Obavijesti

News

Komentari 3

'Nekretnine u vlasništvu države mogu ići lokalnoj samoupravi'

'Nekretnine u vlasništvu države mogu ići lokalnoj samoupravi'

Također je rekao kako će se sa svim županijama u Hrvatskoj imovinsko-pravno riješiti i prostorije u kojima su radili bivši zaposlenici u Uredu državne uprave, koji su sada zaposlenici županija

VIDEO

Ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat najavio je u utorak na sastanku sa splitsko-dalmatinskim županom Blaženkom Bobanom da će se desetak nekretnina u toj županiji koje su u vlasništvu države dati jedinicama lokalne samouprave u njihovo vlasništvo.

- Razgovarali smo o desetak nekretnina u kojima su smještene institucije čiji je osnivač županija -  to su  ljekarne i škole, a ti su prostori još uvijek u vlasništvu Republike Hrvatske i nema nikakvog razloga da se takvi prostori ne stave u punopravno vlasništvo jedinicama lokalne i područne samouprave - rekao je ministar Horvat nakon sastanka sa županom Bobanom.

Tijekom dana  Horvat se u Splitu  sastaje i s gradonačelnikom Androm Krstulovićem Oparom i načelnicima nekoliko općina u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Po njegovim riječima, riječ je o nekretninama koje su "zaostavština prošlosti" i taj se problem ne može riješiti za jedan dan, a danas su raspravljali o tome što treba poduzeti da se to riješi do kraja godine.

Također je rekao kako će se sa svim županijama u Hrvatskoj imovinsko-pravno riješiti i prostorije u kojima su radili bivši zaposlenici u Uredu državne uprave, koji su sada zaposlenici županija.

Ministar Horvat izvijestio je novinare da je jučer zatvoren natječaj koji je trajao tri tjedna, a na koji je podneseno više od 4500 zahtjeva za subvencioniranu izgradnju ili kupnju stana ili kuće.

- Siguran sam da će velika većina tih zahtjeva završiti sklapanjem ugovora do kraja ove godine - poručio je.

Podsjetio je kako je u ožujku na natječaju s mladim obiteljima sklopljeno 3039 ugovora za kupnju ili izgradnju stana, kupnju ili izgradnju obiteljske kuće.

Ruralni dijelovi sve popularniji

- Trend koji se vidi sad i u ovom natječaju je da centri velikih gradova više nisu toliko interesantni za kupnju nekretnina, već da su mlade obitelji počele kupovati nekretnine i u ruralnim dijelovima Republike Hrvatske. To nas veseli i to je dio demografske politike Vlade Republike Hrvatske, odnosno proračunskih sredstava koja stavljamo na upotrebu da bismo mladim obiteljima omogućili da riješe stambeno pitanje - rekao je Horvat.

Na upit jesu li počele dodatne izmjene i dopune Zakona o najmu stanova nakon što je Ustavni sud ocijenio da su prošle dopune i izmjene teret za najmoprimce, Horvat je odgovorio potvrdno. 

- Pokrenuli smo doradu predmetnog zakonskog prijedloga. Radimo u ovom trenutku sa stručnjacima Pravnog fakulteta u Zagrebu i s drugim pravnim ekspertima koji nam u tomu mogu pomoći - rekao je Horvat i dodao kako je riječ je o jednoj  "zaostavštini prošlosti" koju je Vlada odlučila razriješiti pa će dorade biti gotove i predstavljene javnosti do kraja godine.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea
VIDEO: STIGLO ŠEST BORBENIH AVIONA

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea

Milanović je čestitao svima koji su sudjelovali u nabavi Rafalea. Podsjetio je na Rudolfa Perešina i ostale pilote koji su "dali čudo" u vremenima stvaranja države.
HDZ ima većinu koja će izabrati Jandrokovića za šefa Sabora? Propada oporbeni plan SDP-a...
IZBORNE KALKULACIJE

HDZ ima većinu koja će izabrati Jandrokovića za šefa Sabora? Propada oporbeni plan SDP-a...

Iako se SDSS i Domovinski pokret zasad isključuju iz koalicije, podrška HDZ-ovu Gordanu Jandrokoviću za predsjednika Sabora ne bi trebala biti upitna ni s jedne strane. Time bi HDZ napravio veliki korak i prema vladi...