Obavijesti

News

Komentari 6

Nazarbajevu u čast: Kazahstan opet mijenja ime glavnog grada

Nazarbajevu u čast: Kazahstan opet mijenja ime glavnog grada
1

Grad s oko milijun stanovnika, u kojem se temperature kreću od -40 zimi do 40 stupnjeva ljeti, ranije se zvao Akmolinsk, Tselinograd i Akmola prije nego što je prozvan Astana ili "glavni grad"

VIDEO

Kazahstan je u subotu preimenovao glavni grad Astanu u Nur-Sultan, u čast vremešnog čelnika Nursultana Nazarbajeva koji je prošlog tjedna neočekivano dao ostavku nakon gotovo 30 godina vladavine.

To je četvrti put u posljednjih 60 godina da je glavni grad promijenio ime, a neki stanovnici i oporbeni političari prosvjedovali su protiv najnovije promjene koja je postala službena u subotu kada je uredbu potpisao prijelazni predsjednik Kasim-Jomart Tokajev.

Grad s oko milijun stanovnika, u kojem se temperature kreću od -40 zimi do 40 stupnjeva ljeti, ranije se zvao Akmolinsk, Tselinograd i Akmola prije nego što je prozvan Astana ili "glavni grad" kada je Nazarbajev 1997. ondje prebacio prijestolnicu iz Almatija.

Rekavši da su naciji potrebni novi čelnici, Nazarbajev je iznenada odstupio u utorak, što je bio prvi korak u čini se režiranoj političkoj tranziciji u kojoj će vremešni čelnik ipak zadržati značajnu moć.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Nazarbajev (78), koji je tom srednjoazijskom zemljom bogatom naftom i plinom vladao od 1989. kada je bila dio Sovjetskog Saveza, ostat će predsjednik vijeća sigurnosti i vladajuće stranke Nur Otan.

Njegov suparnik, odbjegli bankar i oporbeni političar Muktar Abljazov optužio ga je da priprema dinastički prijenos vlasti u kojem bi na čelo države trebala doći njegova kći.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a