Obavijesti

News

Komentari 0

'Neće se Beč puno promijeniti'

'Neće se Beč puno promijeniti'
1

Naša reporterka Aurora Weiss će uživo pratiti rezultate izbora iz Bečke gradske vijećnice ove nedjelje. Predviđa se da će ostati sve kako je i bilo. Migranti i dalje ostaju u oblaku političkih struktura iz matičnih zemalja

VIDEO

Ostaje li glavni grad Austrije crveno- zeleni saznat ćemo u nedjelju navečer kada se izbroje listići s birališta.  Beč ima gotovo dva milijuna stanovnika. Od toga je 17 000 diplomata od kojih mnogi rade u međunarodnim organizacijama, a zbog njihove prisutnosti i austrijske neutralnosti je postao važno središte špijunaže.

Zbog povijesnih odnosa te geografskog položaja državljani bivših zemalja Jugoslavije, čak njih 170 tisuća čine najveću manjinsku skupinu u Austriji. Druga brojčano najveća manjina su Turci.

Klima u Beču se promijenila od 2015. godine dolaskom većeg broja izbjeglica iz Sirije i Afganistana kojih je sada, većinom iz spomenutih zemalja, više od 100 tisuća. Porasla je stopa nasilja i nestao je osjećaj sigurnosti.

Koliko će se situacija promijeniti nakon izbora?

Osim što ćemo izravno pratiti rezultate izbora iz gradske vijećnice ove nedjelje, razgovarali smo s Oliverom Stajic Fidler novinarkom te političkom komentatoricom u DerStandardu. Ona smatra da se atmosfera koja vlada od 2015. godine iz političke prizme neće znatno promijeniti jer nedostaje desničarska opozicija.

- Okidač je bila afera Ibiza.  Heinz-Christian Strache je napustio FPO i desničarska opozicija je sada rasturena na više dijelova. Upitno je da li će Strache sa svojom novom strankom ući u vijećnicu s 5 posto – rekla je Stajic-Fidler naglašavajući kako glasačko tijelo njihove struje sada pokušava pokupiti OVP s temama integracije.

Podignute tužbe protiv Austrije zbog Ischgla i pandemije: Traže odštetu i do 100 tisuća eura...
Podignute tužbe protiv Austrije zbog Ischgla i pandemije: Traže odštetu i do 100 tisuća eura...

Međutim, istaknula je, problem je u tome što OVP na čelu s kandidatom Gernot Blümelom ne priča o integraciji migranata koji su došli 2015. godine već se bave time da li netko priča dovoljno dobro njemački kako bi dobio socijalni stan.

Za primjetiti su bili izrazito desničarski plakati FPO-a. Na plakatima recimo vidimo čovjeka tamnije kože, možemo predpostaviti da je osoba recimo Rom ili Arap koji iz AMS-a (zavod za zapošljavanje) izvozi građevinska kolica puna novca.

Former Austrian Vice Chancellor Strache addresses the media in Vienna

-  Beč se neće puno promijeniti , ostat će crveno- zelena koalicija. Gradonačelnik Michael Ludwig i zamjenica Birgit Hebein. Ne vidim altenative. Tijekom pandemije se traže brza i jednostavna rješenja i nikome neće padati na pamet da mijenja koaliciju. Ne možemo očekivati da će OVP ukoliko osvoji 20 posto ući u koalciju s crvenima jer im paše biti opozicija – zaključila je koalicijske prognoze Olivera Stajic-Fidler.

Tu su i NEOS koji kao liberalna stranka pokušavaju pokupiti glasove onih kojima je OVP otišao previše desno, a njihovi glasači su također i otpala ljevica.

Migranti ostaju u oblaku političkih struktura iz matičnih zemalja

Kada pričamo o tome koga biraju migranti sve je neutvrđeno jer su postali Austrijanci u momentu kada dobiju putovnicu. S druge strane recimo, u 15. Bizirku (kvartu) više od 40 posto stanovnika nema pravo glasa jer nisu građani Republike Austrije niti EU-a. Za razliku od ostalih migranata oni sa područja bivše Jugoslaviji nisu politizirani.  Prema riječima Stajic-Fidler, FPO je imao jako dobar odnos sa Srbima kojih je ovdje više od 100 tisuća. Osvajali su ih s anti muslimanskim parolama koje su ovi uvijek povezivali s Kosovom.

Hrvati u Austriji napokon su dobili svoj Hrvatski dom u Beču
Hrvati u Austriji napokon su dobili svoj Hrvatski dom u Beču

Zeleni se drže integrativne politike s Hrvatima, Bosancima i Srbima. Drugi dobivaju glasove na način što govore glasačima kako migranti moraju napraviti određene korake kako bi bili prihvaćeni, kaže Olivera. Međutim, migranti u Austriji nisu politički aktivni kao u Njemačkoj gdje se okupljaju. U Austriji oni ostaju u oblaku političkih struktura iz matičnih zemalja.

Ovaj put je glasanje u vrijeme korone. Glasački listići su poslani poštom te se mogu ubaciti u poštanski sandučić u nedjelju do 9 sati, a možete doći i na birališta. Obično poštom glasaju mlađi i liberalniji građani, a sada će im se pridružiti stariji pa će i analitičari imati izazova. U nedjelju su prvi rezultati s projekcijama, a u utorak se očekuje konačni rezultat.  

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.