Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
42 komentara

Ne žele zagrebački Manhattan: Prosvjed protiv izmjena GUP-a

Prosvjednici su istaknuli veliki transparent na kojem je pisalo "Crveni karton za GUP", kao i nekoliko manjih transparenata, te mahali mnoštvom "crvenih kartona" uz glasno zviždanje i bubnjanje

Protestni skup protiv novog prijedloga GUP-a ispred skupštine Grada Zagreba
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
42 komentara

Udruge Zelena akcija, Pravo na grad i Siget u srijedu su ispred zagrebačke Gradske skupštine, uoči početka sjednice Skupštine, održale prosvjed protiv Bandićevih izmjena Generalnog urbanističkog plana (GUP) poručivši kako je to početak kampanje protiv rasprodaje zelenog pojasa i javnog prostora uz Savu.

Prosvjednici su istaknuli veliki transparent na kojem je pisalo 'Crveni karton za GUP', kao i nekoliko manjih transparenata, te mahali mnoštvom 'crvenih kartona' uz glasno zviždanje i bubnjanje. 

Protestni skup protiv novog prijedloga GUP-a ispred skupštine Grada Zagreba | Autor: Patrik Macek/PIXSELL Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Ivčić: Štetne odredbe GUP-a pokušat će se još jednom provesti

Bernard Ivčić iz Zelene akcije rekao je novinarima da su organizirali prosvjed upozorenja iako je prijedlog izmjena GUP-a, koji bi trebao omogućiti izgradnju 'Zagrebačkog Manhattana', povučen sa današnje sjednice Gradske skupštine.

Saborski klub zastupnika Stranke rada i solidarnosti održao sjednicu u palači Dverce ALI BANDIĆ NE ODUSTAJE... Zagreb nije dobio rješenje za izmjenu GUP-a od Ministarstva

- Želimo poslati jasnu poruku da ćemo idući put ovdje biti još brojniji, žešći i glasniji. Ne sumnjamo u to da će gradonačelnik sve štetne odredbe GUP-a, koje je htio sada provesti bez procedure, zahvaljujući svojim 'dizačima ruku' i 'žetončićima' pokušati provesti još jednom kroz proceduru. Mi ćemo se suprostaviti tome i štitit ćemo grad, poručio je Ivčić.  

Ocijenio je kako je Bandić povukao izmjene GUP-a s dnevnog reda današnje sjednice jer je na to bio prisiljen zbog odluke Ministarstva graditeljstva, koja potvrđuje sve što su udruge cijelo vrijeme tvrdile. 

- Ovakav GUP nije usklađen s Prostornim planom Zagreba i nije provedena javna rasprava, istaknuo je.

Problem je što ogroman prostor površine 110 hektara gradonačelnik namjerava u dogovoru s investitorom, mimo bilo kakvog javnog dogovora, jednostavno privatizirati.

Protestni skup protiv novog prijedloga GUP-a ispred skupštine Grada Zagreba | Autor: Patrik Macek/PIXSELL Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Nakon posjeta Bandića Dubaiu odustalo se od javne rasprave

Početkom godine bila je planirana javna rasprava o izmjenama GUP-a, međutim, nakon što je Bandić s nekoliko pročelnika posjetio Dubai i tamo potpisao Memorandum o razumijevanju s investitorom, od javne se rasprave odustalo. 

Javna rasprava o GUP-u bila je prije dvije godine i u njoj nije bilo nikakvog spomena o megalomanskim projektima i otimanju javnog prostora, istaknuo je Ivčić. 

Iva Marčetić iz Prava na grad rekla je da se u prijedlogu izmjena GUP može vidjeti da gradonačelnik i njegovi suradnici nisu uopće poštivali odluke zborova građana u zadnjih godinu dana.

- Nisu poštivali potrebe građana, ali su zato otvorili prostor globalnoj financijskoj eliti da uzima zemljište ovoga grada, istaknula je.

Pula: Konfernecija za medije Milana Bandića ispred porte Uljanika MILAN BANDIĆ: 'Izmjene GUP-a na sjednici samo ako dobijem suglasnost'

Marčetić je poručila kako 'sve dok nemamo u svojim rukama dokument koji razvija grad, priprema ga za klimatske promjene i donosi kvalitetne poslove i priuštivo stanovanje - dotle nemamo GUP'.   

Gordana Pasanec iz Udruge građana Siget rekla je kako je ponosna na ljude koji su došli na prosvjed, na struku koja se oglasila, na sinergiju inicijativa i udruga koje su se konačno složile i zajedno će se dalje boriti za 'nepokoreni Zagreb'. 

Protestni skup protiv novog prijedloga GUP-a ispred skupštine Grada Zagreba | Autor: Patrik Macek/PIXSELL Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Vucelić: Živi zid bi podnio prijavu Visokom upravnom sudu

Na prosvjedu su bili i saborski zastupnici Gordan Maras iz SDP-a, Slaven Dobrović i Marko Sladoljev iz Mosta, te Damjan Vucelić iz Živog zida. 

Vucelić je Hini izjavio da je kojim slučajem Bandić dobio dozvolu Ministarstva graditeljstva za izmjene GUP-a Živi zid bi podnio prijavu Visokom upravnom sudu za ocjenu zakonitosti.

To je možda jedan od razloga zašto Ministarstvo graditeljstva nije moglo "zažmiriti na jedno oko" i pustiti Bandićev GUP, a drugi je razlog to što su se napokon građani digli na noge. (pm)

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message