao je da nautički turizam potiče gospodarski rast zadarske regije, ali i cijele države te da Ministarstvo brine o razvitku luka nautičkog turizma i zaštiti i očuvanju morskog okoliša.

Organizator sajma i domaćin Biograd Boat Showa, predsjednik Uprave tvrtke Ilirija Goran Ražnjević kazao je da je ta tvrtka pionir nautičkog turizma u Hrvatskoj čiji se doprinos razvoju nautičkog turizma ogleda i kroz organizaciju tog sajma.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.