Obavijesti

News

Komentari 29

Nema šanse da se vatra probije do raketne baze u Žrnovici

Nema šanse da se vatra probije do raketne baze u Žrnovici
1

Ukopani tuneli, skladišta protubrodskih raketa i visoko eksplozivnog goriva, remontne radionice te prostorije za boravak osoblja i navodno, površine je Hajdukova stadiona na Poljudu

VIDEO

Raketna baza u Žrnovnici nedaleko Splita, gdje upravo bjesne veliki šumski požari, tajanstvena je vojna baza koju je, sredinom osamdesetih, sagradila bivša federalna vojska. Ukopani tuneli, skladišta protubrodskih raketa i visoko eksplozivnog goriva, remontne radionice te prostorije za boravak osoblja i održavanje životnih uvjeta duboko pod zemljom, navodno, površine je Hajdukova stadiona na Poljudu. U ovaj je vrijedan pod šifrom Objekt 181 Hrvatska vojska ušla nakon povlačenja JNA iz Hrvatske, u prosincu 1991., i zatekla veliki broj raketnih projektila RBS-15, švedske proizvodnje, te dio nešto starijih ruskih raketa PP-15 i PP-20. To je, uz predaju ratne opreme i oklopa Varaždinskog korpusa, najvredniji ratni plijen HV-a iz Domovinskog rata. Teško je procijeniti kakvu bi štetu mogao izazvati kataklizmični požar koji se polako približava bazi. Iz nekoliko razloga: prvo strogo je čuavni podatak koliko je raketnih projektila pohranjeno duboko pod zemljom i postoji li opasnost od njihova zapaljenja. Prije nekoliko godina novinari Slobodne Dalmacije ušli su u bazu i razgovarali s časnicima HV-a koji upravljaju objektom. "Nema ni teoretske šanse da vatra izvana prodre unutar potkopa", kazao je tada novinarima Slobodne Dalmacije poručnik bojnog broda Neven Pejković.

Prostori su opremljeni za potpunu hermetičku izolaciju od vanjskog svijeta u slučaju biokemijskog napada. Udar dubinskih, penetrirajućih aviobombi ili čak atomske bombe snage 20 kilotona, objekt ispod dinaridnih stijena ne mogu ni okrznuti, a kamoli nanijeti ozbiljniju štetu. Ukupna površina podzemne baze, koja raspolaže s radionicama, skladištem goriva, spavaonicama, kuhinjom, sanitarnim čvorovima, golemih je 7 i pol tisuća četvornih metara. Slobodna Dalmacija je tada objavila da je u blokovima gdje su rakete, razni alati, instrumenti i elektronički uređaji, podovi od grafita sprječavaju izbijanje statičkog elektriciteta. Električne instalacije također su napravljene da onemogućuju izbijanje statičkog elektriciteta, odnosno nema iskrenja koje bi moglo isprovocirati zapaljenje. Sve te prostorije imaju toplinske i dimne senzore. Rakete i elektronički uređaji su pod posebnom halonskom protupožarnom zaštitom. Baza ima vlastiti hidroforsku mrežu koja se napaja iz rijeke Žrnovnice. Svaka se prostorija u slučaju požara može zatvoriti te izolirati na način da se spriječi dotok zraka i energije. Svakog ponedjeljka radimo kompletni tehnički pregled objekta, raketa i MOL-ova, a redovito imamo i protupožarne vježbe, ispričao je novinarima nakon velikog šumskog požara iz 2011.poručnik bojnog broda Neven Pejković.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 29

VIDEO

Pad Cessne kod Zagreba: Čovjek koji je poginuo bio je vozač Hitne pomoći iz Zaprešića?
NESREĆA U STUPNIČKOM OBREŽU

Pad Cessne kod Zagreba: Čovjek koji je poginuo bio je vozač Hitne pomoći iz Zaprešića?

Riječ je o padu sportskog aviona koji je prevozio padobrance na uvježbavanje skokova s padobranom za natjecanje

Detalji nesreće kod studentskog doma: Poginuo je pješak (21), a autom upravljao mladić (20)
POLICIJA TRAŽI SVJEDOKE

Detalji nesreće kod studentskog doma: Poginuo je pješak (21), a autom upravljao mladić (20)

Pješak je prelazio kolnik Selske ceste na obilježenom pješačkom prijelazu dok je na semaforu za pješake bilo upaljeno crveno svjetlo. Policija poziva eventualne svjedoke s korisnim informacijama da se jave na 192
Ovo su slike s mjesta nesreće, HGSS o padu aviona: Našli smo ga u šumi, okrenuo se naopačke
UZNEMIRUJUĆI PRIZORI

Ovo su slike s mjesta nesreće, HGSS o padu aviona: Našli smo ga u šumi, okrenuo se naopačke

Pad zrakoplova tipa Cessna 182 na području Općine Stupnik dogodio se danas, a prva dojava prema HGSS-u zaprimljena je u 16:13 sati. Fotografije u nastavku su uznemirujuće!