Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
2 komentara

Nejednaki: Udžbenici trebaju biti besplatni za sve učenike!

Ovakva situacija je kršenje ustavne odredbe o školovanju sve djece pod jednakim uvjetima, kažu sindikati. U nekoliko zagrebačkih škola učenici su skupljali stare udžbenike te ih slali vršnjacima koji nemaju besplatne

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
2 komentara

Komplet udžbenika i radnih bilježnica za prvi razred osnovne škole stoji oko 660 kuna, dok njegova cijena za učenike osmih razreda prelazi i 1550 kuna.

U ponedjeljak počinje nova školska godina, a roditelji već odavno zbrajaju troškove. Međutim, neće svi odvojiti jednak iznos za svoju djecu. Koliko moraju izdvojiti, ovisi o tome gdje žive.

Neke su županije i ove godine svojim učenicima osigurale besplatne udžbenike, a druge nisu. Grad Zagreb već devetu godinu učenicima osigurava besplatne udžbenike, a isto je ove godine odlučila i Zagrebačka županija. Manje si županije, barem kako tvrde njihovi čelnici, ne mogu osigurati taj “luksuz”. Krapinsko-zagorska županija, primjerice, osigurala je 200.000 kuna za učenike iz jednoroditeljskih obitelji te obitelji s troje i više djece. I dok će zagrebačke osnovce udžbenici čekati na klupama, roditelji njihovih vršnjaka u šezdesetak kilometara dalje za potporu moraju predavati dokumentaciju.

Besplatne udžbenike, tj. udžbenike plaćene iz proračuna, osigurale su i Dubrovačko-neretvanska županija, Varaždinska, Međimurska i Splitsko-dalmatinska županija. Kako o plaćanju iz proračuna odlučuju osnivači škola, a to su najčešće županije, gospodarski nesrazmjer vidljiv je i u školama. Roditelji djece u Slavoniji za knjige najčešće moraju izdavati sami, što zasigurno ne pridonosi povratku stanovništva u te dijelove zemlje.

- Na svakom koraku se vidi kršenje ustavne odredbe o školovanju sve djece pod jednakim uvjetima. Nije isto roditeljima u Zagrebu i roditeljima u Gospiću - napominje Željko Stipić, predsjednik sindikata Preporod.

U Hrvatskoj, kaže sindikalist, imamo škole koje se po razini opreme nalaze gotovo u 22. stoljeću, ali i one koje su po razini opreme u 19. stoljeću.

- Najlakše je hvaliti se novim tabletima za škole, dok neke druge nemaju osnovne uvjete za rad - istaknuo Stipić. S njim se slažu i brojni gradonačelnici.

- Što se tiče besplatnih udžbenika smatramo da bi besplatni udžbenici trebali bi biti pravo svakog učenika osnovnih škola u našoj državi, nikako tek povlastica koju ostvaruju djeca iz gradova i općina koji mogu financirati nabavku udžbenika za sve svoje učenike - poručuju tako iz Grada Rijeke, gdje već dugo učenicima slabijeg imovinskog stanja dodjeljuju poklon-bonove za knjige, a ove je godine cenzus prihoda za to pravo povećan za 75 posto.

Možda su najbolje, barem ekonomski, ove godine prošli roditelji učenika koji polaze u eksperimentalni program Škole za život. Njima je država, uz pomoć EU fondova, osigurala besplatne udžbenike, neovisno o mjestu prebivališta.

- S obzirom na kvalitetan način i veliku brzinu kojom tim u ministarstvu povlači novac iz EU fondova, dat ćemo sve od sebe da ulazak reforme roditelje ne osjete, kao što je slučaj i sa Školom za život. U svakom slučaju, roditelji neće plaćati više - rekla nam je Lidija Kralj, pomoćnica ministrice Divjak. Dodala je da očekuje kako roditelji sljedeće školske godine, kad reforma zaživi u cijeloj Hrvatskoj, ne bi trebali plaćati skuplje udžbenike.

Zbog iseljavanja i manjeg nataliteta broj učenika sve je manji. U četiri škole samo u Zadarskoj županiji ove godine nije upisan niti jedan učenik, a u 12, većinom područnih škola, samo po jedan.

Udžbenici i tableti nisu nam potrebni prvih dana nastave     

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Spremni smo kao i za svaku drugu školsku godinu, kaže Darka Sudarević, ravnateljica zagrebačke Treće gimnazije, koja kreće s programom Škole za život.

Ističe kako, unatoč velikim očekivanjima građana od eksperimentalnog programa, prvih nekoliko dana nastave neće biti ništa spektakularno. Reforma je, nastavlja, proces za koji je potrebno vremena.

- Nećemo imati udžbenike ni tablete na početku godine, ali snaći ćemo se jer nam prvih dana nisu ni potrebni - zaključila je ova profesorica informatike.

U Slavoniji je situacija posebno zabrinjavajuća. Unatoč dobrom primjeru iz Vukovara, u većini škola bilježi se sve manji broj djece, a roditelji moraju izdvajati značajne sume za knjige i opremu. Upravo izjednačavanje uvjeta školovanja popravilo bi katastrofalnu situaciju.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message