News

Komentari 249

'Ne daju mi dozvolu za oružje jer sam bio vojnik SAO Krajine'

'Ne daju mi dozvolu za oružje jer sam bio vojnik SAO Krajine'

Županijski vijećnik šibensko-kninske županije pita se zašto ne može dobiti dozvolu za lovačku pušku kada je Hrvatska država abolirala sve pripadnike Krajinske vojske koji nisu počinili zločine

Županijski vijećnik, predstavnik srpske nacionalne manjine s Nezavisne liste Stipe Petrine Stevo Žeželj na današnjoj Županijskoj skupštini pitao je zašto kao pripadnik vojske SAO Krajine danas ne može dobiti dozvolu za lovačku pušku kada je Hrvatska država abolirala sve pripadnike Krajinske vojske koji nisu počinili zločine. Samo pitanje nije toliko šokiralo vijećnike kao kada je Žeželj kazao kako je vrijeme da se završi 'građanski rat', piše Šibenik.in.

- Ja sam lovac od 1982. godine, a sada mi ne daju mi dozvolu za pušku jer sam se u ratu borio na strani Srpske Krajine. Predao sam tužbu na sud u Splitu, ali ja ne govorim u svoje osobno ime, već smatram da je vrijeme da se konačno građanski rat prevaziđe – kazao je Žeželj i izazvao pobunu u vijećnici.

Predsjednik Lovačkog saveza Šibensko-kninske županije Nedjeljko Dujić na to mu je odgovorio da mu je drago što se Žeželj smatra Hrvatom te dodao kako svatko prolazi indicvidualnu provjeru za dozvolu.

- Lovački savez će izmjenama uskladiti zakon s europskim zakonom jer je sadašnji malo apsurdan. Ako susjed kaže da vas se boji i da ste agresivni, nitko vam neće dati oružje. To je ostavština zakona iz bivše države. Vjerujem da će po novom zakonu lovcima biti lakša nabava oružja. Da bi dobili pravo nošenja oružja morate se učlaniti u udrugu, imati položen ispit i temeljem lovačke iskaznice imate pravo podnijeti zahtjev za nošenje oružja. Samo sudjelovanje u postrojbama koje su vršile agresiju na Hrvatsku, abolicijom, vi niste više krivi i to ne može biti razlog što vam ne daju da nosite oružje – pojasnio je Nedjeljko Dujić.

Najčitaniji članci