Obavijesti

News

Komentari 26

'Nema govora o prisili bankara ili zavaravajućem oglašavanju'

'Nema govora o prisili bankara ili zavaravajućem oglašavanju'
1

Obrana banaka: Klijenti su imali mogućnost odabira. Brojevi pokazuju da su krediti vezani uz švicarce u manjini u odnosu na one u eurima, tvrde iz banaka

VIDEO

Nakon svjedočenja dužnika na Trgovačkom sudu u Zagrebu u ponedjeljak su na red došli predstavnici banaka.

Pokušali su osporiti postojanje kolektivnog interesa u tužbi Potrošača i Udruge Franak protiv osam najvećih banaka u Hrvatskoj. Smatraju da su dužnici s kreditima u švicarcima ipak u manjini.

- U spornom razdoblju, od 2004. do 2008., udio odobrenih plasmana vezanih uz euro je 62 posto, a uz CHF 30 posto - rekla je Dinka Vuković, predstavnica Splitske banke.

Krešimir Ljubić, odvjetnik PBZ-a, naveo je da je PBZ izdao 11.000 kredita u CHF, ali dvostruko više u eurima. Boris Porobija za Zabu objasnio je da su ugovori za obje vrste kredita identični, s promjenjivom kamatnom stopom te valutnom klauzulom.

- Ako je reklamna kampanja za kredite u CHF bila toliko agresivna, kako je moguće da se većina građana odlučila za kredite u eurima - pitao je. Istaknuo je da su klijenti mogli birati.

- Nema govora o zavaravajućem oglašavanju ili prisili od strane bankara. Ovaj predmet je po tome gotov. Na svakog dužnika u francima možemo dovesti klijente s dugom u eurima. Isti problem se sutra može dogoditi s tom valutom. Pa hoćemo li svaki put na sud kad neka valuta podivlja - rekao je Porobija.

Raspravljali su i o Općim uvjetima poslovanja. Udruga Franak tvrdi da ih većina članova nije dobila, a banke kako klijentima nisu niti imali obvezu podijeliti ih pismeno. Za sljedeće ročište Udruga Franak mora pribaviti spomenute reklame iz tiska i televizije.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 26
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...