Obavijesti

News

Komentari 6

Nekoliko slovenskih banaka registriralo rusko pranje novca

U Sloveniju je u dvije godine na 56 računa u osam banaka uplaćeno ukupno 15 milijuna eura novca iz te kriminalne sheme, a uplate su izvršila fiktivna poduzeća iz Velike Britanije i s Cipra

VIDEO

I nekoliko slovenskih banaka registriralo je transakcije za koje se sumnja da potječu iz operacija kojima se "prljavi" novac iz Rusije zadnjih nekoliko godina "prao" preko fiktivnih poduzeća u Europi i svijetu, piše u utorak ljubljansko "Delo", čiji su novinari bili uključeni u istraživanje Međunarodnog projekta za izvješćivanje o organiziranom kriminalu i korupciji (OCCRP) i ruskog lista "Nova gazeta".

U Sloveniju je u dvije godine na 56 računa u osam banaka uplaćeno ukupno 15 milijuna eura novca iz te kriminalne sheme, a uplate su izvršila fiktivna poduzeća iz Velike Britanije i s Cipra, navodi "Delo" . List  dodaje da su sredstva uplaćena na račun 4 poduzeća i dvije fizičke osobe iz Slovenije.

Slovenske banke su registrirale spomenute transakcije i prijavile ih vlastima, navodi "Delo".
Ukupno  je u okviru istražene financijske sheme na taj način širom svijeta oprano 20 milijardi eura novca ruskog podrijetla, piše slovenski dnevnik.

Postojanje "velike praonice" otkriveno je još 2014. godine, a sada je istražen i način kako su se te kriminalne operacije odvijale, jer su novinari analizirali 70.000 bankovnih transakcija.

U istraživanju je sudjelovalo 60-ak novinara iz 32 države, u suradnji s anonimnim izvorima i hekerima.
Neke  su europske banke i ne znajući sudjelovale u kompliciranoj operaciji za koju se pokazalo da je velika praonica novca, a traje već više od 4 godine.

Sredstva su u "automat za pranje novca" ubacivale fiktivne ruske firme koje postoje samo na papiru i kojima se ne znaju vlasnici, a onda su se ona preko banaka u istočnoj Europi i Europskoj uniji, većinom plaćanjem fiktivnih, neizvršenih usluga, prala i vraćala skrivenim vlasnicima u Rusiji - uglavnom ruskim biznismenima koji se bave građevinarstvom, inženjeringom, informatičkom tehnologijom i bankarstvom, prenosi "Delo".

Svi oni imaju i milijunske ugovore s ruskom vladom ili poduzećima u vlasništvu države pa se sumnja da je dio "opranog" novca prijevarama, zloporabom ugovora s državom ili utajom poreza došao iz "državne blagajne", prenosi ljubljansko "Delo" neke od otkrića do kojih su došli istraživački novinari koji su bili uključeni u taj projekt.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'
JOŠ JE NISU PRONAŠLI

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'

Djevojčicu od jučer traže stotine ljudi. Tu su volonteri, policija, potražni psi, Gorska služba spašavanja, rudari, helikopteri, termovizijske kamere...

Pozlilo je ocu nestale djevojčice, napisao potresne riječi. Policija ispitala i mamu. Curici ni traga
MISTERIOZNI SLUČAJ IZ SRBIJE

Pozlilo je ocu nestale djevojčice, napisao potresne riječi. Policija ispitala i mamu. Curici ni traga

Svi se nadaju kako će djevojčica uskoro biti pronađena i vraćena svojim roditeljima. U tijeku je velika potraga za Dankom (2) na istoku Srbije. Prvi put su koristili i 'Amber Alert'
Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...
FOTO: STRAVIČNA PROMETNA

Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...

U autobusu je bilo 53 putnika te dvoje vozača. Uz pet poginulih više ljudi je teško ozlijeđeno u ovoj nesreći...