Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
12 komentara

Ne nasjedajte: Bankari ne idu nekome doma provjeriti novac

Nisu nasilni: Prevaranti samo žele novac i obično neće nekoga ozlijediti. Ponekad rade u paru i dok jedan razgovora, drugi krade po stanu

12 komentara

Jeste li bili u banci u posljednjih mjesec dana? Jeste? Zovemo vas iz banke, moramo provjeriti je li novac koji ste podigli krivotvoren, čest je scenarij kojim se prevaranti pokušavaju domoći nečijeg novca.

Telefonom “pripreme teren” i kažu da će poslati nekoga po novac, a taj može biti na vratima već za pet minuta.

- Nakon što kažu da će doći po novac, treba odmah nazvati policiju na 192, a prevarantu reći da malo pričeka. Tako se policiji može pomoći da uhvati prevaranta - savjetuje Velimir Tišma, voditelj Službe prevencije zagrebačke policije.

Najčešće žrtve prevara su stariji ljudi koji sami žive, a prevaranti iskoriste njihovu lakovjernost.

- Bankari nikad neće doći nekome doma provjeravati njegov novac. Mnogi misle da je netko od susjeda odao da imaju novac doma, no istrage su pokazale da su prevaranti najčešće slučajno odabrali žrtve, iz telefonskog imenika, metodom pokušaja - rekao je Tišma.

Česta meta su oni koji ušteđevinu čuvaju kod kuće. No prevaranti su vješti i uspjeli su nagovoriti ljude da podignu novac iz banke pa su iz “druge banke” došli “provjeriti ga”. Ne sumnjajući da se radi o prevari, žena je mužu dodala i drugi novac da ga “provjere” pa je prevarant odnio više nego što je planirao. Prevaranti su i vrlo domišljati. Jedan je po omotnicu s novcem poslao taksista.

No lopovi starije vrebaju i u banci.

- Najčešće im ukradu novac na ulasku u tramvaj ili autobus, u metežu ili tijekom gužve. Tad lako posegnu u nečiju torbu ili džep - upozorava Tišma.

Dodao je da je istraživanje njemačkih kolega pokazalo da stariji podliježu autoritetu.

- Čim im netko kaže da je službena osoba, oni slijepo vjeruju i ne provjeravaju. A kad ih se pusti u stan, tad je gotovo. Nikad se ne smije odmah otvoriti vrata, nego treba onome tko zvoni reći da pričeka pa telefonom provjeriti je li to stvarno netko iz policije, Elektre ili plinare - upozoravaju iz Prevencije.

Čak i kad pokažu službenu iskaznicu, treba biti sumnjičav i provjeriti. No prevaranti često nude i usluge poput masaže, nešto prodaju ili mole pomoć, sitnu uslugu. Žele zadobiti povjerenje ili sažaljenje i ući u stan. U velikoj zgradi prevarant se predstavio kao susjed s gornjeg kata kojemu je procurilo pa mora ući i to provjeriti.

- Ponekad se srame priznati da su ih prevarili pa procedura počne kasnije, kad se povjere članovima obitelji - napomenuo je Tišma.

Tema: Hrvatska

Možda vas zanima i ovo:
Message