Obavijesti

News

Komentari 50

Navaljni je ljubio ekonomisticu Juliju. Trovali su ga novičokom: 'Njegova smrt ne mijenja ništa'

Navaljni je ljubio ekonomisticu Juliju. Trovali su ga novičokom: 'Njegova smrt ne mijenja ništa'
7

Najistaknutiji kritičar predsjednika Vladimira Putina u Rusiji i snažan protivnik rata u Ukrajini, služio je zatvorsku kaznu u trajanju od 11 i pol godina zbog prevare, nepoštivanja suda i kršenja uvjetnih osuda

VIDEO

Ruski oporbeni vođa Aleksej Navaljni (47), koji je služio zatvorsku kaznu u regiji Jamalo-Nenec na dalekom ruskom sjeveru, mrtav je, objavile su u petak ruske novinske agencije pozivajući se na zatvorsku upravu. 

Aleksej Navaljni umro u zatvoru
Aleksej Navaljni umro u zatvoru

'Dana 16. veljače 2024., u popravnoj koloniji br. 3, osuđenik Navalny A. A. se nakon šetnje osjećao loše, gotovo odmah izgubio svijest. Odmah su stigli medicinski radnici ustanove i pozvana je ekipa hitne medicinske pomoći', stoji na stranici Federalne zatvorske službe.

FILE PHOTO: An ambulance transporting Russian opposition leader Alexei Navalny drives out of a hospital in Omsk

- Provedene su sve potrebne mjere reanimacije, ali nisu dale pozitivne rezultate. Liječnici Hitne pomoći konstatirali su smrt osuđenika. Uzroci smrti se utvrđuju - izvijestili su iz Federalne zatvorske službe, prenosi Tass.

'Za Putina je to jedan manje'

Vanjskopolitički analitičar Marinko Ogorec komentirao nam je njegovu smrt. 

- Smrt Navaljnog neće utjecati na Vladimira Putina. Za njega je to 'jedan manje' i nikome ništa. Narod ondje radi kako Gazda kaže i nitko, osim obitelji, neće plakati za njim. Ne vidim ništa dramatično što bi možda moglo dovesti do neke revolucije. Mehanizam je jednostavno takav da ne bi trebalo biti promjena sa smrću Navaljnog - rekao je Ogorec.

FILE PHOTO: Jailed Russian opposition leader Alexei Navalny is seen on a screen during a court hearing in Moscow

Navaljni, najistaknutiji kritičar predsjednika Vladimira Putina u Rusiji i snažan protivnik rata u Ukrajini, služio je zatvorsku kaznu u trajanju od 11 i pol godina zbog prevare, nepoštivanja suda i kršenja uvjetnih osuda.

On je sve te optužbe odbacio kao izmišljene i politički motivirane.

Javio se u siječnju

Navaljni se 17. siječnja javio iz zatvora. Rekao je da će Rusija predsjednika Putina jednoga dana propasti zajedno s postsovjetskom elitom koju je opisao kao korumpiranu, gladnu vlasti i dvoličnu. 

'Poligamisti su postali konzervativci u našoj zemlji. Članovi Komunističke partije Sovjetskog Saveza sada su pravoslavci. Vlasnici 'zlatnih putovnica' i offshore računa sada su agresivni domoljubi', objavio je Navaljni na društvenim medijima uz pomoć svojih pristaša. 

'Laži, laži i same laži', rekao je. 'Propast će i raspasti se. Putinova država nije održiva. Jednoga dana pogledat ćemo na njegovo mjesto i njega neće biti.'

Ruske vlasti odbacivale su njegove kritike kao besmislice te tvrdile da su on i njegove pristaše ekstremisti povezani s CIA-om koji žele posijati razdor u Rusiji.

'Čovjek kojeg se Putin plaši'

Aleksej Anatoljevič Navaljni bio je ruski opozicijski lider, političar, odvjetnik i antikorupcijski aktivist. Do međunarodne važnosti došao je organiziranjem demonstracija, kandidiranjem za predsjednika Rusije i zagovaranje reformi protiv korupcije u Rusiji, borbom protiv Vladimira Putina i njegove Vlade.

