News

Komentari 2

Navaljniju sve lošije: 'Jako je slab, teško sjedi i govori'

Navaljniju sve lošije: 'Jako je slab, teško sjedi i govori'

Ruski oporbeni čelnik Aleksej Navaljni počeo je štrajkati glađu 31. ožujka prosvjedujući protiv uvjeta u zatvoru. Tvrdi da mu ne dopuštaju da ga posjeti liječnik zbog dvostruke herniju diska i gubitak osjeta u udovima

Ruski oporbeni čelnik Aleksej Navaljni jako je slab i loše tretiran u bolnici za zatvorenike oboljele od tuberkuloze u kojoj se nalazi, upozorili su u utorak njegovi odvjetnici i zatražili da ga se prebaci u Moskvu.

Žestoki kritičar Kremlja, koji je prestao jesti prije tri tjedna, nalazi se u bolnici od nedjelje navečer u gradu Vladimiru sjeveroistočno od Moskve. Njegovi suradnici tvrde da bi mogao umrijeti u svakom trenutku.

- Jako je slab, teško sjedi i govori - rekla je novinarima njegova odvjetnica, Olga Mihailova, tvrdeći da "ne dobiva odgovarajuću medicinsku pomoć".

Zatražila je da ga se odmah prebaci "u civilnu bolnicu" u Moskvi "kako ne bi umro".

Nekoliko sati prije toga, nekoliko liječnika na čelu s Anastazijom Vasilijevom, osobnom liječnicom 44-godišnjeg Navaljnog, otjerano je iz bolnice a da ga nisu smjeli vidjeti, kao i svaki put do sada.

Vasilijeva je upozorila da je na kocki njegov život.

Zapad vrši pritisak na Rusiju u vezi tog slučaja, ali bez učinka. Njemačka kancelarka Angela Merkel izrazila je veliku zabrinutost i ustvrdila da radi na tome da on dobije odgovarajuću skrb.

Navaljni je počeo štrajkati glađu 31. ožujka prosvjedujući protiv uvjeta života u zatvoru. Optužio je zatvorsku upravu da ne dopušta da ga posjeti liječnik, a ima dvostruku herniju diska i izgubio je osjete u rukama i nogama.

Uhićen je u siječnju kada se vratio u Rusiju nakon pet mjeseci oporavka u Njemačkoj od trovanja za što optužuje osobno ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Osuđen je na dvije i pol godine zatvora zbog prijevare 2014., no on tvrdi da je taj slučaj politički motiviran.

Najčitaniji članci