Obavijesti

News

Komentari 51

'Nedostaje nam 2000 liječnika i 4000 sestara, pacijenti na pretrage čekaju i do 600 dana'

'Nedostaje nam 2000 liječnika i 4000 sestara, pacijenti na pretrage čekaju i do 600 dana'

Prosvjednici će se okupiti sutra na Trgu dr. Franje Tuđmana i u 10.45 u povorci krenuti Ilicom do Trga bana Jelačića. Od Trga bana Jelačića nastavljaju Radićevom ulicom, Zakmardijevim stubama, Šetalištem Josipa Jurja Strossmayera, Ulicom Dverce, Ćirimetodskom ulicom do Trga svetog Marka. Planirani dolazak na Trg svetog Marka je u 11:30.

VIDEO

Hrvatski liječnički sindikat (HLS), Hrvatska liječnička komora (HLK), Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL), Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) i Inicijativa mladih liječnika Hrvatske na današnjoj konferenciji za medije objavili su plan i program prosvjeda koji će se održati u subotu, 18. ožujka 2023. godine u 12.05 na Markovu trgu u Zagrebu.

Prosvjednici će se okupiti na Trgu dr. Franje Tuđmana i u 10.45 u povorci krenuti Ilicom do Trga bana Jelačića. Od Trga bana Jelačića nastavljaju Radićevom ulicom, Zakmardijevim stubama, Šetalištem Josipa Jurja Strossmayera, Ulicom Dverce, Ćirimetodskom ulicom do Trga svetog Marka. Planirani dolazak na Trg svetog Marka je u 11:30. 

Na prosvjedu će govoriti Renata Čulinović-Čaić, predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata (HLS), Nataša Ban Toskić, predsjednica Koordinacije hrvatskih liječnika obiteljske medicine (KOHOM), Marin Smilović iz Inicijative mladih liječnika Hrvatske
Ivana Šmit, predsjednica Hrvatskog udruženja bolničkih liječnika (HUBOL) i Krešimir Luetić, predsjednik Hrvatske liječničke komore (HLK).

'Cilj nam je spas zdravstva'

- Spas hrvatskog zdravstva je naš zajednički temeljni civilizacijski interes koji daleko nadilazi svako ideološko, političko, osobno.Nerealizacija zahtjeva liječnika za reformom koji su s predstavnicima vlasti dogovoreni u pregovorima u kolovozu 2022. godine tek je posljednji u dugom nizu loših poteza politike koji su, uz godine nečinjenja, doveli do toga da se hrvatski sustav javnog zdravstva nalazi na rubu kolapsa. Stoga su hrvatski liječnici prisiljeni reagirati - objavili su na konferenciji za medije.

Navode kako svaki treći mladi liječnik napušta zemlju, mnogi odmah nakon završetka fakulteta, te da u više od 50 općina na kopnu i na otocima nema liječnika primarne zdravstvene zaštite, dok istovremeno u sve više hrvatskih bolnica nedostaje i liječnika specijalista i liječnika obiteljske medicine.

Pedijatri u velikim problemima: 'Imam grižnju savjesti jer svaki dan moram odbijat djecu...'
Pedijatri u velikim problemima: 'Imam grižnju savjesti jer svaki  dan moram odbijat  djecu...'

'Neće nas imati tko liječiti'

Liječnici su upozorili kako u zdravstvenom sustavu trenutno nedostaje 2000 liječnika i 4000 medicinskih sestara, da je svaki treći liječnik u sustavu stariji je od 50 godina.

- Za nekoliko godina neće nas imati tko liječiti. Pacijenti na pojedine pretrage čekaju i po 600 dana. Liječnici dnevno prime od 80 do 100 pacijenata i mogu im se posvetiti tek nekoliko minuta. Liječnici se dnevno administracijom bave više od 60 posto vremena, dok su čekaonice prepune, a liječnike se tjera da krše zakone odrađuju suludi broj prekovremenih sati. Mladi liječnici su u posebno teškoj situaciji, jer ih vežu robovlasnički ugovori - naveli su liječnici na današnjoj konferenciji za medije.

Kažu kako su podršku prosvjedu dale njihove kolege iz Hrvatske i ostatka Europske unije: 

Sindikat medicinskih biokemičara Hrvatske
Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara - medicinskih tehničara
Medicinske sestre i tehničari Zajedno 
Sindikat zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi Hrvatske
Sindikat KBC Rebro
Hrvatski strukovni sindikat kontrolora leta
Hrvatsko novinarsko društvo
Sindikat zdravnikov i zobozdravnikov Slovenije (Liječnički sindikat Slovenije - FIDES)
Zdravniška zbornica Slovenije (Liječnička komora Slovenije)
Europska federacija liječničkih sindikata (European Federation of Salaried Doctors - FEMS)
Hrvatski liječnički zbor – podružnica Karlovac
Hrvatski liječnički zbor – podružnica Čakovec
Hrvatski liječnički zbor – podružnica Split

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 51
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa