Obavijesti

News

Komentari 35

'Nema masovnih otpuštanja, premjestit ćemo neke radnike'

'Nema masovnih otpuštanja, premjestit ćemo neke radnike'
1

Poruka je da ćemo smanjiti kompleksnost poslovanja i povećati profitabilnost retaila, zadržat ćemo Konzum. U ovom trenutku smo konkurentni jer su brendovi dominanti, kazao je Mršić

VIDEO

Danas se u Agrokoru održalo predstavljanje planova održivosti kompanija u sustavu Agrokor koncerna, i to nakon završetka sjednice Privremenog vjerovničkog vijeća. Uz Antu Ramljaka, izvanrednog povjerenika i Alastaira Beveridgea, glavnog savjetnika za restrukturiranje, predstavili su se i savjetnici izvanrednog povjerenika: Teo Vujčić, savjetnik izvanrednog povjerenika za maloprodaju, Zvonimir Mršić, savjetnik izvanrednog povjerenika za poslovnu grupu hrana, te Vlado Čondić-Galiničić, savjetnik izvanrednog povjerenika za poslovnu grupu poljoprivrede.

POGLEDAJTE VIDEO:

Što dalje? Agrokor prodaje 80 tvrtki, ali zadržao perjanice Više na http://bit.ly/2zjfEka Reporterka: Antonija Šipušić

Posted by 24sata on 30. listopada 2017

- Privremeno vjerovničko vijeće usvojilo je planove održivosti  dalo odobrenje da nastavimo daljnje restrukturiranje Agrokora - kazao je Ramljak. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Naglasio je kako uprava nema u planu masovno otpuštati radnike, ali nekih promjena će biti kad su radnici u pitanju. 

- Određeni broj dućana će biti zatvoreni, a mi imamo svi već problem s radnom snagom. Nama treba snaga radna. Neki će radnici biti prebačeni na druge lokacije. Za one koji su izgubili radno mjesto smo radili na tome da u skladu sa zakonom, i više od toga, zbrinemo ljude. Konzum i traži određeni broj ljudi tako da će se taj balans izravnati. Neće biti masovnih otpuštanja iz grupe - rekao je Ramljak.

- Treba znati upravljati kompanijama. Gledajte, pa zakon je napravio svoje. Od prvog dana sam vam govorio da su ovih 20-ak kompanija jako dobre kompanije - operativno su dobre kompanije. Ali vlasnik je financijska sredstva koja su te kompanije generirale uzimao i širio se na ovih 80 kompanija. I to je do problema dovelo. Kad vi u principu pustite da svaka od njih radi svoj cash flow... Bitno je da one ovih godinu dana ne plaćaju kamatu. Ne može to dugo trajati. Morate raditi investicije, one pokazuju snagu brenda - rekao je Ramljak. 

Naveo je i primjer kako je Izvanredna uprava rezala rashode. 

- Prihod nije prioritet, mi gledamo na svaki trošak u kompanijama. Konzum je imao sulude troškove najmova. Mi smo te troškove srezali na pola. Pola je stotine milijuna kuna, a to je značajno. Tako ćemo spustit sve troškove i podići zaradu. Ja mislim da strategija u kojoj što više zarađujete, da je najbolja za sve uvijek. Mi smatramo da su vjerovnici neformalno vlasnici ove kompanije i oni će htjeti maksimizirati tu zaradu - kazao je Ramljak. 

- Plan održivosti je ključan za Agrokor, gledamo profitabilnost tvrtki koju želimo povećati, uložili smo puno truda i mnogo je prilika za tvrtke da povećaju profitabilnost - kazao je Beveridge.  

- Poruka je da ćemo smanjiti kompleksnost poslovanja i povećati profitabilnost retaila, zadržat ćemo Konzum. U ovom trenutku smo konkurentni jer su brendovi dominanti, imamo kapacitete da povećamo profitabilnost s devet milijardi kuna prihoda i očekujemo rast za jednu milijardu kuna - kazao je Mršić. 

Vlado Čondić kazao je da su Agrokorove poljoprivredne kompanije dobre te da se po rezultatima mogu nositi s onim na Zapadu, ali da se trebaju riješiti zaduženja. Naveo je da je dobro da je 95 posto zemljišta koje koriste te kompanije u vlasništvu države.
- Poljoprivreda ima dobru šansu budući da se potiče iz fondova i EU i od Vlade. Važno je da te tvrtke zapošljavaju preko 2,5 tisuća radnika u siromašnom području zemlje. To su dobre kompanije koje imaju dobru budućnost - kazao je Čondić.

Irena Weber kazala je da je Agrokorov imovinski portfelj sastoji se od 200 tvrtki i 80 kompanija, od kojih je 40 operativnih kompanija, a ostale nemaju operativno poslovanje i kao takve će vjerojatno ići u likvidaciju. 

Izvijestila je da privremeno obustavljena prodaja Todorićeve jahte i helikoptera jer su te pokretnine opterećene založnim pravom u korist banke, a da pravni timovi nisu uspjeli pronaći za banku prihvatljivo rješenje o prebacivanju zaloga na sredstva ostvarena prodajom.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 35
VIDEO

'Čekalo se da Knighthead kupi obveznice i odbili Sber banku'
TODORIĆ NA BLOGU

'Čekalo se da Knighthead kupi obveznice i odbili Sber banku'

Ivica Todorić na blogu tvrdi da je Knighthead kupovao obveznice i nakon 9. travnja, a da je na sastanku u travnju odbijena Sber banka, jer se čekalo da Knighthead kupi potrebnu količinu obveznica

NOVA OBJAVA NA BLOGU

Ivica Todorić: Koga zastupa Dolički, Agrokor i Knighthead?

Todorić piše kako pod pritiskom javnosti Dolički brani svoj ugovor i svoj roll up, "zanemarujući činjenicu da se, kao i njegov poslodavac Ramljak, nalazi u neviđenom konfliktu interesa"
DORH izdao europski uhidbeni nalog protiv Ivice Todorića
traži ga policija

DORH izdao europski uhidbeni nalog protiv Ivice Todorića

Sukladno Zakonu o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama Europske unije, DORH je izdao europski uhidbeni nalog protiv prvookrivljenog hrvatskog državljanina, priopćili su