Obavijesti

News

Komentari 28

'Neka su odbili mirno rješenje, istjerat ću pravdu za svog sina'

'Neka su odbili mirno rješenje, istjerat ću pravdu za svog sina'
1

DORH smatra da ne postoji uzročno-posljedična veza između postupanja državnih tijela i tragične smrti Kristiana Vukasovića. Odbili su zahtjev roditelja za mirnim rješenjem spora. Obitelj će sada tužiti državu

VIDEO

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu odbilo je zahtjev roditelja pokojnog Kristiana Vukasovića za mirnim rješenjem spora. Potvrdio nam je to odvjetnik obitelji, Vinko Ljubičić.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

02:10

DORH, naime, smatra da ne postoji uzročno-posljedična veza između postupanja državnih tijela i smrti 18-godišnjeg Vukasovića. Njegov otac Stipan Vukasović rekao nam je kako nije niti očekivao drugačiji ishod.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Pokušao sam mirnim putem. Da se dogovorimo s državom, da dobijemo neki završetak te tragedije. Odbili su. Nije išlo. Tužit ću državu, idem dalje prijatelju, nema mi druge. Ma nisam se ja ni nadao da će biti drugačije. I drago mi je da je tako. Sad ćemo na sudu rješavati stvari. More to trajati godinama, tri godine, deset godina. Ma nek traje dok sam živ. Za svog sina ću isterati pravdu do kraja - rekao nam je Stipan.

Odvjetnik Ljubičić dodao je da će na sudu tražiti nadoknadu štete.

- Nije to neočekivano, iako su svoju odluku mogli donijeti i ranije nego čekati zadnji trenutak od predviđenog roka. Nije nas to iznenadilo, to je dao naslutiti i ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković kada je govorio o cijelom slučaju. Mi idemo dalje u proces te ćemo na Općinskom sudu u Splitu tražiti nadoknadu štete kako smo i najavili. Radi se o nadoknadi imovinske i neimovinske štete uslijed nepravilnog postupanja prilikom izdržavanja zatvorske kazne. Roditeljima sam to već i najavio - rekao nam je odvjetnik Ljubičić.

Mladića s posebnim potrebama osudili u jedan dan

Podsjetimo, Kristian Vukasović preminuo je 24. kolovoza 2019. godine u splitskoj bolnici u koju je doveden iz zatvora na Bilicama. Tamo je završio nakon što je osuđen na osam mjeseci zatvora zbog podmetanja požara.

Kristian je preminuo od zatajenja srca, ali je u bolnicu primljen s vidljivim ozljedama abdomena. Njegov slučaj prati nekoliko propusta. Prema nalazu HZZO-a iz 2018. godine, Kristian je imao teži invaliditet zbog tjelesnih i mentalnih oštećenja. 

Potvrđene dijagnoze su mu - metabolički sindrom, astma, iznadprosječno izražene teškoće iz kruga ADHD-a, psihijatrijski tretmani još u dječjoj dobi, “oštećenje funkcionalnih sposobnosti III stupnja, odnosno teži invaliditet” uz “prijeku potrebu privremene pomoći i njege u punom opsegu”, što je utvrđeno vještačenjem HZZO-a iz 2018. godine.

Bitno smanjeno ubrojiv, neosuđivan, jedva punoljetan, osuđen je kao potpuno ravnopravan član zajednice. I to u jedan dan, jer je priznao krivnju (poremećaj piromanije).

DORH: Nema osnove za nagodbu

Općinsko državno odvjetništvo je u Splitu 15. listopada 2019. zaprimilo zahtjev za mirno rješenje spora Stipana i Kristine Vukasović zastupanih po odvjetničkom društvu Ljubičić-Vrdoljak &Partneri te je nakon provedenih izvida i primitka zatraženih očitovanja 8. siječnja 2020. obrazloženo odbilo zahtjev za mirno rješenje spora podnositelja. Zahtjev je odbijen obzirom da na temelju prikupljenih podataka nisu utvrđene činjenice koje bi ukazivale da je bilo propusta na strani nadležnih tijela Ministarstva pravosuđa, a niti je utvrđena uzročno – posljedična veza između postupanja nadležnih tijela i smrti pok. Kristijana Vukasovića za koje je provedenim vještačenjem utvrđeno da je umro prirodnom smrću. Da bi bili ispunjeni uvjeti za mirno rješenje spora odnosno za sklapanje nagodbe potrebno je da se utvrde propusti u radu pravosudnih tijela koji su za posljedicu imali smrt oštećenika, a što u konkretnom slučaju nije utvrđeno. Do danas ovo državno odvjetništvo nije zaprimilo na odgovor tužbu podnositelja zahtjeva protiv Republike Hrvatske, a niti ima saznanja da li je ista podnesena. Ukoliko tužba bude podnesena sve relevantne činjenice utvrđivat će sud u sudskom postupku. 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 28
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a