News

Komentari 10

'Nema razgovora sa SAD-om ne vrate li nuklearni sporazum'

'Nema razgovora sa SAD-om ne vrate li nuklearni sporazum'

Američki je predsjednik Donald Trump rekao da bi se mogao sastati s iranskim predsjednik Hasanom Rohanijem, vjerojatno na Općoj skupštini UN-a u rujnu

Iran nikada neće razgovarati sa SAD-om bilateralno, ali bi mogao sudjelovati u multilateralnim razgovorima, ako se Washington vrati nuklearnog sporazumu iz 2015., rekao je iranski vrhovni vođa, ajatolah Ali Hamenei u utorak, prenosi iranska državna televizija.

Američki je predsjednik Donald Trump rekao da bi se mogao sastati s iranskim predsjednik Hasanom Rohanijem, vjerojatno na Općoj skupštini UN-a u rujnu.

"Iranski dužnosnici, bilo kojeg ranga, nikada neće razgovarati s američkim dužnosnicima. To je dio njihove (američke) politike nametanja pritiska Iranu, njihova politika maksimalnog pritiska će propasti", kazao je Khamenei.

"Ako Amerika promjeni svoje ponašanje i vrati se u nuklearni sporazum, tada se može pridružiti multilateralnim razgovorima između Irana i drugih strana u sporazumu", dodao je Hamenei.

Trump pojačava sankcije protiv Irana od prošle godine, kada se povukao iz nuklearnog sporazuma između Irana i šest svjetskih sila.

"Ako pokleknemo pred njihovim pritiskom i održimo razgovore s Amerikancima... To će pokazati da je njihov maksimalni pritisak na Iran uspio. Oni bi trebali znati da ta politika nema utjecaja na nas", kazao je ajatolah koji ima posljednju riječ u Iranu.

Tenzije između Teherana i Washingtona pojačale su se nakon napada na saudijsko naftno postrojenje, za koje su jemenski Huti preuzeli odgovornost, ali SAD optužuje Iran.

Iran odbacuje optužbe.

Saudijska Arabija će obnoviti proizvodnju nafte brže od očekivanog - izvori 

Puna proizvodnja nafte u Saudijskoj Arabiji obnovit će se brže od očekivanog nakon napada na naftna postrojenja tijekom vikenda, otkrila su u utorak dva izvora. 

S punom proizvodnjom će se započeti za dva do tri tjedna, a ne za nekoliko mjeseci kako se prvotno procijenilo, otkrivaju izvori. 

Kraljevina će uskoro obnoviti 70 posto od 5.7 milijuna izgubljenih barela nafte dnevno zbog napada pobunjenih Hutija na naftna postrojenja. 

U ponedjeljak su dva izvora obaviještena o poslovanju tvrtke izjavila kako bi se povratak punoj proizvodnji nafte "mogao potrajati mjesecima".

Cijene nafte koje su u ponedjeljak porasle gotovo 20 posto su u utorak naglo pale. Cijena barela je pala za 3.72 dolara i iznosi 65.30 dolara.

 

(abe)

Najčitaniji članci