Obavijesti

News

Komentari 432

Sastali se Kolinda i Vučić: 'Nije istina da su odnosi zategnuti'

Sastali se Kolinda i Vučić: 'Nije istina da su  odnosi zategnuti'
4

Razgovaralo se o bilateralnim odnosima Hrvatske i Srbije, ali ne i o pregovorima Srbije o ulasku u Europsku uniju. Susret je trajao desetak minuta...

VIDEO

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović i srbijanski premijer Aleksandar Vučić sastali su se na marginama Međunarodnog sajma gospodarstva u Mostaru, a razgovaralo se, kako neslužbeno doznaje Hina, o bilateralnim odnosima dviju država, no ne i o pregovorima Srbije o ulasku u Europsku uniju.

Vučić je ocijenio da je današnji razgovor s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović bio "dobar" te je izrazio nadu u daljnji razvoj dobrosusjedskih odnosa dviju zemalja.    

"Bio je to dobar razgovor. Vjerujem da ćemo i ubuduće razvijati dobrosusjedske odnose", napisao je srbijanski premijer koji se ranije tijekom dana susreo s hrvatskom predsjednicom, prenijeli su beogradski elektronski mediji. Također je poručio da Srbi i Hrvati moraju urediti svoje odnose i da probleme ne treba gurati 'pod tepih'.

Mostarski sajam

Sastanak Vučića i Kolinde Grabar-Kitarović održan je iza zatvorenih vrata. Kako neslužbeno doznaje Hina, u razgovoru je bilo riječi o bilateralnim odnosima dviju država, no ne i o pregovorima Srbije o ulasku u Europsku uniju. Razgovaralo se o odnosima dviju zemalja, a susret je trajao desetak minuta.  

Trenutno najveće opterećenje u odnosima dviju zemalja jest to što Hrvatska nije dala zeleno svjetlo za otvaranje poglavlja 23 Pravosuđe i temeljna prava u pregovorima EU-a sa Srbijom. 

Hrvatska traži da Beograd ukine regionalnu nadležnost za ratne zločine, osigura prava hrvatske manjine u Srbiji i ostvari punu suradnju s Haškim sudom.

- Nemamo mi nikakav spor s Hrvatskom, ne znam šta se događa u Bruxellesu, ne znam ni kakvo je vreme u Bruxellesu - rekao je prethodno u ponedjeljak Aleksandar Vučić, naglasivši kako je Srbija "sve uradila u pripremi za otvaranje poglavlja 23, a da pitanje hrvatske blokade prepušta europskim institucijama".

- Ni sa kim se ne svađamo, ni od koga ništa ne tražimo. Jedino što smo tražili je da Srbija bude poštovana. I ništa više - rekao je Vučić novinarima u Grdelici, sudjelujući u predizbornoj kampanji Srpske napredne stranke, gdje je otvorio jednu dionicu autoceste na Koridoru 10.

Tijekom boravka u Mostaru Vučić bi se, kako je ranije najavljeno, trebao sastati i s predsjedateljem Presjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem, s kojim je u povodu nedavne oslobađajuće presude Vojislavu Šešeljeu u Den Haagu razmijenio nekoliko oštrih primjedbi.

Mostarski sajam

U nizu bilateralnih susreta bit će i razgovori s hrvatskim i srpskim članovima Predsjedništva BiH Draganom Čovićem i Mladenom Ivanićem, te s predsjednicima srpske zajednice u Mostaru i vladikom zahumsko-hercegovačkim Grigorijem.

- Premijer ide u Mostar kako bi, ne samo predstavio srpsko gospodarstvo, već i da bi razgovarao o regionalnim problemima, i s Bakirom Izetbegovićem, Kolindom Grabar Kitarović, ali i s Mladenom Ivanićem i Draganom Čovićem - naveo je list Danas.

- Iako mu to u predizbornoj kampanji neće donijeti ništa - naprotiv, Vučić je odlučio ići u Mostar - rekli su listu Danas neimenovani izvori u srbijanskoj Vladi.

Uoči puta u Mostar na sastanak s predsjednikom Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem, premijer Aleksandar Vučić rekao je za portal Politico da je njegova "najveća briga situacija u Bosni i Hercegovini", te da rastući politički ekstremizam na Balkanu predstavlja prijetnju stabilnosti u BiH i regiji.

- Stabilnost regije je ono o čemu se trebamo brinuti, moramo se bolje i više međusobno razumjeti - rekao je Vučić za taj portal.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 432
VIDEO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...

Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...
FELJTON: ČERNOBIL, 3. DIO

Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...

Hrabro su ušli ispod reaktora i ispustili vodu, ali i tamo su prošli pravu dramu jer su ostali bez svjetla. Iako su znali da riskiraju bolnu smrt od radijacije, otišli su i spasili svijet od još veće katastrofe...
Bivši policajac pljačkao banke pa bježao na romobilu: Prijeteći pištoljem uzeo je 80.000 eura
DOBIO 13 GODINA ZATVORA

Bivši policajac pljačkao banke pa bježao na romobilu: Prijeteći pištoljem uzeo je 80.000 eura

Bivši policajac Denis Lingart nepravomoćno je osuđen zbog 18 razbojništava i jednog u pokušaju. Mete su mu bile banke, Fina...