Od 2000. bio je u braku s ruskom ekonomisticom Julijom Navaljnom (47) koja mu je bila velika podrška. Imaju kći Dariju (23) i sina Zakhara (15). 

- On ne odustaje, a neću ni ja - rekla je Julija 2021. u intervjuu za Harper’s Bazaar, u kojemu je najviše govorila o suprugu. 'Ne divim mu samo zato što je moj suprug, već i zato što ga podupirem u onomu što radi i jer sam osoba koja najbolje zna koliko su ga u životu stajale sve ove godine', rekla je Julija, koju ponekad nazivaju i 'prvom damom' ruske oporbe.

FILE PHOTO: Russian opposition leader Alexei Navalny and his wife Yulia Navalnaya are seen on board a plane during a flight from Berlin to Moscow

Inače, Navaljnog je The Wall Street Journal opisao kao 'čovjeka koga se Vladimir Putin najviše plaši'. 

Navaljni je imao preko nekoliko milijuna pretplatnika na YouTubeu i Twitteru. Putem društvenih mreža objavljivao je materijale koji su vezani za korupciju u Rusiji, organizirao političke demonstracije i promovirao svoje kampanje. Godine 2011. je u intervjuu opisao rusku vladajuću stranku 'Jedinstvenu Rusiju' kao 'stranku prevaranata i lopova', što je kasnije postalo popularan epitet.

Navaljni s Arktika: Putinova Rusija će jednoga dana propasti
Navaljni s Arktika: Putinova Rusija će jednoga dana propasti

'Bio otrovan novičokom'

Kritičaru Kremlja Navaljnome pozlilo je na letu iz Sibira za Moskvu 2020. godine. Proveo je neko vrijeme u sibirskoj bolnici, a zatim je na zahtjev obitelji prebačen na liječenje u Berlin.

Njemačka je rekla da je otrovan nervnim otrovom novičokom te da ima dokaz za to. Rusija je tvrdila da nisu iznijeti dokazi da je otrovan. Nakon oporavka, Navaljni je vraćen u Moskvu, u zatvor. 

Nateklog crvenog lica

Godine 2019. zapadne agencije su navele da su Navaljnog liječnici otpustili iz moskovske bolnice gdje je završio u nedjelju ujutro.

VIDEO Putinov kritičar u bivšem gulagu: Zatvorenike mlate, a zimi su mjesec dana bez sunca
VIDEO Putinov kritičar u bivšem gulagu: Zatvorenike mlate, a zimi su mjesec dana bez sunca

Navaljni je služio kaznu od 30 dana zatvora zato što je pozivao građane na protuvladine proteste, da bi se u nedjelju probudio nateklog crvenog lica i s bolovima. Njegova liječnica Anastazija Vasiljeva protivila se tome što ga otpuštaju jer je bila prilično uvjerena da su Navaljnog u zatvoru otrovali još neutvrđenom kemijskom tvari.

FILE PHOTO: Russian protest leader Alexei Navalny attends a court hearing in Kirov

Kad je riječ o suvremenoj političkoj povijesti u Rusiji i u Ukrajini, takva ideja nije bila besmislena.

Spašavali mu desno oko

Godine 2017. uhićen je kad je krenuo u predsjedničku kampanju za izbore 2018.

Optužba je bila narušavanje javnog reda i mira pokretanjem masovnih prosvjeda od Sankt Peterburga do gradova po Sibiru na lokacijama po tim gradovima za koje prosvjednici nisu dobili odobrenje vlasti.

FILE PHOTO: Russian opposition leader Alexei Navalny is seen on board a plane before the departure for Moscow at an airport in Berlin

Bio je ožujak kad je na svom vrlo praćenom blogu optužio premijera Dmitrija Medvedeva kao odgovornog za navodnu širokoprisutnu korupciju najviših državnih dužnosnika. Još ranije ga je optuživao da je protuzakonito zgrnuo ogromno bogatstvo poput vila, jahti i sličnog.

FILE PHOTO: Russian political and social activist Navalny speaks during an opposition protest in central Moscow

Navaljni je inače u veljači 2017. u ponovljenom procesu osuđen na uvjetnu kaznu od pet godina nakon suđenja po optužbi da je 2009. ilegalno iz državne šume odnio debla i prodao ih na crnom tržištu za 250.000 eura. Navaljni je suđenje nazvao 'političkim procesom', Europski sud za ljudska prava ocijenio je da suđenje nije bilo pošteno.

Još ranije Navaljni je napadnut na ulici bacanjem agresivnih kemikalija u lice, zbog čega je morao u Španjolsku kako bi mu operativno spasili vid na desnom oku.

Oscar za film

Navaljni je u ožujku 2023. posvetio svoj udio u filmskoj nagradi Oscar kojom je ovjenčan dokumentarni film o ljudima koji se bore protiv diktature. Dokumentarni film 'Navaljni' kanadskog redatelja Daniela Rohera koji govori o tome kako je Navaljni gotovo umro od trovanja po povratku 2021. u Moskvu, osvojio je lani nagradu Oscar za najbolji dokumentarac.

U ranojutarnjim radijskim vijestima koje je slušao u kaznenoj koloniji gdje je služio kaznu od 11 i pol godina zatvora, Navaljni nije čuo ništa o nagradi jer je taj dio bio ispušten iz vijesti.

- To je dobar znak - pomislio je Navaljni tada, jer je vijest o nagradi čuo od svog odvjetnika tijekom ročišta na kojem je sudjelovao video linkom, otkrili su 'tvitovi' koje su prenosili Navaljnijevi suradnici.

- Naravno bio sam strašno sretan, i dok se veselim, nastojim se smiriti jer nisam ja taj koji je osvojio Oscara - rekao je tada i pohvalio redatelja Rohera, svoju suradnicu Mariju Pevčih te bugarskog istraživačkog novinara Krista Grozeva.

Navaljni je zahvalio i supruzi Juliji za podršku i jer ga je nekoliko puta zaustavila da 'ne ubije filmsku ekipu'.

- Svoj doprinos tom filmu posvećujem svim poštenim i hrabrim ljudima, gdje god da žive, onima koji iz dana u dan pronalaze snage da se odupru čudovištu koje nazivamo diktaturom i njezinu stalnom drugu - a taj je rat - rekao je prošle godine.

U filmu, Navaljni i Grozev pripisuju odgovornost za trovanje skupini agenata službe državne sigurnosti FSB, a Rusija je zanijekala optužbe da je pokušala otrovati Navaljnog. Dan nakon dodjele Oscara, Kremlj je izjavio da je nagrada dokaz o 'politizaciji' Hollywooda. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 50
VIDEO

Tajni spisi CIA-e o Bljesku: Vršili pritisak na Tuđmana, iznenadila ih brza akcija; 'Zabrinuti smo'
ČETNICIMA LEGIJA OKRENUO LEĐA

Tajni spisi CIA-e o Bljesku: Vršili pritisak na Tuđmana, iznenadila ih brza akcija; 'Zabrinuti smo'

CIA-ini zapisnici sa sastanka održanog 4. svibnja 1995. godine, praktički samo nekoliko sati nakon završetka Bljeska pokazuju koliko ih je iznenadila operacija...

Užas u Londonu: Zabio se u kuću pa izašao i sjekao ljude mačem! Među ozlijeđenima i policajci
OPSADNO STANJE

Užas u Londonu: Zabio se u kuću pa izašao i sjekao ljude mačem! Među ozlijeđenima i policajci

Muškarac se prvo autom zabio u jednu kuću, zatim je počeo napadati ljude koji su čekali metro na stanici na sjeveroistoku Londona. Policija je objavila da je više ozlijeđenih, a napadača su uhitili
Rafalei u srijedu lete po cijeloj Hrvatskoj: Evo kada i gdje
MORH PRIOPĆIO

Rafalei u srijedu lete po cijeloj Hrvatskoj: Evo kada i gdje

Preletom iznad cjelokupnog teritorija Republike Hrvatske piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva izvest će svoju prvu zadaću višenamjenskim borbenim avionima Rafale u znak zahvalnosti i poštovanja prema svim sudionicima vojno-redarstvene operacije “Bljesak”, priopćio je MORH