Obavijesti

News

Komentari 32

'Ne, nećemo plaćati duplo veće račune za smeće. Nema šanse!'

'Ne, nećemo plaćati duplo veće račune za smeće. Nema šanse!'
1

U KD-u Čistoća napominju kako su godinama bili među najjeftinijima, a sad su ipak morali korigirati cijene u skladu s tržištem. Naglašavaju kako im nije cilj zarada

VIDEO

Građani Rijeke i riječkog prstena u potpunom su šoku jer su im počeli stizati u prosjeku 109 posto veći računi u odnosu na one iz kolovoza. Na društvenim mrežama organiziraju se peticije protiv novih cijena, a mnogi tvrde kako su im računi povećani i puno više. Neki najavljuju da neće plaćati račune, dovodeći u pitanje zakonitost obračuna. Naime, prema novom cjeniku, prosječna cijena bi trebala s 33,73 kune narasti na 70,13 kuna, no u nekim domaćinstvima računi su i po 120 ili više kuna.

Nekima računi i tri puta veći

Zbog svega je prošli tjedan udruga Krizni eko stožer Mariščina, koja proteklih pet godina progovara o promašenosti projekta ŽCGO Marišćina, izdala priopćenje kojim poziva građane da od KD-a Čistoća zatraže da se pridržava propisa koji definiraju obračun prema količini, a ne ideja direktorice komunalne tvrtke koja, tvrde, pokušava vlastite financijske probleme riješiti na račun građana.

- Na sva upozorenja lokalna je vlast posprdno odmahivala rukom, nazivala nas uličnim nadriekolozima i pozivala se na ‘stručnjake’ u svojim redovima. Posebno je iritantno objašnjenje enormnog poskupljenja izneseno u dopisu priloženom uz nove visoke računa te arogancija kojom odgovorne osobe iz KD-a Čistoća poručuju građanima da je glavni razlog povećanja cijena kašnjenje puštanja u pogon ŽCGO Marišćina i odvoz smeća na razna odlagališta u Hrvatskoj te da to građani moraju platiti! Bahate su i neistinite tvrdnje koje govore o ‘visokim’ troškovima, kad iz javno iznesenih tvrdnji komunalnog društva Ponikve proizlazi da je izračunati neto trošak sustava odvojenog prikupljanja otpada koji se primjenjuje na Krku 240 kn/t, dok je cijena transporta i zbrinjavanja otpada na ŽCGO Marišćina prema cjeniku TD Ekoplus 470 kn/t! - stoji u priopćenju Kriznog eko stožera Mariščina.

– Građanima poručujemo da u slučaju podnošenja reklamacije na račun Čistoća ne može izvršiti prisilnu naplatu jer joj, kao trgovačkom društvu koje pruža javnu uslugu, nije dopušteno pokretanje postupka prisilne naplate sve do okončanja sudskog ili izvansudskog postupka - objašnjava Mirna Međimorec.

Iz KD-a Čistoća pak malo drugačije analiziraju razloge poskupljenja.

Nije nam cilj zarada

- Gradnjom ŽCGO Marišćina stečeni su uvjeti za zatvaranje i saniranje svih odlagališta na području županije te obradu otpada u ŽCGO Marišćina, a to neizbježno znači korekciju cijena. Tijekom protekla dva desetljeća dogodio se niz tehnoloških, ekoloških i zakonskih promjena u svim područjima, pa tako i zbrinjavanju otpada. KD Čistoća nije godinama korigirala svoje cijene te je bila među najjeftinijim komunalcima u Hrvatskoj, no sad kad je sustav sređen, morali smo korigirati i cijene - objašnjavaju iz KD-a Čistoća Rijeka.

Cilj korekcije cijene nije ostvarivanje profita, nego pružanje kvalitetne javne usluge usklađene s ekološkim standardima, uz održivo poslovanje Komunalnog društva Čistoća.

Podijelili smo građanima 600 kompostera

KD Čistoća dodijelila je 600 kompostera za kućnu uporabu, kao i gotovo 100 spremnika za tekstil. Također, KD Čistoća upravlja s dva reciklažna dvorišta, Centralnim reciklažnim dvorištem Mihačeva draga i Reciklažnim dvorištem Pehlin, odakle se, kao i iz spremnika za reciklabilne frakcije – Otpadnika – odvojeno prikupljeni otpad predaje na daljnje postupke uporabe ovlaštenim koncesionarima.

Izračun nove cijene bazira se na nizu faktora

Sve su jedinice lokalne samouprave donijele odluke o kriterijima za obračun troškova gospodarenja otpadom, odnosno troškovi se obračunavaju prema kriteriju količine komunalnog otpada. Za kriterij količine utvrđen je minimalni pripadajući volumen posude za otpad, a isti je određen temeljem vrste prostora i broja stanara, kao i ukupne prosječne godišnje količine otpada, objašnjavaju u Čistoći.

Četvorni metar pretvaraju u fiktivnu litru otpada?!

Riječki su komunalci obavezni svakom korisniku usluge dokazati kroz posebnu evidenciju kolika je predana količina otpada čiji su prijevoz naplatili i u kojem se to spremniku mjeri, a ne primjenjivati razne formule kojima se obračun troškova po m2 površine pretvara u fiktivne litre fiktivno predanog otpada, objašnjavaju iz Kriznog eko stožera Mariščina.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 32
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.